A fővárosi cégek szakszervezetei a kormánytól kérnek pénzt béremelésre

  • narancs.hu
  • 2021. december 12.

Belpol

Veszélybe került a korábban kialkudott bérmegállapodás  az iparűzési adó elvonása miatt.

„A fővárosi cégeknél és intézményeknél működő szakszervezetek kompenzációt várnak a kormánytól az iparűzési adó elvonása miatt annak érdekében, hogy végrehajtható legyen a korábban megkötött bérmegállapodás” – mondta az Inforádiónak az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Naszályi Gábor szerint az "érintett szakszervezetek továbbra is azt gondolják, hogy ha csökkennek a bevételek, akkor kizárt dolog, hogy a szükséges plusz forrásokat a munkavállalók bérén lehet megtakarítani."

"Azzal sem értünk egyet, hogy a dolgozókon spóroljanak, de azzal sem, hogy egy előre tervezett megállapodás bevételi oldala csökkenjen. A megállapodás lényege éppen az volt, hogy közösen kérjük a kormányt a kompenzációra, ez lesz a fővárosi közgyűlésben is a jövő héten"

tette hozzá az érdekvédelmi vezető. Naszályi elmondása szerint a fővárosnak még kialkudott bérfejlesztésre sincs fedezete.

"A következő három évre a minimálbér és a bérminimum átlaga plusz két százalék volt az előirányzat; azt a féket tette rá a tulajdonos, hogy ha ez meghaladja a 15 százalékot, akkor a 15 százalék fölötti részről újra egyeztetünk. Ezt írtuk alá Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Ez ma annyit jelent, hogy 19,1 százalék, amiből fixen oda kell adni 15-öt, és a 4,1-ről kellene egyeztetni. Jelen pillanatban azonban a 15 százalékra sem tud fedezetet nyújtani a főváros. Erre lenne megoldás a kompenzáció" – mondta.

(Inforádió)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk