Egyes településeken annyit csökkent a lakosságszám, hogy kevesebb képviselő jut be a testületbe '24-ben

  • narancs.hu
  • 2023. október 20.

Belpol

Máshol pedig megszűnik a választókerületi rendszer, és listákra lehet majd szavazni. 

Egyes választókerületi rendszereket eltörölnek, máshol pedig újakat rajzolnak – írja a Telex a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közleménye alapján. 

A Belügyminisztérium által továbbított lakosságszámadatog alapján a jegyzőknek október végéig kell hivatalosan meghatározniuk a jövő évi önkormányzati választás után felálló képviselő-testületek létszámát. A vonatkozó törvény értelmében a tízezernél több lakosú településeken és a fővárosi kerületekben lakosságszám alapján dől el, hogy hány egyéni választókerület van, és hogy hányan jutnak be kompenzációs listáról a testületbe. 

Hét vidéki nagyvárosban olyan mértékben csökkent a lakosság száma négy év alatt, hogy meg kell szüntetni választókerületeket, és újra kell rajzolni az eddigi rendszert. Így járt Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Szombathely, Eger és Kazincbarcika is, itt kisebbek lesznek a képviselő-testületek. 

Más településeken, ahol tízezer alá csökkent a lakosságszám, megszűnik a választókerületi rendszer, és már csak listáról lehet bejutni. Ebbe a körbe tartozik Celldömölk, Csorna, Kapuvár, Mezőberény, Nagyatád, Sarkad és Szigetvár. Érdekesség, hogy egyes településk pont fordított helyzetben vannak, magyarán átlépték a tízezres határt: Csömörön és Balatonalmádiban jövőre választókerületi jelöltekre is lehet szavazni. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk