Elküldtek egy kiskorút a szépirodalmi polcoktól az Alexandra könyvesboltjában

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 11.

Belpol

A gyermekvédelminek hazudott homofób törvényre hivatkozva. Állítólag a jogszabály szerint nem neki való könyvek felé vette az irányt. Édesapja szerint a szépirodalmi művek érdekelték.

Szabályosan kitessékeltek egy könyvesboltból egy gyereket, mert a szépirodalmi könyveket is meg akarta nézni

írja Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a Facebook-oldalán.

"Egy felháborodott szülő osztotta meg velem az Alexandra bolthálózat vevőszolgálatával lezajlott levélváltását" – írja Hadházy, aki szerint a "legszörnyűbb, hogy

a bolt nem is tagadta azt, hogy a kiskorú gyermeknek csak a gyerekirodalmat engedték megnézni".

Hadházy közzétette a teljes levelezést, amelyből kiderül, hogy egy apa azt követően fordult az Alexandrához szeptember 4-én, miután elmondása szerint fia a kötelező olvasmányokat nézegette a boltban, majd amikor a szépirodalmi könyvek felé indult volna el, "munkatársuk udvariasan, de egyértelműen felhívta a figyelmét, hogy kiskorú lévén a felnőtt könyvekhez nem mehet oda". A férfi arra szeretett volna választ kapni a bolttól, hogy mindez valóban céges álláspont-e, vagy csak egy alkalmazott magánakciója volt.

Az Alexandra ügyfélszolgálata válaszlevelében azt írta, sajnálják a helyzetet, azonban

mivel a gyermekvédelmi törvény szabályozása nem egyértelmű, kénytelenek voltak olyan intézkedéseket bevezetni, "melyeket értelmezésünk szerint a jogszabályok betartása feltétlenül szükségessé tesz".

Ugyanis a jogszabályok az Alexandra szerint egyértelműen előírják azt, hogy "a 18 éven aluli gyermekek számára bizonyos tartalmak elérhetővé tétele tilos. Úgyszintén előírják, hogy az ilyen tartalmakat hordozó termékek a többi terméktől elkülönítve, csak zárt csomagolásban forgalmazhatók." A bolt pedig fóliázza is a könyveket: azt írták, üzleteikben "fóliázva, elkülönítve és jelöléssel ellátva helyeztük el azon könyveket, melyek a gyermekek számára készültek és a jogszabály által tiltott tartalmakat hordoznak".

Feliratozva jelölik azokat a könyveket is, "melyek nem a gyermekek számára készültek, de a tartalmuk miatt azokat kiskorúak számára nem szabad elérhetővé tenni. Sajnálatos, hogy a forgalmazott kiadványaink igen nagy része beleesik ezen kategóriákba."

A férfi levele után az Alexandra közlése szerint munkatársaival ismét egyeztetni fognak, hogy mi legyen a helyes eljárás, ha kiskorú tévedne a jogszabályok szerint neki nem való könyvek közé.

Hadházy kommentárja az egészhez annyi csupán, hogy míg a kormány "ilyen aljasságaival foglalkozunk, addig sem kell a gigantikus lopásaikról, fényűző életükről, az Európa-rekord inflációról, csökkenő reálbérekről, széteső oktatásról, egészségügyről és államigazgatásról beszélni". Szerinte az állam a putyini úton jár.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk