"Koncepcionális változásokat" ígér az Emmi a Nemzeti alaptantervben

  • narancs.hu
  • 2019. december 22.

Belpol

A minisztérium szerint megteszi az elavultnak tartott régi kipofozása is.

Közleményben magyarázta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy bár nem vezetnek be új Nemzeti alaptantervet (NAT), azért fontos változások lesznek benne.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy 2020 szeptemberében nem vezetnek be új NAT-ot, mondván nem érkezett annyi változtatás, ami ezt indokolná, ezért csak az eddigit módosítják.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pénteken közleményben sérelmezte a döntést, azt írták, a jelenlegi, 2012 óta hatályos, korszerűtlen NAT mielőbb kivezetéséről szakmai konszenzus volt és van, és hogy ha a kerettantervek továbbra is ehhez a már születésekor is túlhaladott dokumentumhoz fognak igazodni, akkor az további évekre fogja jegelni a közoktatás tartalmi, szakmai megújhodását.

Az Emmi most erre válaszul kiadott közleményében azt írta, ez egy politikai támadás "az ellenzék és az ellenzék által előretolt PDSZ-elnök" által a Nemzeti alaptanterv ellen, holott igenis komoly változások várhatóak benne.

Azt írták, "koncepcionális módosításokat" fogadott el a kormány, amelyek 2020. szeptember 1-jén életbe is lépnek. A változások a minisztérium szerint "jelentősek, a lényeget érintőek", és így megjelennek majd a NAT-ban "azok a módszertani változások, amelyek lehetővé teszik a minden korábbinál modernebb, korszerűbb kerettantervek elkészítését is".

Korábban az új NAT készítését is több botrány kísérte, például mert a szélsőjobboldali nézeteiről ismert Takaró Mihály irodalomtörténész is szerepet kapott a készítésében.

Felálltak az irodalomtanterven dolgozó szakértők Takaró Mihály miatt

Nem kívántak együtt dolgozni a szélsőjobboldali irodalomtörténésszel. A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban hosszabb cikkben foglalkozunk a magyar nyelv és irodalom tanterv előkészítésével, amelyben egy ponton megjelent Takaró Mihály szélsőséges megszólalásairól ismert irodalomtörténész. Néhány részlet a cikkből: Június végén otthagyta az új Nemzeti alaptanterv (NAT) előkészítésével megbízott kutatócsoportot a magyar nyelv és irodalom tantárgyon dolgozó valamennyi szakértő, összesen hat fő - értesült lapunk több forrásból.

Figyelmébe ajánljuk