Hadházy: Sokkal több értelme lenne kihelyezett, alternatív nemzetgyűléseket tartani

  • narancs.hu
  • 2022. április 26.

Belpol

A függetlenként mandátumot szerző képviselő szerint a jelöltek és a pártok is követtek el nagy hibákat.

Hadházy Ákos a 444.hu-nak adott interjújában beszélt az ellenzék választási vereségének okairól és a lehetséges folytatásról. Úgy gondolja, mind a jelöltek, mind a pártok követtek el nagy hibákat, de jelenleg sokkal nagyobb baj, hogy a kampányon és a felelősségen való vita eltereli a figyelmet arról, hogy mit lehetne tenni a jelenlegi helyzetben.

Hadházy kijelentette: „Ugyanúgy nem lesz lehetősége a most mandátumhoz jutott képviselőknek ellátni a feladatukat, miként az elmúlt négy évben sem volt.” 

A politikus az interjúban azt is kiemelte, fontosnak látja a személyi megújulást, de még fontosabbnak tartja a szervezeti átrendeződést és a szemléletváltást. Mivel szerinte az Országgyűlésben nincsenek valóságos eszközei az ellenzéki képviselőknek, és a jelenlegi körülmények között nem lehet választást nyerni, ki kell kényszeríteni az igazságos választási rendszert és kampányfinanszírozást, a közszolgálati média felszabadítását és vissza kell szerezni a választott parlamenti képviselők jogköreit.

Ehhez viszont, úgy látja, szükség van a választók támogatására is, akik azonban csak akkor fogják vállalni a politizálással járó kockázatot és az esetleges retorziókat, ha a képviselők helyi szinten, a saját településeiken foglalkoznak velük. Hadházy Ákos úgy fogalmazott: „Áldemokráciában csak valódi ellenzék győzheti le a kormányt. Hibrid rezsim ellen nincs hibrid megoldás, csak a valódi ellenállás működik.”

A pártoktól független képviselő szerint fontos, de nem elégséges gesztus az alakuló ülésről való távolmaradás, amit önmagában „hiteltelen bohóckodásnak” nevezett. Úgy gondolja,

nem szabad felvenni az arcátlanul jól fizetett díszpozíciókat, emellett pedig korlátozni kell a parlamenti jelenlétet,

mivel szerinte, ha az ellenzék menetrend szerint részt vesz a parlament munkájában, azzal legitimálja a rendszer látszólagos törvényességét.

Hadházy úgy látja, mivel a választók nagy része csak a politikailag irányított közmédián és egyéb kormánypárti csatornákon keresztül értesül a parlament üléseinek történéseiről,

sokkal több értelme lenne kihelyezett, alternatív nemzetgyűléseket tartani és közösségeket szervezni az országban.

Hadházy Ákos az interjúban arról is beszélt, hogy kompromisszumként el tudná fogadni, hogy bizottsági tagságot fogadjanak el képviselők, de csak akkor, ha a tagság után felvett pénzüket valamilyen alapban összegyűjtik, abból pedig fontos ügyeket támogatnak.

Mindemellett azonban azt is kijelentette; itt az ideje kimondani, hogy a jövőben az ellenzéki pártok nem tehetik meg azt a szívességet a Fidesznek, hogy eljátsszák, hogy a parlament egy működő demokrácia díszlete. Hadházy úgy fogalmazott: „Az ellenállás nem alapulhat megalkuváson és a hatalommal megkötött csendes kompromisszumokon. Minden ilyen viselkedés csak legitimálja a rendszert.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk