Ez a vége: utolsó dolgozóit is elküldi a Tungsram

  • narancs.hu
  • 2022. december 19.

Belpol

A többség közös megegyezéssel tudott távozni. 30-40 dolgozója maradt még.

30-40 dolgozó kivételével az összes alkalmazottjának felmondott a Tungsram Operations Kft. – írja a Népszava.

Idén januárban még 3000-en dolgoztak a cégnél, nyáron már elküldtek 1600 embert, nagyjából 500 fő pedig maga mondott fel a Tungsramnál. Az elmúlt hetekben viszont a még megmaradt, valamivel kevesebb, mint ezer munkavállalót is elküldték. Számukra a felmondási idő január közepéig tart.

A Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt közölte, a többség közös megegyezéssel tudott távozni. Ez Sallai Gábor szerint nagy eredmény, ugyanis azt jelenti, hogy az érintetteknek nem kellett várni a felszámolási eljárás végére, még karácsony előtt hozzájutnak a végkielégítésükhöz.

Ám a Tungsram vezetése idén február közepén egyoldalúan felmondta a kollektív szerződés több pontját. Ezzel azt is megváltoztatták, hogy nem az eredeti megállapodás szerint, hanem csak a Munka Törvénykönyve alapján jár a végkielégítés az elküldött dolgozóiknak.

Eszerint akik évtizedeket húztak le a cégnél, azok is csak hathónapos bérüket kapták volna meg akkor, ha nem közös megegyezéssel távoznak. A szakszervezet szerint a közös megegyezést választók ennél valamivel jobban járnak. Ugyanakkor így is komoly hatása van annak az utcára kerülő dolgozókra nézve, hogy a cég egyoldalú változtatása miatt, akik nyugdíj előtt állnak, akár nyolchavival kevesebb végkielégítést kaptak, de azok is kéthavit buktak, akik csak tíz évet dolgoztak a gyárban.

November elején derült ki, hogy felszámolási eljárás indult a Tungsram ellen, amit hivatalból rendelt el a bíróság, miután legnagyobb hitelezője, az Eximbank nem fogadta el a cég másodszori adósságrendezési ajánlatát. Ennek nyomán a Tungsram 750 munkavállalójának csoportos elbocsátását jelentette be.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?