El kell árulnia a Belügyminisztériumnak, mi lett a felesleges lélegeztetőgépekkel

  • narancs.hu
  • 2023. január 6.

Belpol

Mennyit, kinek és mennyiért adtak el.

Jogerősen pert nyert a Belügyminisztérium ellen a Transparency International Magyarország, ezért a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumnak ki kell adnia, hogy a Covid-járvány után feleslegessé vált lélegeztetőgépekből mennyit, kinek és mennyiért adott el Magyarország – közölte a korrupcióellenes szervezet a hírt az RTL Híradójával.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a magyar kormány a koronavírus-járvány kirobbanása után óriási lélegeztetőgép-vásárlásba kezdett, 2020-ban 336 milliárd forintért 17 402 gépet vásárolt. Mint az később kiderült, a legpesszimistább becslések szerint maximum 8 ezer lélegeztetőgépre lehetett hazánkban szükség. A pandémia során 1529 fő szorult maximum egyszerre gépi lélegeztetésre.

A gépek nagy része még mindig raktárakban áll, aminek a tárolási költsége csaknem 400 millió forint volt. (Pedig a lélegeztetőgép arzenálból 2021-ben Mongóliának, míg 2022-ben Ukrajnának is adományozott Magyarország.)

Bár a Transparency korábban hiába indított pert a lélegeztetőgép-szerződés részleteiért, a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt állította, nem rögzítettek adatot arról, ki ellenőrizte, hogy egy maláj cég legyen a közvetítő, ki döntött a szerződésről, vagy arról, egyáltalán milyen kiválasztási eljárás volt. Az sem derült ki, hogy több millió dollárt miért nem a közvetítő cég, hanem annak vezetője saját számlájára kellett utalni.

A korrupcióellenes szervezet jogi igazgatója, Ligeti Miklós úgy véli, azért titkolózik a kormány, mert szégyenkezik, és nem akarja elismerni, hogy a lélegeztetőgép-beszerzések szükségtelenek és kudarcosok voltak.

A Momentum mindeközben már végrehajtást kér a Külügyminisztérium ellen, amiért a tárca egy korábbi jogerős bírósági döntés ellenére sem adta ki, hogy pontosan milyen munkát végeztek a lélegeztetőgépek átvizsgálásával és beüzemelésével megbízott cégek. A kormány érdemben nem válaszolt az RTL kérdéseire.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk