Bloomberg: 4 milliárd euróért veheti meg a magyar állam a Budapest Airportot

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 11.

Belpol

A repülőtér tulajdonosa még korábban megerősítette, hogy vételi ajánlatot kapott.

Múlt héten derült ki, hogy lépett a kormány a Budapest Airport régóta rebesgetett visszavásárlása ügyében: hivatalos vételi ajánlatot tett többségi részesedésének megvásárlására egy állami irányítású befektetési társaságon keresztül. A tulajdonos ezt a hvg.hu-nak meg is erősítette.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a kormány 4 milliárd eurót ajánlott a repülőtérért, később egy megemelt, 4,4 milliárdos összegről is hallani lehetett. A Portfolio a múlt héten úgy kalkulált, hogy 4,5-4,6 milliárd lehet az ár.

Most a Portfolio szúrta ki, hogy a Bloomberg egy forrásra hivatkozva azt írta, hogy

a Budapest Airport felvásárlása 4 milliárd eurós (közel 1540 millliárd forintos) tranzakció lehet.

A magyar állam 51 százalékos tulajdonrészt szerezhet, a maradék 49 százalékot egy reptérüzemeltető cég birtokolná. A Bloomberg azt is hozzátette, hogy a magyar állam a múlt héten eurókötvényeket kezdett eladni, a kötvénykibocsátás pedig szintén lehet, hogy a tranzakció finanszírozásához kellene. 

A magyar kormány egy konzorcium élén 2021-ben egyszer már megkísérelte megvenni a ferihegyi repteret. A konzorciumban akkor sajtóinformációk szerint a Jellinek Dániel-féle Indotek és a Mol is benne volt, és több ajánlatot is tettek: előbb 3, majd 4 milliárd euróért próbálták megvenni, a legutolsó ismert ajánlat már 4,44 milliárd euróról (1600 milliárd forintról) szólt, a repteret azonban nem adták el nekik.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk