Elbukott az alkotmánybíróságon a pedagógusok panasza

  • narancs.hu
  • 2023. április 28.

Belpol

Semmi kivetnivalót nem találnak a bírák a sztrájkjogot kiüresítő sztrájktörvényben.

Az Alkotmánybíróság elutasította a pedagógussztrájkot kiüresítő szabályozás felülvizsgálatát – írja a 24.hu. A pedagógusok sztrájkjogát korlátozó törvénymódosításról a szakszervezetek és az ellenzéki pártok is azt mondták, hogy Alaptörvény-ellenes, hiszen a veszélyhelyzet idejére elrendelt korlátozást tette általánossá, és kiüresítette a sztrájkjogot.

Az Alkotmánybíróság most visszautasította a PDSZ, a PSZ és két egyéni indítványozó panaszát, ezzel az indoklással: „Az Alkotmánybíróság már elbírálta tartalmi szempontból azt, hogy az Alaptörvényben biztosított munkabeszüntetéshez való jogot sérti-e az, ha az elégséges szolgáltatás törvényi mértéke 50%-os, illetve esetenként 100%-os óraszámtartási kötelezettség, felügyelet biztosítása; továbbá azt a kérdést is elbírálta, hogy a Vtv. 15. §-a szerinti jogkövetkezmények – az azonnali hatályú felmondás lehetősége – miatt e szabály elbizonytalanítja-e a sztrájkjog gyakorlóit, rájuk dermesztő hatással lehet-e, és ekként alaptörvény-ellenes korlátozásnak minősül-e.”

A testületet Márki Zoltán tanácsvezető alkotmánybíró vezeti, Handó Tünde volt az előadó, az elutasító döntést rajta kívül Schanda Balázs, Szívós Mária és Pokol Béla hozta. (24.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk