„Csak úgy lehet az ellátórendszer összeomlását elkerülni, ha elkülönítik a vírusos személyeket”

  • narancs.hu
  • 2020. március 15.

Belpol

A Széchenyi-díjas immunológus szerint borzalmas döntés elé kerülnek az orvosok, ha túl sokan betegednek meg, mert nincs annyi lélegeztetőgép, mint amennyire szükség volna.

Csak szervezés kérdése, hogy sokkal több tesztet lehessen Magyarországon elvégezni, a szakértelem és a technika meg van hozzá. Kulcskérdés, hogy időben elkülönítsék a vírusos személyeket, mert csak így lehet az ellátórendszer összeomlását elkerülni – állítja Falus András, immunológus szakértő, Széchenyi-díjas tudós, a Semmelweis Egyetem Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója, aki a 444.hu-nak nyilatkozott.

Elmondta, a vírust polimeráz-láncrekció technológiával mutatják ki, ami már a 80-as évek vége óta az egész világon elterjedt, széles körben használt, olcsó és egyszerű, diákok is el tudják végezni. A teszt eredménye órák alatt megvan, a munka nem automatizált, ezért nem igányel sok munkaerőt. Úgy tudja, legalább száz laboratórium alkalmas ilyen vizsgálat elvégzésére. Ugyanakkor ilyen a teszt elvégzéséhez akkreditációra is szükség van, a tudós tudomása szerint legalább 20-30 olyan labor van Magyarországon, ami ilyennel rendelkezik.

Szerinte fontos lenne az emberek gyors szűrése. Figyelmeztet, hogy a fertőzöttek és a megbetegítettek közül az előbbiek jóval többen vannak, de a járvány lassításához nem elég csak a utóbbiakat szűrni, a fertőzötteket is izolálni kell.

Márpedig, ha hirtelen nagyon sok ember betegszik, meg akkor „borzalmas döntések elé állnak az orvosok”, mert nincs annyi lélegeztetőgép, mint amennyire szükség volna az összes beteg életben tartásához.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.