Felülvizsgálja kínálatát a Libri, mert már bírságolnak a homofób törvény miatt

  • narancs.hu
  • 2023. július 3.

Belpol

A Líra ellen is indult eljárás.

Bár már 2021 óta érvényben van a gyermekvédelminek nevezett, homofób törvény, erre hivatkozva egészen 2023 májusáig nem büntettek meg senkit – nyilatkozta Nyáry Krisztián a Telexnek. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója azt is hozzátette, hogy az elmúlt két évben a könyvszakma szereplői körében az a vélemény alakult ki, hogy a törvény végrehajthatatlan, de

májusban legalább két fogyasztóvédelmi eljárás is indult homoszexualitást megjelenítő ifjúsági könyvek miatt.

Az egyik, még folyamatban lévő eljárás, ahol egyelőre még nem bírságoltak, a Lírát érinti. A kiadó egyik könyvesboltjában, Alice Oseman Heartstopper című képregénye az ifjúsági könyvek között volt kirakva, ezt fotózta le a fogyasztóvédelmi hatóság. Ugyanez ellen a könyv ellen Rétvári Bence hosszú Facebook-posztban kelt ki, nem sokkal a hatósági ellenőrzés után.

A másik eljárás a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium által nemrég megvásárolt Librinél indult.Telex úgy értesült, hogy a Móra Kiadó egyik könyvét érinti. A lap információi szerint a kiadót nem, de a Librit, mint a könyv terjesztőjét, 1 millió forintra bírságolta meg (még azelőtt, mielőtt az az MCC tulajdonába került volna) a fővárosi kormányhivatal.

Úgy tudni, a Libri felülvizsgálja a kínálatát, az elmúlt hetekben jó pár könyvkiadót megkeresett, hogy megtudja, a kiadók szerint adott könyvek megfelelnek-e a melegellenes gyermekvédelmi törvény előírásainak. A Telex szerint a Libri arra törekedhet, hogy a jogi és pénzügyi felelősség a kiadókra háruljon.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk