Elvitte a NAV Újszentiván vőfély-polgármesterét

Belpol

Az újszentivániak minden lehetőséget megragadnak – hangzott el a község munkásszállójának avatásán 2020 márciusában. Két hete Putnik Lázár polgármestert őrizetbe vette a NAV, mert a gyanú szerint a szálló építésekor 222 millió forinttal károsította meg az államot. A helyiek csodálják, hogy ez csak most tűnt föl.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk a Magyar Narancs 2022. február 24-i számában jelent meg. Most ezt az írást ebből a lapszámunkból széles körben, ingyenesen is hozzáférhetővé tesszük.

Részben azért, mert fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerkedjenek a tartalmával, részben pedig azért, hogy megmutassuk, érdemes a Narancsot megvásárolni is, hiszen minden számban hasonlóan érdekes cikkeket találhatnak – és a lap immár digitálisan is előfizethető, cikkei számítógépen, okostelefonon és tableten is olvashatóak.

magyarnarancs.hu-n emellett a továbbiakban sem csak fizetőfal mögötti tartalmakat találnak, így mindig érdemes benézni hozzánk. 

Visszavárjuk!

A szerk.

„Nem tudok erről, én csak itt dolgozom. És egyébként sem mondanék neked semmit. Nem akarom, hogy picsán rúgjanak” – mondja az egyébként nagyon kedves asszony az újszentiváni Fő utcán. Láthatósági mellényt visel, szerszámokkal megpakolt talicskát tol.

Az utca túloldalán, a hivatal titkárságán két jó kedélyű hölgy beszélget. Azt mondják, Juhász Tibor alpolgármester telefonszámát nem adják meg – úgy lehet vele kapcsolatba kerülni, ha az ember leírja a saját számát egy cetlire, azt odaadják az alpolgármester úrnak, és ha ő úgy gondolja, majd jelentkezik. Juhász Tibor háziorvos. Hétfőn, szerdán és pénteken 8-tól délig, csütörtökön 11 óráig, kedden pedig déltől 16 óráig rendel. Néhány nappal később a mástól kapott telefonszámon felhívom: a megszaporodott feladataival és a polgármester ügyével kapcsolatos kérdésre azt mondja, nem nyilatkozik. Azt sem tudja, ki a polgármester ügy­védje, nem is áll most kapcsolatban a polgármesterrel. „Hogyan állhatnánk, hiszen be van csukva?”

Pálinka a postán

„Kérdezhet tőlem, amit csak szeretne. Nem fogok válaszolni” – ezt mondja a hivatal melletti posta tisztviselője is. Azt sem engedi meg, hogy a pálinkákkal ízlésesen berendezett polcokról fotó készüljön. A választásomat azonban megdicséri: a rövid beszélgetés emlékére megvett sárgabarack-pálinkát tartja a legjobbnak a kínálatból. A pici, zárjegyes, csatos üvegen (0,04 l) a felirat: Epreskert Pálinkaház, Novi Rakija Kft., Pipitér utca 2. Ez a cég „postapartner”, a postahivatal üzemeltetője, és nyert már két uniós pályázatot is. A cégjegyzésre jogosult egyik személy Putnik Lázár, Újszentiván polgármestere. A Nemzeti Cégtárban látható információk szerint a kft.-vel minden rendben, „üzleti kapcsolat létesítése ajánlott”.

Ugyanez az önkormányzatról nem mondható el.

Idén január 20-án a NAV nyomozói ellenőrizték a polgármesteri hivatalt, lezárták az egész épületet.

A látványos intézkedésről az adóhatóság azt nyilatkozta, folyamatban lévő nyomozás, részleteket nem hozhat róla nyilvánosságra. Amikor a polgármesternél szóba hozták ezt, informátoraink szerint Putnik Lázár azt mondta, hogy „a NAV-os kollégák” csak ellenőriztek, ugyanezt máshol is meg szokták tenni, nincs ebben semmi rendkívüli. Február 7-én hétfőn már a polgármesterért, egy önkormányzati alkalmazottért és egy építőipari cég vezetőjéért mentek a nyomozók.

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség indítványára letartóztatott emberek „egy munkásszálló építése során okoztak 222 millió forint vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek”. A megalapozott gyanú szerint a polgármester 2017 júliusában támogatási kérelmet nyújtott be a megyei kormányhivatalhoz, októberben a község 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól egy munkásszálló építésére. A teljes bekerülési költség a projekt szerint 371 millió, vagyis a saját erő 149 millió volt. „A polgármester a támogatási kérelemben a beruházás teljes költségét valótlanul túlárazta, az eljáró kormányhivatali alkalmazottakat megtévesztve. A közbeszerzésbe egy a polgármester ismeretségi körébe tartozó budapesti építőipari céget vontak be, melyre azért volt szükség, hogy a túlárazott kivitelezéssel összefüggésben számlák kibocsátásával a támogatási összeg lehívását biztosítsák. A valóságban a kivitelezést a polgármester által kijelölt cégek végezték, az általa irányított önkormányzati alkalmazott közvetítésével. A munkásszálló kulcsra készen 258 millióból megvalósult, a fennmaradó 113 millió forintból a budapesti cég vezetőjével a polgármester mintegy 70 millió forintot a saját cégének utaltatott, majd abból társasházakat épített, ingatlant vásárolt. A fenti összegből 10 millió forintot még egy szociális szövetkezetnek utaltak, míg a további összeg sorsa egyelőre ismeretlen” – írta február 9-én a főügyészség. Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hűtlen kezelés miatt indult nyomozás, és

azért volt szükség letartóztatásra, mert „a polgármester és munkatársa többször próbáltak tanúkat befolyásolni”.

A nyolcvan férőhelyes újszent­iváni munkásszállót 2020. március 12-én avatta fel Bodó Sándor, az Információs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Juhász Tünde kormánymegbízott és Putnik Lázár polgármester. A rendezvényen elhangzott beszédek szerint az újszentivániak gondolkodása példaértékű, „bebizonyították, képesek alkalmazkodni a változásokhoz, és minden lehetőséget megragadnak”. A polgármester azt mondta, nagy igény volt erre a szállóra, mert sok vállalkozás települ a községbe, és egyre többen költöznek Újszentivánra, ahol megszűnt a munkanélküliség, az átlagéletkor pedig már negyven évnél is alacsonyabb.

Az, hogy sokan költöznek Újszentivánra, igaz, de azért volt pikáns szóba hozni, mert már 2014-ben arról írtak az újságok, hogy négy év alatt kétszáz fővel nőtt a választásra jogosultak száma Újszentivánon. Megesett, hogy egy kétfős háztartás, amely elvileg 60 literes szemetes edényre lett volna jogosult és a szokásos szemétdíj felét kellett volna csak fizetnie, a kérelemhez igazolást kért arról, mennyien vannak bejelentve az ingatlanon. A tulajdonosok megdöbbenve látták, hogy két olyan ember is lakik a házukban, akiket nem ismernek, ráadásul minkettő szerb állampolgár. A postás pedig olyan embereknek kézbesített nemzeti konzultációról szóló kormányzati levelet, akikről az érintett címen lakók nem hallottak. Az Átlátszó voksturizmusról írt, 2019-ben pedig jogerős ítélet mondta ki: Újszentiván és a szomszédos Tiszasziget polgármestere, Ferenczi Ferenc és segítőik fiktív lakcímbejelentésekben közreműködtek. A két községvezetőt pénzbüntetésre ítélték, de nem tiltották el a közügyektől, így Putnik ismét indulhatott a választásokon.

 
Putnik Lázár, Juhász Tünde és Bodó Sándor a Munkásszálló avatásán
Fotó: Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal

Lesz még másik lagzi

A putnik szerbül utast jelent. „Az édesapja szerb származású, a családot becsülik a faluban. Lázár itt nőtt fel, mindenkinek köszönt, barátságos fiatalembernek ismertük meg. Belépett az egyesületünkbe is” – mondja Ballai Ferenc. „Az Együtt Újszentivánért Egyesülettel az egyik szándékunk az volt, hogy Talpai János helyett, aki korábban tanácselnökként, a rendszerváltás után pedig polgármesterként vagy harminc éve vezette a települést, új embert találjunk. Jánossal emberileg semmi bajunk nem volt, de úgy láttuk, belefáradt már ő abba a munkába, és azt gondoltuk, jobb lenne, ha most már valaki más irányítana. Lázárt a mi egyesületünk tagjaként 2002-ben beválasztották a képviselő-testületbe, együtt dolgozott Talpaival négy évig. Mi hoztuk szóba, hogy mivel sokan szavaztak rá, mi lenne, ha polgármesterjelöltként is indulna.”

Putnikot nem csak az egyesület szánta polgármesternek. A szomszédos falu, Tiszasziget akkori polgármestere, Bodó Imre, aki később a Fidesz meghatározó megyei politikusa lett, forrásaink szerint szintén segítette az agilis fiatalembert abban, hogy elindítsa polgármesteri kampányát. Bodó abban bízott, hogy a két település közösen pályázik iskolaépítésre. A betelepülők – mármint az igazi, a tíz kilométerre lévő Szegedről a közeli, kedves faluba költöző emberek – is megnyerőnek látták Putnikot, akinek lámpaláza sem volt. Az interneten még elérhető vőfélyi hirdetése, a házasulandó pároknak szánt üzenettel: „Gyertek el hozzám egy találkozóra, megbeszélni a napot, mely örömet okozhat! Elmondok én nektek mindent, amit tudok, hogy eldönthessétek, mi mindent akartok! Ha ezután nem engem választotok, akkor sem haragszom. Lesz még másik lagzi, én majd azt választom!”

A 2006-os önkormányzati választáson a független Putnikra 561-en szavaztak, Talpai Jánosra 324-en. 2010-ben a Fidesz–KDNP által támogatott Miklós Pétert még jobban legyőzte: 759 szavazatot kapott, ellenfele 165-öt. 2014-ben Tarjánné Kádár Piroskával szemben 595:292 arányban diadalmaskodott, 2019-ben viszont, amikor korábbi támogatója, Bodó Imre indult ellene a helyi Vállalkozók Egyesületének támogatásával, Putnik 495 voksot kapott, Bodó 451-et, a harmadik helyezett 39-et, és volt 25 érvénytelen szavazat.

„Egy idő után már szóba sem állt velünk – folytatja Ballai Ferenc –, mert megsértődött, ha nem egyeztek az elképzeléseink. Négy levelet írtam neki. Kértem, határozzon meg egy időpontot, amikor tud minket fogadni, de nem válaszolt. Egyszer azt mondta nekem, ne kötözködjek vele, hanem álljak be én is a sorba, hagyjam, hogy csinálja a dolgát, én is jól fogok járni. A helyi civil hírlevelünkben föltettük neki a kérdést, miért is jár jobban az a képviselő, akinek nincs ellenvéleménye. Emiatt feljelentett minket, úgyhogy kétszer voltam a makói rendőrkapitányságon kihallgatáson. Nem lehetett tudni erről a fiatalemberről, hogy ez lesz belőle. Annak idején a szocialista Ujhelyi István volt a szemében az isten, ahhoz járt, 2010 óta pedig ő a legnagyobb fideszes. Csak a szüleit sajnálom nagyon. Nem tudom, tudták-e menet közben, mit tesz a fiuk, hogy aki szólni mer, az nem kap tűzifát, jönnek másfajta szankciók, a neki ellentmondó vállalkozóknak kellemetlen adórendeletek. A telekadóról kimondta az Alkotmánybíróság, hogy szabálytalan, de Lázár azt mondta, az alkotmánybírók rosszul értelmezik a rendeletet. Én az idén át fogom lépni a nyolcvanat. Már éltem az ötvenes években, emlékszem, milyen félelemben éltek itt az emberek. Ezt akarja visszahozni? Ez a gyerek, ha kiengedik, és megteheti, újra el fog indulni a választáson.”

Papíron sok

A 2019-es önkormányzati választáson Rusin Csaba független képviselőjelölt 148 szavazatot kapott (a legtöbb vokssal az új­szent­iváni testületbe bekerült képviselő, Juhász Tibor 599-et).

„Aznap este 11 órakor Szegeden már minden készen volt – mondja Rusin Csaba –, Újszent­ivánon hajnali fél háromkor még nem hirdettek eredményt.

A mi polgármesterünk autóval érkezvén, meglátott engem, letekerte az ablakot és kiszólt: »Jó a buli, mi, bazmeg?«

Akkor eldöntöttem, hogy jó lesz a buli.”

A nyugdíjas rendőrtiszt által létrehozott Facebook-csoport, az Élhető Újszentivánért most 661 taggal működik. Megosztottak rajta minden dokumentumot, ami az újszentiváni önkormányzat ügyei­vel összefüggött, és közérdeklődésre tarthatott számot. Rusin Csaba megszólította a polgármestert, az őt támogató képviselőket, kérdéseket tett fel a jegyzőnek, de a neki szóló névtelen üzeneteket is közzétette. Posztjainak indulata, hangvétele a kívülálló számára túlzónak tűnhet, de Újszentivánon sokan megértik őt. „Hallottam a faluban, hogy papíron sokan lehettek közmunkások. Épp hazajött a fiam két év után Hollandiából. Mondtam neki, kisfiam, menjünk el, kérjünk egy kódot a kormányablaknál az ügyfélkapuhoz. Megjött, megnéztük, és az derült ki, hogy a hivatal szerint az én fiam is nyolc hónapig volt államilag finanszírozott közmunkás – pedig nem is volt Magyarországon! Ügyvédet fogadtunk, az államkincstárhoz fordultunk, minden dokumentumot kiadtak. Láthattuk az összes aláírást, mindenkiét, aki ebben közreműködött. Nyilvánvaló volt, hogy nem a fiam írta alá a szerződést, erről nyilatkozott is. Kihallgatta a NAV – ahogy ebben az ügyben még sok embert a faluból, valami kétszázat, úgyhogy sokan azt gondolták először, hogy a közmunkásügy miatt vitték el Putnikot. Mi a történtek után levelet írtunk Szentirmay Sára jegyzőnek, érdeklődve, mi történt. Nem kaptunk választ. Nem lepődtünk meg. Ahogy tudom, papíron egy időben száznál is több közmunkás volt Újszentivánon. Ebben az ügyben is nyomoz a NAV. Remélem, ahogy lejár a mostani letartóztatás időtartama, akkor meggyanúsítják ezzel is, hogy továbbra is bent lehessen tartani.

Rusin Csaba eldöntötte, nem indul több választáson – a Facebook-csoportban viszont ezután is minden olyan információt közzétesz, ami az önkormányzat és a polgármester viselt dolgaival kapcsolatos. Meggyőződése, hogy több helyi beruházásról is ki fog derülni, hogy nem minden stimmel, és a futballpálya öntözőberendezéséről is, amelynek ügyé­ben az MLSZ fordult a hatóságokhoz. Azt, hogy a munkásszálló építésénél lopták a pénzt, Rusin két és fél éve állítja, és sokáig úgy tűnt, ennek nem lesz következménye. Nagyon bízik abban, hogy a lavina most megindult, és nem állítja meg semmilyen politikai befolyás, bízik a NAV-nyomozók szakmai elhivatottságában. A buli véget ért címmel falugyűlést hirdetett február 25-re, ahol tájékoztatni szeretné az újszentivániakat arról, amit eddig megtudott. Reméli, hogy az emberek elkezdenek beszélni, és akik eddig meg voltak félemlítve, most ki mernek állni.

Két nappal Putnik őrizetbe vétele után, február 9-én az újszent­iváni képviselő-testület rendkívüli ülésen feloszlatta magát, de az időközi választásig hivatalban marad.

A Vállalkozók Egyesülete – amelynek most is három képviselője volt a testületben, köztük a régi polgármester, Talpai János – készül az időközi választásra. Akadt, aki arra kérte Rusin Csabát, óvatosabban írjon a Facebookon, mert most inkább arra lenne szükség, hogy megnyugodjon a falu, és minél kevesebb problémával álljon fel az új testület. Ám közben a kérdés az, hogy a helyi elit tagjai közül ki mennyiben volt károsultja, és mennyiben kedvezményezettje a polgármester működésének.

„Piszok nagy kérdőjelek”

„Ha egy közmunkást papíron vesznek föl, akkor a szerződést tényleg aláírja a polgármester, oké. De azt az embert elvileg el is kell küldeni üzemorvosi vizsgálatra, valaki megméri a vérnyomását, megnézi a látását, mert nem mindegy, kit ültetnek traktorra. Ha alkalmazzák, adni kell neki munkaruhát, olyat, ami passzol rá, nem kicsi, nem nagy. Tartani kell neki munkavédelmi oktatást. A legegyszerűbb munkákhoz is védőruhát kell adni: fűnyíráshoz pleximaszkot is. Védőitalt kell kapnia. Az erről szóló iratokat ki írta alá, és mi alapján? Ez nem zavart a községházán senkit? Szóval piszok nagy kérdőjelek vannak itt” – mondja egy forrásunk, aki politikus, de nem akart névvel nyilatkozni.

Ami az újszentivániakat keserűséggel vagy szorongással tölti el, abban a politikusok meglátják a lehetőséget is. Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő (róla lásd: Az örök áldozat, Magyar Narancs, 2021. február 25.), aki most az Újszentivánt is magában foglaló Csongrád-Csanád megyei 1. számú választókerületben országgyűlési képviselőjelöltként próbálkozik, olyan fotót tett közzé, amelyen Putnik Lázár és Bartók Csaba, a kerület fideszes jelöltje együtt látható. Szabó felszólította Bartókot, „valljon színt” Putnik ügyében.

A Magyar Narancs kérdésére – azon túl, hogy közösen láthatók egy fotón, lehet-e közös ügye Putnikkal – Szabó Bálint azt mondta, hogy a polgármester és a szegedi fideszes nagy cimborák, és Putnik politikai hátországát Bartók biztosítja.

Mihálik Edvin, az egyesült ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje ugyan a megye másik választókerületében, a 2. számúban indul, de ő is talált olyan 2018-as fotót, amelyen Putnik, Bartók, és Mihálik fideszes ellenfele, Mihálffy Béla együtt látható egy újszentiváni jelmezbálon. Közzé is tette ezzel a megjegyzéssel: „Találják ki, ki kicsoda! A fotón szereplő egyik férfit a NAV 222 millió forint közpénz lenyúlásával gyanúsítja. A másik kettő fideszes képviselőjelölt Szegeden.”

A válasz nem késett: a fideszes oldal olyan fotót tett közzé, amelyen Putnik, Bodó Imre és Ujhelyi István (MSZP) közösen helyez el alapkövet. „Az országgyűlési képviselőségem idejének nagy részében – mondta a Narancs kérdésére Ujhelyi István európai parlamenti képviselő – Talpai Jánossal dolgoztam együtt. Putnik Lázár a ciklusa elején meghívott egy-egy programra, de aztán megszűnt a kapcsolatunk, és őt felfalta a Fidesz. Szabó Sándort, aki most országgyűlési képviselő az 1. számú választókerületben, mivel ellenzéki, nem hívja meg soha sehová.

„Az elmúlt négy évben – írta Bartók Csaba a Narancs kérdésére – számtalan fejlesztést, forrást segítettem Újszentivánra vinni. Mint mindegyik más polgármesterrel a választókerületből, jó munkakapcsolatom volt Putnik úrral is, örömmel elfogadtam meghívásait a rendezvényeikre.” Szerinte akik most a közös képpel támadják, önmagukat minősítik. „Korábban többször nyilatkoztam, hogy a bűnösöket meg kell büntetni! Ezt most sem gondolom másképp. Várjuk meg, milyen ítélet születik Putnik Lázár polgármester úr esetében, és majd azt követően lehet minősíteni a munkáját, a tetteit!”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?