Cyber hírek

  • 2000. október 5.

Belpol

Orvosi Nobel-díjak Egy svéd és két amerikai tudós kapta az idei orvosi Nobel-díjat az idegrendszeri jeltovábbítással kapcsolatos felfedezéseikért - közölte hétfőn a stockholmi Karolinska Intézet. A három kutató, Arvid Carlsson, illetve Paul Greengard és Eric Kandel együttes munkássága elősegítette a normális agyműködésnek, az ideg- és elmebetegségek keletkezésének jobb megértését, és a Parkinson-kór elleni hatékony gyógyszer kifejlesztéséhez vezetett.n SMS-rekord A világ GSM-hálózatain idén augusztusban összesen kilencmilliárd SMS fordult meg.
A GSM Association az új rekordot követően előrejelzésében az év végére várt havi tízmilliárdos mennyiséget 15 milliárdra korrigálta. A világ mobilpiacának 60 száza-lékát teszi ki a GSM-rendszer, amely 365 millió előfizetőt szolgált ki. Az előfizetők száma jövőre várhatóan eléri az ötszázmilliót. A legszorgalmasabban SMS-ezők a németek voltak, ők több mint egymilliárd üzenetet küldtek, míg az angolok, franciák és olaszok több mint ötszázmillió alkalommal üzentek egymásnak mobiltelefonon. Az ázsiai régióban elsősorban Kína, Hongkong és a Fülöp-szigetek szállította a hárommilliárd SMS-t.

n E-voks Online szavazólapot indított www.e-voks.hu címen a Marketing Centrum Országos Piackutató Intézet: a virtuális szavazógép segítségével az internetezők rendszeres szavazásokon mondhatnak véleményt aktuális kérdésekben a politikától a kultúrán át a tudományig. Az induló e-voks több mint harminc komoly és könnyedebb témában kérdez rá az internetezők véleményére, a szavazóoldal múlt heti forró témája a prostitúció szabályozása volt: a szavazók háromnegyede egyértelműen liberalizálná a prostitúció szabályozását. A Marketing Centrum a politikai kérdések között az olajbotránnyal kapcsolatos reprezentatív kutatásának fontosabb kérdéseit felteszi az interneten is, továbbá szavazni lehet a legunalmasabb és a legszínesebb egyéniségű magyar politikusra, a legjobb és a legrosszabb tévé- és rádiócsatornára és így tovább. A Marketing Centrum kíváncsi arra is, mennyire elégedettek a szavazók internetszolgáltatójukkal, melyik szomszéd népet tartják a leginkább, illetve a legkevésbé szimpatikusnak, mikorra teszik az európai uniós csatlakozás vagy a 4-es metró megépítésének időpontját. A közéleti jellegű szavazások végeredményét a Marketing Centrum minden esetben eljuttatja a felelős döntéshozóknak, hogy szembesítse őket az internetezők véleményével.

n Fizetős lesz a Napster? A Napster kontra RIAA-per másodfokú tárgyalását követően a Napster vezérigazgatója, Hank Barry elképzelhetőnek tartotta, hogy a lemezkiadókkal létrejövő megegyezés keretében fizetőssé tennék a Webnoize szeptemberi felmérése szerint a leggyorsabban terjedő internetes technológiának számító fájlcserélő szolgáltatást. "Hajlandók vagyunk nagy összegeket kifizetni. Nagyon szigorú számítással is félmillió dollárt oszthatnánk szét az első évben" - mondta Barry. A Media Metrix kimutatta, hogy augusztusban közel hétmillió egyedi felhasználó regisztráltatta magát a Napster hálózatán. Ez az érték a februári értékkel összevetve ötszáz százalékos havi ügyfélkör-növekedést jelent, amely példátlan az internet történetében. A Bloomberg értesülései szerint a Napstert megkereste egy "nagy amerikai" internetszolgáltató is, amely közölte, szívesen felvásárolná a 32 milliós ügyfélkörrel rendelkező hálózatot. Egy csapat független programozó ugyanakkor olyan Napster-klón megjelentetését tervezi, amely egyesítené a Napster egyszerű kezelőfelületét és keresőfunkcióját a Freenet névtelenséget és adatvédelmet biztosító tulajdonságaival: a Freenet a Napsterrel ellentétben nem támaszkodik központi szerverekre, hanem a rendszerben lévő gépek között véletlenszerűen osztja meg tárolásra a közösbe tett fájlokat. Az ügyben megszólaltak a hazai hanglemezkiadók és -terjesztők is: Magyarországon jelenleg minden zenei CD-t legalább kétszer lemásolnak, és ez a tevékenység összességében mintegy kétmilliárd forint kárt okoz - állítja Lázár Tamás, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) hamisításellenes csoportjának vezetője. A szerzői jogvédők folyamatosan figyelik a szerzői jog által védett dalok, albumok illegálisan letölthető példányait tároló magyar szervereket. Egyes szerverüzemeltetők a felszólítások ellenére sem távolítják el tárolóhelyeikről az illegális másolatokat.

n Bezárják a játékbarlangokat A maláj belügyminiszter bejelentette, hogy két hónapon belül bezáratják az összes játéktermet országában. Abdullah Ahmad Badawi döntését azzal indokolta, hogy a videojátékok függőséget okoznak, a játéktermekben pedig illegális szerencsejáték folyik. A döntés minden játékteremre érvényes, függetlenül attól, hogy van-e működési engedélyük, vagy működtetnek-e nyerőautomatát. A helyi kormányzati szervek támogatják az akciót, egyes körzetekben már elrendelték az illegális játéktermek áram- és vízellátásának beszüntetését. Malajzia a népesség több mint felét kitevő muszlimok számára már betiltotta a szerencsejátékot, az üzletek nyitását pedig korlátozta - az új szabályozások már a szerencsejátékkal nem foglalkozó játéktermekre is vonatkoznak. A maláj Star napilap szerint az országban a legkedveltebb videojáték a lóverseny, a második legkedveltebb pedig a vetkőzős póker.

n Brit multimédia-központ Budapesten Multimédia és Továbbtanulási Tájékoztató Központot nyitott meg a British Councilban Chris Smith brit kulturális, média- és sportminiszter múlt szerdán. Az Egyesült Királyság kulturális és oktatási kapcsolatait építő szervezet budapesti intézetének új részlege egy személyi számítógépekből álló lokális hálózatot és audiovizuális eszközöket bocsát a könyvtár tagjai részére. A felszerelés elsősorban a nyelvtanulókat és a brit kultúra iránt érdeklődőket segíti, hiszen a CD-ROM-ok és az internet mellett különféle adatbázisokhoz férhetnek hozzá a látogatók a belső hálózaton keresztül. Az új szolgáltatás egyben egy elektronikus könyvtár alapjául szolgálhat a jövőben. A British Council a neten a www.britishcouncil.hu címen elérhető.

n Adósságbörze Jelenleg mintegy kétmilliárd forintos követelést tartanak nyilván a www.avb.hu címen elérhető magyar internetes számla- és követeléspiacon. A nyáron beindult rendszer segítségével bármelyik cég eladhatja meglévő követelését az erre szakosodott úgynevezett faktoring cégeknek. A le nem járt követelések gyorsan, a lejártak körülbelül 3-4 hét alatt kelnek el. A nagyobb vállalatok és az állami tulajdonú cégek mellett több kis- és középvállalat is csatlakozott a rendszerhez, amelybe naponta mintegy 15 új tag lép be.

n Vírusokkal a pedofilek ellen Meghökkentő javaslattal állt elő Alessandra Mussolini, a jobboldali olasz Nemzeti Szövetség (AN) párt képviselőnője: számítógépes vírusokkal fertőzzék meg a hatóságok a pedofileknek szóló internetes honlapokat. Két neves olasz szakember "elképesztő hülyeségnek" minősítette Alessandra Mussolini ötletét.

n Magán-űrrekord Angol hobbisták egy házi készítésű rakétával megdöntötték az eddigi amatőr magassági rekordot. A Black Rock sivatagban (Nevada, USA) kilőtt Phobos Exo-Atmospheric-Vehicle elnevezésű rakéta 10,5 km magasságba jutott fel, megdöntve az eddigi hatezer méteres rekordot.

n Bukott tiniportál Alig másfél hónappal indulása után megszűnt a tizennégymillió dolláros alaptőkével létrehozott kibu.com. A tizenéves lányokat megcélzó vállalat, amelybe a Netscape-alapító Jim Clark mellett több profi kockázatitőke-alap is befektetett, hivatalos közleményében a színre lépés rossz időpontját okolta a bukásért.

Figyelmébe ajánljuk