A Fidesz nem pénzben fizetne a gyöngyöspatai szegregált romáknak

  • narancs.hu
  • 2020. január 16.

Belpol

Horváth László képviselő felszólította a pert kezdeményező alapítványt, hogy „ne okozzon több kárt”.

Az érintett diákok hosszú távú előnyeit szolgáló megoldásra van szükség a gyöngyöspatai szegregációs iskolaügyben – jelentette ki a térség fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön, a településen tartott sajtótájékoztatóján.

Horváth László közölte: az ügy „vihart kavart az elmúlt két hétben, amelyet számos pontatlanság, ferdítés, félre- és belemagyarázás, sőt néha hazugság kísért”. Emlékeztetett: a perben 2019 szeptemberében a Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletet hozott, és közel 100 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte az iskola volt és jelenlegi fenntartóját.

Ennek nagyobb része, több mint 82 millió forint az előbbit, tehát a helyi önkormányzatot, míg a többi a hatvani tankerület terheli – mondta. Az ítélet végrehajtási kötelezettsége január 2-án „élesedett be”, miután a Kúria indoklás nélkül elutasította a jogerős döntés végrehajtásának felfüggesztésére beadott kérelmet.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint Gyöngyöspatát is behálózta Soros

Manipuláció! Manipuláció! Manipuláció! "Ez az ügy nem szól másról, mint a Soros-hálózat újabb politikai és pénzügyi manipulációjáról." Ezt a mondatot Böröcz Lászlónak, a Fidesz frakcióvezető-helyettesének sikerült kimondania szerdán egy sajtótájékoztatón, ahol a gyöngyöspatai kártérítési perről beszélt, írja a 444.

A jogszabályok szerint a kártérítési kötelezettséget 15 napon belül, azaz január 17-ig teljesíteni kell – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy a kártérítésre kötelezettek ezt nem tudják megtenni. Amennyiben a helyhatóság kifizetné a kétévi saját bevételének megfelelő összeget, az csődközeli helyzetet teremtene Gyöngyöspatán, és a kistérségi feladatok ellátását veszélyeztetve a környező településeket is nehéz helyzetbe hozná – fogalmazott.

A tankerület ugyancsak nem rendelkezik a rá kirótt kártérítési kötelezettség összegének megfelelő, szabadon elkölthető forrással – tette hozzá a fideszes politikus. Horváth László a bírósági döntést igazságtalannak, egyoldalúnak, túlzónak, rombolónak és felelőtlennek nevezte, mert nem mérlegeli a következményeket.

A kifizetési határidő lejárta előtt érezhetően nő a feszültség: az érintett családok várják a megítélt pénzt, az önkormányzat és a tankerület pedig nem tud fizetni, és ha betartják a rájuk vonatkozó törvényeket, nem is fizethetnek – jegyezte meg. Közölte: a peranyagot tanulmányozva megalapozottnak tűnik az az álláspont, amely szerint a bírósági eljárásban több olyan hiba történt, amely végül érdemben befolyásolta a döntést és annak kimenetelét.

Az indoklásban például szerepel, hogy a szegregáció az éringtett cigány tanulóknak maradandó lelki sérülést okozott, ám a bíróság nem adott teret arra, hogy ezt igazságügyi szakértő bevonásával, bizonyítási eljárás keretében vizsgálják – mondta Horváth László. Hasonlóan járt el annak a „súlyos megállapításnak” a kapcsán is, amely szerint az érintett gyerekek életesélyei jelentősen romlottak az elkülönített oktatás miatt – tette hozzá.

Mindezek mellett a bíróság azt sem vette figyelembe, hogy a kártérítésre jogosult tanulók közül többen évente száz tanórát meghaladó ideig – azaz összesen közel egy hónapon át – hiányoztak az iskolából – húzta alá. Egyúttal „lesöpörte az asztalról” azt az alperesi indítványt is, amely a kártérítést nem készpénzben, hanem oktatási-képzési lehetőségek biztosításával kívánta teljesíteni – mondta Horváth László.

Rámutatott: ennek „lett volna létjogosultsága, ha az ügy nem a pénzről, hanem az oktatásban esetlegesen bekövetkezett hátrány megszűntetéséről, vagy mérsékléséről szól”. Az országgyűlési képviselő felszólította a pert kezdeményező alapítványt, hogy a fizetési határidő leteltével ne tegyen további jogi lépéseket, és ne kérje az ítélet végrehajtását. Egyszersmind ne okozzon több kárt, ne sodorjon csődbe egy települést, és tanúsítson önmérsékletet politikai céljai elérésében -–közölte a fideszes politikus.

Hollik István bejelentette: a Fidesz-KDNP egyetért Orbán Viktor Gyöngyöspatáról tett kijelentésével

Micsoda meglepetés! Ki hitte volna?! A Fidesz-KDNP teljes mértékben egyetért a miniszterelnökkel abban, hogy Soros-hálózat által indított perben a gyöngyöspatai cigány családok számára megítélt százmillió forintos kártérítés "nagyon igazságtalan, a helyzetet nem oldja meg, és csak további feszültségeket szít" - mondta Hollik István szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten.

Készpénz helyett oktatás

Bejelentette: pénteken egyeztetést kezdeményez a felek között, hogy a kártérítést készpénzfizetés helyett oktatási-képzési lehetőségek biztosításával lehessen rendezni. Amennyiben az egyeztetés sikerrel zárul, a diákok számára idegennyelvi, informatikai, illetve szakképesítést biztosító képzéseket, vagy beilleszkedést és életvezetést segítő, lelki traumák feldolgozását támogató foglalkozásokat szerveznének, amelyek közül ők szabadon választhatnának – mondta Horváth László.

Orbán Viktor miniszterelnök álláspontja az ügyben világos és egyértelmű: „a felzárkózás útja a cigányság számára is a tanuláson és a munkán keresztül vezet, és minden olyan megoldás támogatandó, amely nem bántja az igazságérzetet és nem rúgja fel a társadalmi békét” – közölte.

MTI

Egy fideszes képviselő szerint Soros-ügynökök a helyi roma tanulók

Már ők is? Jó tudni! A Soros-hálózat pénzszerző akciójának nevezte szombaton a térség fideszes országgyűlési képviselője a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola szegregációs ügyét, amelyben a helyi önkormányzatnak és a tankerületeknek mintegy 100 millió forint kártérítést kell kifizetnie az érintett tanulóknak - írja a hvg.hu.

Figyelmébe ajánljuk