Gattyán György szerint neki nagyobb esélye van a kétharmadra, mint az ellenzéknek

  • narancs.hu
  • 2021. december 12.

Belpol

Azt állítja, nincs hatalomkényszere, nem kell azért politikusnak mennie, hogy támogatást nyerjen és pénze legyen.

Gattyán György üzletember ma is úgy véli, mint négy évvel korábban, szerinte a politika színészi képességeket igényel, és aki belelát ebbe a szakmába, az inkább távol tartja magát tőle – többek között ez derült ki a Forbesnak adott interjújából, melyben többek között nyilván a közelmúltbeli nyilatkozatai alapján arról esett szó, úgy tűnik, kacérkodik a politikai szerepvállalással.

Gattyán hosszan beszél az interjúban egy digitalizációs javaslatcsomagról, amelynek egyik eleme az, hogy létrehozzanak egy tudásközpontot,  ám ha erre a programra senki nem ugrik rá a magyar politikából, akkor – azt gondolom – van egy lehetőség, űr, káosz, meggyengülés, amelyre nekünk kötelességünk megfelelő válaszokat és megoldásokat találni. (…) Ha ezzel senki nem foglalkozik, és a változáshoz a politika is kell, akkor jó ütemmel ezzel most mi beléphetünk a politikába.”

Gattyán szerint miután a Friderikusz-adás promójában lényegében bejelentette indulási szándékát, másnap belé állt az ellenzék, pedig korábban egy szót sem beszéltek. Hozzátette, „ne legyünk álszentek, mindenhova mennek pénzért. Én éppen, hogy csak meglebegtettem, hogy van egy programunk, amivel érdemes lenne talán foglalkozni, majd egy egészpályás letámadás indult ellenem úgy, hogy meg sem kerestek.”

Az üzletember időközben már pártot is alapított, de annak nevéről és tagjairól nem mondott semmit, mert „egyelőre nem aktív és nem is annyira fontos”.

Gattyánnak felvetették, hogy nem áll össze a kép, hiszen a múltja ezen a terepen komoly terhet jelent, és jelenleg úgy tűnik, nincs is meg benne a megfelelő lendület. Az üzletember erre úgy reagált, hogy neki nincs hatalomkényszere, nem kell azért politikusnak mennie, hogy támogatást nyerjen és pénze legyen.

A 800 ezer ellenzéki előválasztáson résztvevő szavazóról Gattyán úgy nyilatkozott, hogy fontos az ő véleményük is, de ha azt nézzük, hányan vannak olyanok, akikhez ő is tartozik, aki sem a Fidesszel sem ezzel az összefogással nem értenek egyet, az alsó hangon 2 millió ember. „Velük mi van? Ha ők mást mernek gondolni, hazaárulók? Hogy jön egyáltalán ez a gondolat? Ki mondta, hogy az összefogás jól csinálja a dolgát?”

Ahhoz, hogy legyőzhető legyen Orbán Viktor, kétharmad kell. Semmilyen más módon nem legyőzhető. Az összes többi ötlet olyan gondolat, amit remélem, hogy maguk az ellenzéki politikusok sem hisznek el. 50 százalékkal alkotmányt módosítunk? Mi lesz a kétharmados törvényekkel? Kétharmadot az ellenzéki összefogás véleményem szerint sosem fog összeszedni. Nekem erre most nagyobb az esélyem.”

Gattyán szerint teljesen mindegy, melyik múlt kormányoz. „Az ellenzéki összefogás egy félreértés, kinek van ott valójában ereje? A DK-nak és a Jobbiknak. A többi párt 2 százalék körül van. Ennyit én három hónap alatt simán összeszedek, ők meg 4-8-12 év alatt érték el. Elnézést, hogy meg mertem jelenni” – mondta, és hozzátette, neki most lesz esélye áprilisban, de nem a győzelemre, a kétharmadra.

Gattyán elmondta, ha aktivizálják a pártot, összeszedik a 106 választókerületbe az embereiket, olyanokat, akik valóban tudják képviselni az adott körzetet, és nincs káoszos politikai múltjuk. Neki amúgy nem célja miniszterelnöknek lenni, de ha nincs más, elvállalja ezt a szerepet. „Az első intézkedésem az lesz, hogy vezessük be Magyarországon is, hogy miniszterelnök valaki csak maximum két ciklusig lehet, ugyanígy miniszter is. Ha valamiért, hát azért, hogy ezt bevezessem, elvállalnám, de csak négy évre, nem többre.”

(Forbes)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.