Több száz tanár tiltakozott egy budai tankerületi központnál a tanárok megfélemlítése ellen

  • narancs.hu
  • 2022. október 10.

Belpol

A sztrájkjog biztosítása mellett tisztességes fizetést, jól felszerelt, karbantartott iskolát követeltek.

Tiltakozó akciót szerveztek a Kacsa utcába, a Közép-Budai Tankerületi Központhoz október 10-én hétfő reggel 8 órára. Az I., a II. és a XII. kerület iskoláinak tanárai petíciót adtak át a közép-budai tankerület igazgatójának. A Hajnissné Anda Éva vezette hivatal alá közel negyven oktatási intézmény tartozik, az ezekben tanító pedagógusok pedig száznál is több figyelmeztető levelet kaphattak kézhez az elmúlt napokban információink szerint – írja a hvg.hu.

Közel ötszáz tiltakozó vett részt a még megmozduláson – írja a 444.hu. A petíció szövegét Nagy Zsolt színész olvasta fel.

A petíciót hétfő reggelig 675-en írták alá. Követelik, (hogy)

  • teljes mértékben állítsák vissza a tanárok sztrájkjogát, hogy megfelelő jogi keretek között képviselhessék az oktatás, diákok és tanárok érdekeit,
  • azonnal rendezzék a pedagógusok fizetését,
  • a tanárok munkakörülményeinek és az iskolák működésének normalizálását sürgetik,
  • a demonstrációval kapcsolatos listáikat töröljék és ezt dokumentálják, illetve ezzel kapcsolatos adatkezelési eljárásukat tegyék közzé a weboldalukon,
  • azt kérik, Pintér Sándor közoktatásért felelős miniszter üljön le érdemben tárgyalni a PDSZ-szel  (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével),

Mivel a Közép-Budai Tankerületi Központ is közpénzből működik, ezért elsősorban nekünk, a szülőknek, a tanároknak és a társadalomnak tartozik elszámolással. Ezért elvárjuk Öntől, hogy a pedagógusok és gyermekeink érdekeit képviselje, és az ellenük irányuló magatartással és tevékenységgel hagyjon fel. Amennyiben ezen feladatát bármilyen okból nem képes ellátni, úgy követeljük az Ön azonnali hatállyal való lemondását! 

Az eseményen felszólalt Simkó Edit, aki egyike volt azon tanároknak, akik fenyegetőző levelet kaptak a tankerülettől. Azt mondta a 444.hu tudósítása szerint, hogy elég volt abból, hogy vezető pozícióban azt gondolják emberek, hogy az oktatást támogatják. Valójában ez csak illúzió, évek óta jelzik a tankerület felé, hogy baj van a körülményekkel, amiket a gyerekeknek biztosítanak. Elmondta, nagyon boldog, hogy ma is ilyen sokan részt vettek a demonstráción, szerinte ezt kell tenni, érik egy folyamat. Azt kérte a jelenlévőktől, hogy törjék át az információs buborékot, jusson el mindenkihez a tiltakozások híre.

A szervezők arra buzdították a tanárokat, hogy merjenek kijönni az iskoláik nevét vállalva. Sok olyan üzenetet kapnak, amelyekben tanárok a félelmeikről számolnak be. Arra kérnek mindenkit, pénteken menjenek el a diákok által szervezett tüntetésre.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk