Fekete-Győr: "A következő választás több pártnak is a véget fogja jelenteni"

Belpol

A Momentum elnöke szerint a választási együttműködés hogyanjában 2021 nyaráig kell megegyezni.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban nagyinterjút olvashatnak Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével. Az interjúban szóba kerül, hogyan terjeszkedik a Momentum a középiskolákban, mire figyelnek az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál, és az is, miért mentek bele végül a budapesti atlétikai centrum megépítésébe.

Néhány részlet a beszélgetésből:

Magyar Narancs: Az MSZP és a DK máris előállt a közös lista, közös miniszterelnök-jelölt tervével 2022-re. Mi a Momentum álláspontja?

Fekete-Győr András: Ez egy fontos formai kérdés, de mégiscsak formai. A célunk a 2022-es kormányváltás, ehhez kell megtalálni a legcélravezetőbb együttműködést. Két és fél év múlva lesz választás, az ellenzéknek 2021 nyaráig meg kell állapodnia a választási együttműködés hogyanjában. A magunk részéről sok mindenre nyitottak vagyunk, de konkrétumokba még nem bocsátkoznék, mert tartalmilag sokkal fontosabb sorskérdések megoldása előtt állunk, ilyen a klímakatasztrófa elkerülése vagy a mesterséges intelligencia szabályozása. Soha nem állt még ekkora téttel bíró évszázad az emberiség, és így a magyarság előtt. (...)

MN: Annyiban belement a 2022-ről szóló játékba, hogy kijelentette: túl sok párt van az ellenzéki oldalon.

FGYA: Kevesen vitatkoznának velem, a választók egyértelmű képet szeretnének látni, ennyire sok pártra nincs kereslet. 2019 két választása arról szólt, hogy az ellenzéki választók kiemeltek két pártot: a DK-t a múltból, a Momentumot a jövőből. Elsősorban ez a két párt fogja meghatározni az ellenzék 2022 utáni politikáját. A választók döntöttek, ők maguk tisztítják meg az ellenzéki palettát. Idő, amíg ez be is érik, de a ’22-es választás több pártnak is a véget fogja jelenteni.

MN: Mert nem jutnak be a parlamentbe, vagy mert már korábban beolvadnak egy másik pártba?

FGYA: Mert feloldódnak a választási együttműködésben. (...)

MN: A Momentum ellen a NAV nyomoz, és a Fideszben egyébként is élénken dolgoznak az ellenzéki munka további nehezítésén. Budapesttel szemben viszont békülékenyebb hangot ütött meg Orbán. Merre mozdulhat a rendszer a következő két évben?

FGYA: A Fidesz nem békülékeny párt, Orbán Viktor az erő nyelvén beszél, csak azt érti, ezért vonult vissza például a NOlimpia-kampány sikere után. Most tesztelik a megfelelő hozzáállást az ellenzékhez: az asztal felett mosolyognak, az asztal alatt pedig úgy rugdosnak, ahogy csak tudnak. Ők ilyenek. Kevés idő telt még el október óta ahhoz, hogy kiforrott stratégiát láthassunk, a Fideszen belül is vita van az ellenzék „kezeléséről”, és nem vagyok benne biztos, hogy megvan már a győztes álláspont. Mi mindenre fel leszünk készülve.

A teljes cikk a Magyar Narancs 2019. január 9-i lapszámában olvasható. Ha előfizetne az újságra, itt megteheti.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk