Tartalom

MaNcs, XII. évf. 41. szám, (2000.10.05.) (2000-10-05)

Egotrip

Juhász Géza: Margószélesség (A Szivárvány

Egotrip

ügynek vége)

Az idén vettük kézhez a Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért panaszának elfogadhatósága tárgyában az Európai Emberi Jogi Bíróság Második Kamarája által hozott döntést. A bíróság nem találta elfogadhatónak panaszunkat. A bíróság szerint a magyar állam nem sértette meg az emberi jogok európai egyezményét, amikor nem ismerte el a Szivárványt legális egyesületnek. Mint 1994 és 1996 között többször is megírták a lapok, a Fővárosi, a Legfelső s végül az Alkotmánybíróság azért találta jogellenesnek a Szivárvány megalakulását, mivel nem kívántunk a szervezet alapszabályában 18 éves alsó korhatárt rögzíteni.

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Ládákkal meg zsákokkal jönnek, mert jönnek, ha idő van, rakjuk el télire az abrakot, még kivisszük utoljára a kutyát, aztán átállítjuk magunkat a májusra, lelassítjuk szívverésünket, lemondjuk a telefon-előfizetést, mint mindig, ha október van, annak is a dereka - az öregek országában.

Publicisztika

Publicisztika

A nagy falat

Ha valaki élő tévéműsorban kenyérrel dobja meg a riportereket, az akár a hónap jófeje is lehet. Ha ez a valaki magas állami hivatalnok, magyarán közszolga, és azért dobja el a kenyeret, mert a kérdések arra vonatkoznak, hogy egy döntése netán téves volt, az igen nagy valószínűséggel a hónap seggfeje. Ha pedig ennek a szakszerűtlen, jogszerűtlen, de mindenekelőtt rosszindulatú döntésnek a következtében veszélybe kerül egy ritka küldetést vállaló iskola működése, és ezzel egyúttal kínos helyzetbe kerül hivatali felettese, a belügyminiszter és a szakmai szempontból nyilvánvalóan érintett oktatási miniszter is, akkor ez az ember, nem szimpla seggfej, hanem egy nagyon kínos félreértés is a maga helyén. A két lábon járó félreértést Grespik Lászlónak hívják, az általa basztatott intézmény a rákospalotai Meixner iskola, ahol különleges foglalkozást igénylő diszlexiás gyerekeket oktatnak. Grespiknek valakik súgtak, ő meg úgy döntött, hogy ezt az iskolát lehetetlenné teszi. Pillanatnyilag úgy fest, nincs senki, aki megállítaná. Pedig a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Felkai László már szeptember 11-én ezt írta az Oktatási Minisztérium közigazgatási államtitkárának, Gál András Leventének: "Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala vezetőjének határozata szakmai álláspontom szerint több okból jogszabálysértő. Javaslom államtitkár úrnak, kezdeményezzen felügyeleti intézkedést Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala vezetőjének mellékelt másodfokú határozatával szemben. A soron kívüli intézkedést indokolja, hogy a közoktatási normatíva folyósítása a fővárosi/megyei közigazgatási hivatalok vezetőjének hatásköre. Míg a közigazgatási hivatal határozatának a megsemmisítése nem történik meg, addig a Meixner iskola nem kaphat normatívát."

A szerk.
Belpol

Belpol

Politikai hírek

Az EU-külügyminiszterek luxemburgi találkozóján feloldották a Jugoszláviával szemben 1998 óta érvényben lévő szankciókat. A döntést azután hozták meg, hogy bizonyosságot szereztek arról, hogy a Milosevicet támogató párttagok lemondtak parlamenti képviselőségükről.

Belpol

Kulturális hírek

45 éves korában rákbetegségben elhunyt Ben Orr, a 70-es, 80-as évek fordulóján népszerű, 1987-ben feloszlott amerikai new wave zenekar, a Cars egyik alapítója. A basszusgitáros, énekes Benjamin Orzechowski néven született Clevelandben orosz és cseh szülőktől.

Belpol

Cyber hírek

Orvosi Nobel-díjak Egy svéd és két amerikai tudós kapta az idei orvosi Nobel-díjat az idegrendszeri jeltovábbítással kapcsolatos felfedezéseikért - közölte hétfőn a stockholmi Karolinska Intézet. A három kutató, Arvid Carlsson, illetve Paul Greengard és Eric Kandel együttes munkássága elősegítette a normális agyműködésnek, az ideg- és elmebetegségek keletkezésének jobb megértését, és a Parkinson-kór elleni hatékony gyógyszer kifejlesztéséhez vezetett.n SMS-rekord A világ GSM-hálózatain idén augusztusban összesen kilencmilliárd SMS fordult meg.

Belpol

Félforradalom Jugoszláviában: Farkas a kertek alatt

Fojtó füst ömlik a parlament ablakaiból, mindenki köhög. Sihederek henger alakú fémdobozokat rugdosnak, Metak MN-01 CS felirattal: könnygázgránát, ezt dobták a rendőrök a tüntetők közé az este. A parlament bejáratát civilek őrzik, az arcukon sál. Vakuk villannak: a következő napok legkedveltebb zarándokhelye lesz a lépcső, a népek hosszú sorokban várják, hogy pózolhassanak a kitört ablakú, leégett épület előtt. Rendőrt, katonát sehol nem látni, fáradt tűzoltók kávésbögrét szorongatnak. A parlament hátoldalánál vagy húsz felborult, kiégett kocsi, némelyiken sziréna. Az egyik tetejére felmászik egy öregember, kezében áthúzott Milosevicet ábrázoló szórólap, az öreg vigyorog, egy fiatalabb nő fényképezi. Hatalmas férfihátak mögött sikerül besurannom a parlamentbe. A lépcsőházban felfordított konténer, paradicsomon, paprikán, krumplin, összetört bútordarabokon lépkedünk. Fuldoklunk. Hatalmas terembe jutunk, vörös szőnyeg úszik a vízben, elszenesedett berendezési tárgyak, leszakadt galéria, koromfekete falak mindenütt. Egy kisebb helyiségben felrobbant monitorú számítógépek, a földön huzalokra, kibelezett tévékre és egy döglött macskára folyik a víz. Ordítva taszigálnak ki az őrök, a bejáratnál kisebb közelharc alakul ki, mások is be akarnának jutni, de mi voltunk az utolsó szerencsések. Egy közeli mellékutcában félrehúzódok öt barázdált arcú férfi elől: intarziás, sötétbarna asztalt cipelnek, a parlamenttől leginkább elfele.

Belpol

"Ehhez eszméletlen kitartás kell" (Krasznai József roma vezető beszéde)

"Eddig azok közé soroltak, akik nem loptak el egy forintot sem, akik mindig elszámoltak azokkal a pénzekkel, amiket pályázat útján nyertek. Az utóbbi másfél hónapban én lettem az, aki az összes pénzt ellopta, és úgy próbálnak beállítani, mint a világ egyik legnagyobb rablóját. Tudtam, hogy ez lesz, és ez nem is fontos. A fontos az, hogy a cigányok fel tudják-e fogni azt, hogy most mi történt. Hogy öt, tíz, száz, kétszáz éve történt-e hasonló eset. Én azt mondtam, hogy miközben terelnek bennünket a vagonokba, a gázkamra felé, szól a magyar himnusz: ez arról szól, hogy mi itthon, Magyarországon éhen halhatunk, a gyerekeink szellemi fogyatékos gyerekek közé vannak bepasszírozva, mindenféle alkotmányos, szociális, egyetemes emberi jogtól meg vagyunk fosztva, és közben hallgatnunk kell, és nem szabad, hogy ezt az országhatáron kívülre vigyük, mert ez a mi belső ügyünk. Nem igaz, hogy nekünk itt, Magyarországon csak ahhoz van jogunk, hogy éhen haljunk, hogy kifosztottak legyünk, hogy mindenféle politikai jogtól meg legyünk fosztva.

Belpol

Vitatott fővárosi beruházások: Menetrendetlenség

Ametrótendert egyetlen cég nyerheti meg, mégpedig a Főmterv Rt., állítja Deák András, a közbeszerzési bizottság ellenzéki elnöke, mivel a pályázatban olyan feltételeket támasztott a főváros, amelyet a Főmterven kívül más nem képes teljesíteni.

Külpol
Zene

Zene

Földközel (Föld anyaföld - A Női Vonal a Szkénében)

Miközben felnőtt férfiak töltik azzal napjaik nagy részét, hogy azt keresik, mi fejezné ki leginkább az országot, melyben élünk, történt valami, amire nyilvánvalóan egyikük sem számított. Valakik megoldották helyettük a problémát. Önként, állami megbízás, millenniumi pályázat és a Happy End Kft. közreműködése nélkül kezdtek gondolkodni a legkézenfekvőbb témáról: Magyarországról.

Zene

A maga ördöge (Paul Auster: Leviatán)

P.Auster író nyolc nappal ezelőtt nyomtalanul eltűnt brooklyni otthonából, ahol semtexbomba készítéséhez szükséges házi laboratóriumot találtak. A szövetségi nyomozóhivatal által meg nem erősített hírek szerint új személyazonosságot vett fel, és feltehetőleg egy európai ország fővárosában tartózkodik éppen.

Zene

Illúziók nélkül (Julian Temple: Szenny és düh)

No Fun! A két szótagban, ahogy Johnny Rotten kiáltja, az égvilágon minden benne van. Leginkább az, hogy totálisan tele a töke. Ez már nem szórakozás számára, de hogy egyértelműbbé tegye, meg is kérdi a tömegtől, érezték-e már átverve magukat. A San Franciscó-i közönség nyilván azt hiszi, ez is a show része. Mi már tudjuk, ahogy valószínűleg Johnny is érezte, hogy itt a vége. Legalábbis a rock & roll forradalomnak, melynek Sex Pistols a neve.

Zene

Eljött a pillanat (Balázs Elemér Quintet: Always That Moment)

Amagyar könnyűzenének hatalmas arcai voltak, illetve vannak, gondoljunk csak Szenes Ivánra, Fényes Szabolcsra, Bágya Andrásra, Horváth Jenőre vagy Mihály Istvánra, akiknek a dalai itt most újraértelmeződnek. Mehetnénk tovább az őszi falevelektől egészen a Casablancáig, szóval kibányászandó kincs van elég. Csak hát ugye az ellenkultúrán, az őszinte rockzenén, aztán meg mindenféle avantgárdon szocializálódott generációnk rizsás hányást kapott az eredeti daloktól, és azok vendéglátós fénymásolataitól, arról nem is beszélve, hogy ebben a régióban egy magára adó művésznek minimum a sors alapvető kérdéseivel illik foglalkozni.

Zene

Luxuscikk (The Brian Setzer Orchestra: Vavoom!)

Alegenda szerint Brian Setzer, miután a Stray Catsszel - anakronizmus ide vagy oda - új értelmet adott a rockabillynek és ezáltal az "amerikai álomnak", feloszlatta a bandát, majd elvonult Floridába - nyugdíjasnak. Elhízott, tigrismintás cipői gyűjteményének gyarapodása miatt új házba kellett költöznie, állítólag a szomszédjával, Joe Strummerrel a Clashből röfögtek nagyokat a kerti nyugágyon, szidták a rendszert, beszóltak a nőknek. Közben a Stray Catsből legenda lett, a triót - hiába voltak huszonöt évvel "később" - lazán besorolták a rock and roll "hall of fame"-be, Carl Perkinsszel vagy a fiatal Elvisszel egy lapra, és az egykori rajongók imigyen nosztalgiáztak: "Emlékszel a nyolcvankettes Stones-turnéra, amikor Keith Richards elszégyellte magát, hogy gitár lóg a nyakában, és nem kötél?"

Könyv

Könyv

Tandori Dezső: A növényöntözésről

Ahogy öregszem, egyre többet öntözöm a növényeinket. Túl sokat sem szabad. Az a haláluk (lehet). Nyilván: nekem is a halálom lenne az. (Amikor már annyira öreg és beteg vagyok, hogy túl-túl-túl sokat öntözöm a növényeinket.)

Tudomány

Tudomány

Nagyvárosi természetbúvár: A moly

Tényleg lenyűgöző. Ahol Norbi tudománya véget ért, és a háziasszony még a fokozott lelki terror hatására sem hajlandó több törzsdöntést csinálni, ott a moly puszta megjelenésével, esetlen röptével csodákat művel. A kutyákra-farkasokra-ragadozókra mondják, hogy a sérült, beteg állat látványa váltja ki belőlük az üldözési hajlamot, de valljuk be, az ember is elsősorban azért nem tud a molynak ellenállni, mert könnyű prédának látszik.

Sport

Sport

Az én Olimpiám (1982-2000)

Az Olimpiáról már szeptember közepén ódákat regéltek az első éjszaka jogát gyakorló hétpróbás felsőbbévesek. Jómagam először nem is értettem, azt se nagyon tudtam, eszik, avagy isszák, amiről a Fácán bádogasztalánál állandóan szó van, de aztán kiderült, hogy dugják, merthogy ez egy nő neve. Kíváncsi természetű, a földi hívságokra éhes, otthonról épp elkerült fiatalemberként azonnal elkezdtem kidolgozni a megismerkedésünket elősegítő egyéni felkészülési tervemet, de mire elkészültem volna, nem is volt már szükség tervre, mert a Hamu és gyémánt című film vetítése alatt, mintegy bemutatkozásképp, megfogta a nemi szervemet. Keresztury Tibor vagyok, súgtam a fülébe jól nevelten, s rendkívül boldogan, mert éles ésszel azonnal felfogtam szakszerűen célirányos mozdulata üzenetét a ruhatár híján a lábamra fektetett bőrkabát alatt: avval, hogy a markában vagyok, váratlanul nekem is bizalmat szavazott, addigi, kiugrónak semmiképp sem nevezhető részeredményeim dacára a paradicsomba utazó keretbe engem is beválogatott, ekképp pedig aznap éjszakától, feltéve, ha kibírom a film végéig, én is az olimpiai mozgalom tagjának tudhatom magam.

Sport

Baseballdöntő: Haza, futás

Mindig is érdekelt, hogy mire lehet használni a baseballütőt még, ezért szombaton Szentendrére indultam, ahol a magyar nemzeti baseball-bajnokság döntője zajlott a két nagy rivális, Szentendre és Nagykanizsa csapata között.