Csányi Sándor is felvette a NER-tempót
csanyi_top.jpg

Csányi Sándor is felvette a NER-tempót

  • narancs.hu
  • 2019. január 7.

Belpol

Az MLSZ 400 ezer forintot kér a jogerősen kiperelt TAO-adatokért.

A Transparency International Magyarország (TI) tavaly harmadfokon is megnyerte a sportszövetségek elleni pert az általuk kezelt TAO-adatokért. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) ennek ellenére sem adta ki a dokumentumokat, inkább 400 ezer forint költségtérítést követel, és még titoktartási nyilatkozatot is alá akar írattatni a szervezettel, számolt be az Átlátszó.

A TI még 2016 kérte ki a sportszövetségektől az általuk kezelt támogatásokra vonatkozó összegeket, hogy melyik csapat mennyi pénzt kapott, és azt mire költötte. A szövetségek megtagadták a választ, ezért a szervezet bírósághoz fordult. Tavaly került a Kúria elé az ügy, ahol májusban megszületett az ítélet: a bíróság kötelezte az adatok kiadására a sportszövetségeket. Itt már nincs helye semmilyen fellebbezésnek, az ítéletet kötelező végrehajtani. Elvileg. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), amely a legtöbb TAO-pénzt osztotta ki, a Kúria döntése ellenére sem adja ki az adatokat.

A Csányi Sándor elnökölte MLSZ azt állítja, 40.000 oldalnyi támogatási igazolást kell kiadniuk, ez pedig 400 ezer forintjába kerül a szövetségnek: azaz ha a TI-nek kellenek az adatok, oldalanként 10 forintot, majdnem félmilliót kellene fizetnie.

Emellett az MLSZ azt is akarja, hogy a TI írjon alá egy titoktartási nyilatkozatot, mert a támogatási igazolásokon személyes és védett adatok vannak.

A TI az MLSZ-nek írt válaszlevelében rákérdezett, hogy milyen személyes adatokról van szó, és kérte a 400 ezer forintos költségtérítését elengedését. A levél kicsinyesnek nevezi az MLSZ-t, mondván a labdarúgásba eddig közel 230 milliárd forint összegű TAO-támogatás érkezett.

Figyelmébe ajánljuk