„Csak nekünk van programunk” – Vona újra kihívta Orbánt

Belpol

Magas labda volt a Jobbiknak a Fidesz és a baloldali ellenzék programnélkülisége, cigányozniuk és zsidózniuk így csak szőr mentén kellett március 15-i nagygyűlésükön. Üröm az örömben, hogy Vona Gábort életveszélyesen fenyegetik, és még az eső is eleredt.

„Valódi gazdasági szabadságharcra van szükségünk, mert az a harc, amit Orbán Viktor vív, az valójában a saját hatalmi harca” – mondta Vona Gábor pártelnök a Jobbik március 15-i nagygyűlésén, a Deák téren. Vona és Z. Kárpát Dániel képviselő is arról beszélt, hogy a kormánypártok és a baloldali ellenzék gyávaságról tesz tanúbizonyságot, amikor nem tárja a választók elé elképzeléseit. „Csak nekünk van programunk” – érvelt Z. Kárpát, és valóban, a párt honlapjáról letölthető program a maga 84 oldalával formai tekintetben mindenképpen köröket ver a többi versenyzőre. Vona Orbán gyávaságának jelét látja a miniszterelnök-jelölti tévévita bojkottálásában is, ezért újra kihívta a Fidesz vezetőjét.

false

 

Fotó: Galló Rita

Az jól látszott, hogy a szélsőjobboldali párton belül a Fideszhez hasonlóan egyértelműek az erőviszonyok, a kitörőfélben lévő vihar ellenére összegyűlt mintegy 3000 szimpatizánst Vona Gábor mellett csak a kulturális programok – Csabai János színművész, Romantikus Erőszak, Bálint Natália operaénekes, Kalapács József – tudták felrázni valamennyire. A pártelnököt viszont annál nagyobb lelkesedéssel fogadták, és Vona a maga nagyon is látható keretei között nem is tartott rossz beszédet, a folyamatos ellenszélben a polgárok, úgy is mint magyar emberek szabadságáért egyedüliként kiálló párt narratívája legalábbis nyitott fülekre találhat potenciális szavazóinál. Az ellenség orcátlanságának a program hiánya mellett bizonyítéka a folyamatos aknamunka is: Vona szerint a rendezvény helyszínén „Szavazz bárkire, csak ne a Jobbikra!” feliratot tartalmazó szórólapok jelentek meg, a Jobbik plakátjai ellen országosan összehangolt rongáló hadjárat folyik, a pártelnök pedig napi szinten kap életveszélyes fenyegetéseket. „Buzi banda” – szakad fel a nehezségek hallatán a kiáltás a közönség soraiból.

false

 

Fotó: Galló Rita

A beszédek kiemelt témája volt a devizahitelesek ügye – úgy tűnik, a Jobbik a szociális egyenlőtlenségeket elsősorban ezen keresztül igyekszik bemutatni, hiszen így egyúttal a bankároknak és a külföldieknek is odacsaphat –, illetve a fiatalság nehéz helyzete, amit az elvándorlás nemzethalál felé lökő tendenciájával próbáltak érzékletessé tenni a szónokok. Természetesen nem maradhatott el az elszámoltatás felemlegetése sem, Z. Kárpát azt ígérte, kormányra kerülésük esetén az asztalosoknak biztosan lesz munkájuk, sok vádlottak padját kell ugyanis majd készíteni, Vona pedig a csendőrség bevezetése mellett azt is előrevetítette, hogy az országgyűlési képviselőknek minden bűncselekményért dupla büntetést kell kapniuk.

false

 

Fotó: Galló Rita

A kódolt cigányozás vonalát ezúttal Z. Kárpát Dániel képviselte, aki szerint „egy 26 éves borsodi nagypapának több segítséget ad az állam, mint egy devizahitelesnek”, ezt leszámítva a rendteremtés is inkább a politikusokra és a bankárokra vonatkoztatva került elő, ami a kampány kurrens témáit ismerve nem is akkora meglepetés.

Április 6-át illetően a megszokott harcos retorikát és kincstári optimizmust figyelhettük meg, ami a közvélemény-kutatási adatok ismeretében győzelmet nyilván nem, erősödést azonban még hozhat a választásokig. S nem vennénk mérget rá, hogy a Jobbik csak a Fidesztől képes elszívni a szavazókat.

false

 

Fotó: Galló Rita

Neked ajánljuk