Élőben követhető, ahogy egy algoritmus több ezer nemzeti konzultációt tölt ki

  • narancs.hu
  • 2021. július 26.

Belpol

10 másodperc a szintideje a NERbot nevű etikus hacker programjának.

Élő YouTube-közvetítés során látható, ahogy a NERbot nevű etikus hacker számítógépes programja megállás nélkül, körülbelül tíz másodpercenként tölti ki álnevekkel a jelenleg futó, "a járvány utáni életről" szóló, kormányzati propagandát visszhangozó nemzeti konzultációs íveket.

A közvetítés már több mint 12 órája megy. Ezen a linken ment majdnem 12 órát, és itt folytatódik.

A program véletlenszerű neveket generál, ezekkel egy „orbanegyg3ci” kezdetű, ezt követően névre szóló e-mail-címet hoz létre a konzultáció megerősítő leveléhez, majd a jóváhagyó linkre rákattintva kitölti az ívet, és kezdődik minden elölről.

A videós közvetítés során a folyamat látható, ahogy a parancssor végrehajtódik, hogy ki és hányadikként tölti ki épp a konzultációt. Jelenleg már több mint 3000 felett vannak a sorszámok. 

Mint ismert, a Fidesz által meghonosított online nemzeti konzultációk korábbi verzióinál is felmerült már, hogy akárhányszor ki lehet tölteni, és ez visszaélésekre adhat okot, de a kormányt ez nem különösebben érdekelte, mintha nem lenne fontos, hogy a konzultáció során a kérdésekre valódi válaszok szülessenek, és értelme legyen a felmérésnek.

Az algoritmus a leírás szerint teljesen véletlenszerűen válaszol a kérdésekre. A Youtube-oldalán Tomanovics Gergely linkelt egy blogposztot is, melyben amellett érvel, hogy ez a fajta tevékenység nem számít bűncselekménynek, mert a konzultáció kitöltése nem meríti ki a jogszabályokban felsorolt tényezők egyikét sem.

A NERbot névre hallgató hacker már tavaly is a figyelem középpontjába került, akkor a még visszaigazoló e-maillel sem biztosított, „koronavírusról és a gazdaság újraindításáról” szóló konzultációra programozott automatikus kitöltő robotot.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk