Dobrev Klárát és Járóka Líviát is az Európai Parlament alelnökévé választották

  • narancs.hu
  • 2019. július 3.

Belpol

Két magyar nő az EP vezetésében.

AZ Európai Parlament szerdán alelnökévé választotta a DK-s Dobrev Klárát és a fideszes Járóka Líviát. Az EP-ben összesen 11 alelnöki tisztség van, az első körben 11-en kapták meg a poszt elnyeréséhez szükséges szavazatszámot.

Dobrev Klárát az EP szocialista frakciója, Járóka Líviát az Európai Néppárt jelöltje. Az EP hivatalos honlapja szerint Dobrev 402, Járóka 349 szavazatot kapott.

Érdekesség, hogy Járókát azzal együtt jelölte a Néppárt, hogy a Fidesz tagsága épp fel van függesztve a pártcsaládban (a hivatalos indok az, hogy a felfüggesztés a frakcióra nem vonatkozik).

Ruth Reichstein, a zöld frakció sajtófőnöke Twitteren közzétett egy dokumentumot, mely szerint a liberális Újítsuk meg Európát (Renew Europe) frakció tagjait a néppárti jelöltek - köztük Járóka - támogatására kérték, miközben a zöldek embereit nem szavazták meg.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?