Donáth Anna üzent a DK-nak: "Hazugsággal nem lehet legyőzni a hazugság kormányát"

  • narancs.hu
  • 2023. október 25.

Belpol

A Momentum EP-listavezetője szerint a DK hazudott a választóknak, és nem vállalja a felelősséget.

Donáth Anna lényegében hadat üzent a Demokratikus Koalíciónak a Hazugsággal nem lehet a hazugokat legyőzni című, aVálasz Online-on megjelent publicisztikájával.

Donáth szerint a "választók nem hiszik el, hogy akik a mostaniak helyett jönnének, másképpen politizálnának". Szerinte "csak az igazságra épülő politikai kultúra lehet a fundamentuma annak a kormányzó erőnek, amely ezt a hatalmat valaha eséllyel leválthatja".

A Momentum EP-listavezetője

arról ír, hogy nem csupán a kormányoldalon látjuk megvalósulni a hazugság kultúráját. Szerinte hasonló politikai kultúrát képvisel a DK is.

Amíg a kormányváltásért dolgozó ellenzékben van olyan szereplő, amelyik az igazság kultúrája helyett – a kormányhoz hasonlóan – a hazugságon alapuló politikai kultúrát képviseli, addig nem lehet meg a kormányváltáshoz szükséges egység. Sőt, az ilyen szereplő, bármit mond is, akadálya a kormányváltásnak."

Donáth cikkében több, a DK-hoz köthető hazugságot is említ. "Amikor ez a párt plakátkampányával azt ígéri, hogy EP-listavezetőjük kormányra kerülve "emelné a béreket", az ugyanolyan hazugság, mint amiket a kormányoldaltól hallunk naponta."

A momentumos politikus szerint az igazság kultúrájának része az is, hogy nemcsak az országról és a megoldási lehetőségekről, hanem saját magunkról is igazat mondunk. Akkor is, ha egy elnökségi tagról van szó. "Különösképpen olyan súlyos kérdésben, mint hogy van-e érdekeltsége offshore-vállalkozásban." Ezzel Ráczné Földi Juditra, a párt székesfehérvári jelöltjére utal.

Donáth szerint a DK hazudik akkor is, amikor azt állítja, hogy húszezer aktivistával szántja fel a vidéket, mert a Fideszen kívül egyetlen párt sem tud ma Magyarországon ennyi aktivistát mozgósítani. Szerinte

a DK az ellenzéki szavazókat azzal is félrevezeti, hogy "nyilvánvalóan alaptalan támogatottsági adatokat" terjeszt magáról, saját házi közvélemény-kutatójára hivatkozva.

Donáth szerint ma Magyarországon esélye sincs valakinek kormányváltó többséget kovácsolnia anélkül, hogy vállalná a felelősséget a saját korábbi tetteiért. Ezért

akadálya a Demokratikus Koalíció politikai kultúrája a kormányváltásnak.

"Hatalomgyakorlási elveikbe ugyanis a felelősségvállalás és a hibák elismerése egész egyszerűen nem fér bele."

Szerinte annak, hogy a DK a legelutasítottabb párt az ellenzéki szavazók körében az egyik oka, hogy "elnökük soha nem ismerte el felelősségét a magyar gazdaság csődközeli helyzetbe sodrásáért."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?