Gulyás: újra karanténba kell vonulni a fertőzött országból érkezőknek

  • narancs.hu
  • 2020. július 12.

Belpol

Vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat, eszerint dől el, ki lesz karanténköteles, vagy hogy külföldiként beléphet-e az országba.

Gulyás Gergely vasárnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a szerdai kormányülést követően az operatív törzs javaslatot tett Orbán Viktor miniszterelnöknek arról, hogyan lehet megakadályozni a koronavírus behurcolását.

Aggasztó jeleket lát ugyanis a kormány, hisz' a környező országokban nő a fertőzöttség – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az első csatát megnyertük, az életet sikerült újraindítani, Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország a világon, de meg kell akadályozni, hogy a vírust külföldről behurcoljuk – mantrázta Gulyás.

Minél jobban tudjuk kontrollálni a határokat, annál jobban meg tudjuk őrizni a biztonságot – hangsúlyozta. Éppen ezért a határellenőrzést szigorítani kell. Mostantól vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat veszélyesség szerint, melyet az országos tisztifőorvos fog rendre meghatározni, és újra meg újra felülvizsgálni.

A zöld kategóriákba tartozóknál vállalható a határátlépés, ahol kevésbé súlyos a fertőzés, ott sárga jelzést használnak. Míg a vörös jelzés egyértelmű tiltást vagy fokozott ellenőrzést von maga után.

Külön szabályok vonatkoznak majd a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra valamint a külföldi állampolgárokra.

Ha sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről lép be magyar állampolgár az országba, akkor egészségügyi vizsgálatot végeznek a határátlépés során, és ha az illető gyanús, karatnénba kell vonulni.

Viszont ha nem igazolt a gyanú, akkor is karanténba kell vonulni az ezen országokból érkező magyaroknak, kivéve akkor, ha az elmúlt 5 napban volt két negatív koronavírus tesztjük. A sárga országból érkező magyar állampolgár az első negatív teszt után szabadulhat a karantént kötelezettség alól, míg a vörös jelzésű esetében két negatív teszt lesz szükséges.

Külföldiek esetében a sárga országból érkezőknél megegyezik a szabály, vörös országból érkezők viszont nem léphetnek Magyarország területére.

A tranzit és teherforgalom, valamint az üzleti utak kivételt képeznek.

A kormány újra és újra felül fogja vizsgálja az aktuális besorolási listát, a jelenlegi adatok szerint döntött ma a tisztifőorvos.

Eszerint jelenleg a sárga kategóriába esik: Bulgária, Portugália, Románia és Svédország, valamint az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az USA is.

Vörös jelzésűnek számít most: Albánia, Bosznia-Hecegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Macedónia, Moldova, Montenegró és Ukrajna. A külön nem említett ázsiai országok mindegyike ebbe a kategóriába esik, ahogy Afrika valamennyi állama is, valamint Dél-Amerika országai, Ausztrália és Óceánia is.

Horvátország esetében Gulyás elmondása szerint bár a fertőzöttség növekedése nagy, de alacsony a fertőzöttek száma, ezért Horvátország jelenleg a zöld kategóriában van.

A miniszter kitért az elvégzendő tesztek finanszírozására is, melyekről elmondta, hogy augusztus 1-ig azokat az állam fizeti, onnantól kezdve viszont minden külföldre utazónak számolnia kell ezzel az anyagi teherrel.

A szabályok kedden éjfélkor lépnek hatályba.

Neked ajánljuk