Elveszi a fogászatok fix támogatásának jelentős részét a BM új rendelete

  • narancs.hu
  • 2022. december 19.

Belpol

Az új szabályozás megszünteti a körzetek alapdíját, teljes egészében az aktuális havi forgalomtól, és a munka minőségértékelésétől függ majd mekkora összegből gazdálkodhatnak a praxisok.

Akár nyolcszázezer-egymillió forintos havi bevételkiesést is jelenthet a közfinanszírozott pácienseket ellátó fogászatok számára a Belügyminisztérium legújabb átalakítási terve – írja Népszava.

Az érintett fogászatoknak jelenleg a finanszírozása több jogcímből áll össze: a körzet lakosságának száma, és összetétele alapján számított bázis összegből, a forgalmat tükröző teljesítménydíjból, valamint a bértámogatásból. Január 1-től az iskolafogászatok kivételével az összes többi rendelés finanszírozásának fix eleme a bértámogatás és a rezsitámogatás maradna.

Az új szabályozás megszünteti a körzetek működésének stabilitást adó finanszírozási elemét, az alapdíjat, és teljes egészében az aktuális havi forgalomtól, és a munka minőségértékelésétől függ majd, hogy az adott hónapban mekkora összegből gazdálkodhatnak a praxisok.

A lapnak nyilatkozó, szombathelyi fogorvos szerint, ha egy körzet a bevezetendő indikátorok alapján olyan rosszul teljesít, hogy egy adott hónapban nem jár neki a teljesítmény-finanszírozás, nem tud bért fizetni, anyagot pótolni a következő hónapokban. Dúl Zoltán azt mondta, a minőségmérésnek elvben ösztönözni kellene a jobb ellátásra, a tervezett rendszer viszont csalásra, a pontok optimalizálásra kényszeríti az ellátókat. Megjegyezte, mindenképp szükséges lenne a rendszer élesítése előtt egy többhónapos tesztidőszakra, amikor minden praxisra kiszámolják, hogy a teljesítménye alapján hogyan változna meg a finanszírozása az új rendszerben, de még a jelenlegi rendszer szerint kapnák a támogatást.

A szakmai szervezetek szentestéig tehetnek észrevételeket az új szabályozással kapcsolatban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk