Cyber hírek

  • 2000. szeptember 14.

Belpol

Zenészek az MP3 mellettKiadója, a Sony tiltakozása ellenére az Offspring egy hónappal új albumának bolti megjelenése előtt a teljes lemezt ingyesen közzéteszi az interneten. Az Offspring honlapján (www.off-spring.com) jelentette be, hogy szeptember 29-én közzéteszi az első kislemezre szánt Original Prankster című számot MP3-formátumban, majd ezt követően az egész új album, a Conspiracy Of One elérhető lesz az együttes oldalán.
Akik legalább egy számot letöltenek a honlapról, automatikusan részt vesznek egy sorsoláson, amelynek fődíja egymillió dollár - az összeget az együttes és nem a kiadó vagy a szponzorok ajánlották fel. A győztest az új album offline megjelenésének napján, november 14-én sorsolják ki, élő MTV-közvetítésen. Hasonló lépésre szánta el magát a Smashing Pumpkins is: kiadójával, a Virgin Recordsszal kialakult konfliktust követően hatodik, Friends and Enemies of Modern Music című albumát MP3 formátumban ingyenesen letölthetővé tette honlapján (www.smashingpumpkins.com). A felvételeket nem adják ki CD-n, mindössze egy huszonöt darabos bakelitkiadás készült.

Hacker az atomlaborban Az FBI múlt hétfőn letartóztatott egy minnesotai fiatalembert egy nukleárisfegyver-laboratórium számítógépes rendszerének feltörése miatt. A huszonegy éves Benjamin Breuningert azzal vádolják, hogy behatolt a Lawrence Livermore National Laboratory központi gépébe, és ott különböző károkat okozott. A két, tavaly novemberben végrehajtott támadás a becslések szerint ötvenezer dolláros kárt okozott az intézetnek, a hibák kijavítása egy hétbe került. Breuningert huszonötezer dollár fejében feltételes szabadlábra helyezték.

Linuxba fektet az IBM A világ második legnagyobb szoftvergyártója, az IBM hétfőn bejelentette, hogy kétszázmillió dollárt fektet elsősorban ázsiai Linux-fejlesztő központok létrehozásába. Az IBM tervei szerint a következő négy évben hét városban - Tokióban, Sanghajban, Pekingben, Tajpejben, Szöulban, Bangalore-ban és Sydneyben - állít fel fejlesztőközpontokat. "Az IBM központok alapításával és más befektetésekkel agresszíven terjeszti a Linuxot és a linuxos szervereket" - jelentette ki Kakutaro Kitashiro, az IBM ázsiai igazgatója közleményében. Mint emlékezetes, az IBM júliusban bejelentette, hogy kétszázmillió dollárral támogatja a Linux elterjedését az európai üzleti szoftverek terén is.

Hangulatfigyelő e-mail- program A Qualcomm Eudora 5.0-ás verziószámú levelezőszoftvere figyelmezteti felhasználóit, ha túlságosan durva hangnemet ütnek meg egy-egy levélváltás alkalmával. A szoftver MoodWatch funkciója agresszív szavakat és kifejezéseket keres a bejövő és a kimenő levelekben, majd egy hármas "paprika-skálán" jelzi az e-mail durvaságfokát. Az Eudora hangulatfigyelőjének érzékenysége személyre szabható, vagy teljesen kikapcsolható. Jeffrey K. Belk, a Qualcomm igazgatóhelyettese szerint az emberek könnyebben ugranak egymásnak e-mailben, mint egyébként, ezért lehet hasznos a MoodWatch. A szoftver David Kaufer, a Carnegie Mellon University tanszékvezetőjének tanulmányát használta fel, amely mintegy 1200 anyázó e-mail vizsgálata után rendszerezte az internetes veszekedéseket.

A Sidney Olimpia a weben

Hivatalos website: www.olympics.com

Magyarul:

Index - www.olimpia.hu

Origo - olimpia.origo.hu

Angolul:

CNN SI - sportsillustrated.cnn.com/olympics/

Fox Sports - www.foxsports.com/olympics/2000/

Sydney Morning Herald - www.smh.com.au

Our Olympics - sport.news.com.au/olympics/

Anti-Olympics Alliance - www.cat.org.au/aoa/

Olympic Scandals - www.cagle.com

A Hold mindenkié Egy angol vállalkozó, Francis Williams weboldalán (www.moonestates.com) 15 fontért árul telkeket a Holdon. A férfi az amerikai Dennis Hope angliai képviselője; Hope húsz éve árulja a holdfelszínt, eddig 273 ezer telket adott el. Az ENSZ szerint Hope-nak nincs joga eladni a Holdat, azonban eddig nem léptek fel ellene, mivel vállalkozását komolytalannak tartják. Hope az 1967-es mélyűrszerződés szövegére hivatkozik, mely kimondja, hogy az űr, benne a Hold és a többi égitest nem tartozik és nem is kerülhet nemzetek tulajdonába. Hope szerint ez azt jelenti, hogy magánszemélyek birtokba vehetik az égitestet. Philip McDougal, az ENSZ űrhivatalának jogásza szerint Hope téved, a szerződés azt mondja ki, hogy az űr, éppúgy, mint a nemzetközi vizek, köztulajdont képeznek, és nem kisajátíthatók.

Abortusz-halállista Abortuszellenes aktivisták fellebbeztek egy amerikai bíróság döntése ellen, amely 109 millió dollár megfizetésére kötelezett egy weboldalat, mely abortuszt végző orvosok nevét és lakcímét publikálta. A Nürnbergi Akták nevű lista létrehozói arra buzdították olvasóikat, küldjék be az abortuszt végző orvosok nevét, címét, autórendszámát, sőt gyermekeik nevét. A listán szereplő orvosok közül időközben hárman is gyilkosság áldozataivá váltak, az ő nevüket kihúzták a listáról. Az abortuszellenes aktivisták szerint a lista szerkesztői a szólásszabadságukhoz való jogukat gyakorolják, a pert indító családtervezés-szervezet és négy orvos szerint azonban erőszakra buzdítás, gyűlöletkeltés az oldal célja.

Morze

Feltört OPEC-honlap A magas olajárak elleni tiltakozásként ismeretlenek múlt kedden feltörték az OPEC honlapját (www.opec.org). Az átalakított nyitólap üzenete arra szólította fel a szervezet tagországait, hogy "fordítsanak több figyelmet a szegényebb országokra, ahol még gyógyszerre sincs pénz, nemhogy benzinre". Egy surreyi (Anglia) internetszolgáltató a benzinválság reklámértékét kihasználva két gallon, azaz kilenc és fél liter ólmozatlan benzint sorsol ki internet-előfizetői között.

Hipertextper Elveszítheti a hiperlink szabadalmi jogáért indított pert a British Telecom, miután mozgóképfelvétel (vodreal.stanford.edu/engel/08engel200.ram) bizonyítja, hogy a hiperlinket az Egyesült Államokban találták fel. A felvétel 1969. december 9-én készült a Stanford kutatóintézetben, amikor Douglas C. Engelbart és tizenhét társa kilencvenperces nyilvános bemutató keretében először mutatták be az általuk feltalált egeret és használatát hipertexten.

Online taxik New Yorkban A Yahoo! és a Palm együttműködésével hétfőtől tíz internetes taxi közlekedik New Yorkban. A nagy Yahoo! feliratokkal ellátott taxikba Palm VII-eseket építettek, az utasok így menet közben híreket és tőzsdeinformációkat olvashatnak. Az internetes taxik nem drágábbak a hagyományos társaiknál, tesztelésük fél évig tart.

Letiltott DVD-nóta Az MP3.com levette oldaláról Joseph Wecker dalát, melynek szövegét a DVD-filmek másolásvédelmének feltörésére is alkalmas DeCSS kód adta. Az egyszerű gitárkísérettel és minimális hanggal felénekelt forráskód-dalt a portál "támadó jellegű vagy egyéb más okból nem közölhető dalszöveg" ürügyén távolította el adatbázisából.

Elkelt a balaton.com 14 millió forintos nettó áron vásárolta meg a múlt héten a Balaton Média és Információs Központ a balaton.com nevet az Egyesült Államokban élő, magyar származású tulajdonosától.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.