Figyelmeztető lövésekkel állították meg az illegális határátkelőket

  • narancs.hu
  • 2020. január 28.

Belpol

Gyorsan össze is ült a migrációs munkacsoport.

A police.hu közleménye szerint ma reggel fél 6 körül egy mintegy 60 fős csoport megpróbált Röszkénél jogellenesen bejutni az országba. A határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő őr figyelmeztető lövéseket adott le, időközben pedig a rendőrök is a helyszínre érkeztek, így sikerült megállítani a menekülteket, 4 főt le is tartóztattak közülük.

Az esemény hatására ma soron kívül összeült a migrációs munkacsoport, és sajtótájékoztatót is tartottak, ahol levetítették az áttörésről szóló videót. A sajtótájékoztatón részt vett Pintér Sándor belügyminiszter, Bakondi György miniszterelnöki biztos, Papp Károly tábornok és maga Orbán Viktor miniszterelnök is.

Pintér szerint már a múlt heti határszemlekor voltak információik arról, hogy az illegális bevándorlók több helyszínen is megpróbálkoznak majd a határ átlépésével. Reggel fél 6-kor három biztonsági őr teljesített szolgálatot Röszkénél, ahol a határátkelő 7 és 19 óra között üzemel. A migránsok két hullámban érkeztek, végül a figyelmeztető lövések után többségük visszafordult Szerbia felé. Többen azonban szétszóródtak a területen, négy főt elfogtak, hetet azonban még mindig keresnek. A helyszínt hermetikusan lezárták, így a miniszterelnök szerint biztos, hogy onnan nem jut ki senki.

A belügyminiszter a kerítést és a határvédelmet is megfelelőnek tartja, hiszen az illegális bevándorlók csak 60-80 méterre jutottak a határtól. "A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy ekkora tömeggel szemben megfelelő a határhelyzet" - magyarázta Pintér.

Bakondi György az eseményeket "kirívó, erőszakos, csoportos áttörési kísérletnek" minősítette, amelyet elmondása szerint fiatal férfiak hajtottak végre, látható szervezettséggel, erőszakos fellépéssel egy emblematikus helyszínen. Emlékeztetett arra, hogy 2015-ben ugyanitt történt egy hasonló erőszakos áttörési kísérlet.

MTI

Figyelmébe ajánljuk