Gyurcsány Ferenc az emberek segítségét kéri: ha nem akar béklyóban élni, meg kell mutatni, hogy ebből elég volt

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 15., 18:38
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Demokratikus ellenállást hirdetett.

Lúzer kormánya van Magyarországnak – kezdte a politikai évadot megnyitó beszédét Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke sok mindenről szót ejtett, véleménye szerint Orbán Viktor elveszítette minden becsületét Európában, ezt jelzi az is, hogy a Sargentini-jelentés szavazásakor csak 28 százalék támogatta a magyar kormányt.
„Ez nem menekültkérdés probléma, ez egy élhetetlen, nem szabad, nem demokratikus, nem jogállami országnak a problémája, és ezért kell vele szemben föllépni, nem a menekültügy miatt kérem szépen, ez a fiú úgy hazudik, mint a vízfolyás.”

A Sargentini-jelentésről szólva kifejtette, nem tartja már ellenzékinek azokat az ellenzéki pártokat, amelyek nem szavazták meg azt, mert így a kormányt segítették.

„Azok, akik ebben az ügyben segédkezet nyújtottak a kormánynak, mert nem szavazták meg, mert nem mertek elmenni, mert tartózkodtak, ezek a pártok mostantól nem tekinthetőek a magyar ellenzék becsületes és tisztességes pártjainak.”

De Gyurcsány szerint problémát jelent, hogy a kormány a kereszténydemokrácia nevében politizál.

A DK elnöke úgy fogalmazott: „A kormányzás célja nem lehet, hogy eszmei, szellemi átnevelőtábort szervezzen. Világos legyen, azok az országok, amelyek bármely hitet az államvallás szintjére emeltek, azok kiszakították hazájukat a szabad nemzetek közösségéből. Bármely vallás, amely államvallássá lesz, a politikai hatalom, a politikai diktatúra eszköze lesz és fundamentalistává válik.”

A DK elnöke szerint Magyarországon diktatúra van. A kormányzat folyamatosan vonja el az eszközöket az ellenzéki pártoktól. Éppen ezért úgy véli, az ellenzéki pártok egyedül már nem képesek csak a parlamentben változást elérni. „Nemzeti demokratikus ellenállás kell, az kell, hogy önök közül mind többen megmozduljanak. Szervezzék meg a szabad beszéd helyi fórumait, a helyi hatalmasokkal szembeszálló akciójukkal, menjenek ki az utcára és tüntessenek, vagy nyújtsanak támogatást más hasonló akciókhoz, segítsenek felrázni az országot, hogy ha nem akar továbbra is béklyóban élni, akkor meg kell mutatni az ország európai szabad többségének, hogy ebből elég volt.”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 15., 18:38
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 26
  rworse
  2018. szeptember 17., hétfő 08:07
  Az Unió talán apránként korrigálni tudja, amit az ország 2010-ben hosszú időre totálisan elcseszett. Az ország nem hajlandó korrigálni. A IV. Köztársaságot is majd valaki másnak kell létrehoznia, mert itt már társadalom alig-alig van.
 2. 25
  rworse
  2018. szeptember 17., hétfő 07:50
  yoyo, 22

  A NER óriási szerencséje kb. 2008 óta, hogy Orbán ál- és valódi ellenzékeinek előbbre való egymás szétforgácsolása, mint Orbán száműzése Szibériába (amit persze már '89-ben meg kellett volna tenni).
 3. 24
  Cyrano
  2018. szeptember 17., hétfő 07:31
  szegedi789 : ezt a szektázást hagyd, ha kérhetem.
  Mert nincs még egy párt, amelyiket balról-jobbról ugyanolyan intenzitással rugdosnának, mint a dk. Ha érzékenyebben reagálnak a támadásokra, akkor mindenki keresse magában a hibát.
  Tuareg ("utam a miéptől a Kossuth térig" c. "ellenálló") egyfogú sárkányaival akkor még nem találkoztál, ha a dk kapcsán beszélsz szektáról. :XD ) Nem mellesleg pl. Tuareg egy időben Gyurcsány hátsójából lógott ki, most ugyanolyan intenzitással támadja, mint a hasonló ívet húzó Bartus.
  Ami pedig az orosz energia-ügyet illeti, amikor a szocik tárgyaltak Paks2-ről, az alternatív energia még álom volt. (Erről beszélt Gyurcsány is.) Szvsz. az oroszokkal nem kell kekeckedni, hiszen már Napóleon is megmondta a külpol. geopolitika kérdése. De hazát sem kell nekik árulni, önös érdekből.

  Milliomodszor mondom: ha az ország polgárai nem tesznek semmit, nem fog változni semmi.
  Néhány politikuson elverni a port, azért, mert még arra sem hajlandó egy ország polgársága, hogy felemelje a seggét a fotelból (tegnapi tüntetés) akkor miről beszélünk?
  Tele a net a román tüntetésekkel - "így kell ezt" felkiáltással - aztán olvasgasd a felhívások alatti hozzászólásokat, amik arról szólnak, hogy ezért meg azért nem megyek.:(
  Nézd meg, milyen aljas módszerekkel folyik a további nyomorba döntés (az alapvető élelmiszerek 10-30 % közötti drágulása, ami miatt majd még nagyobb értéke lesz egy zsák krumplinak az eu-s és önkorm. választásokon) és mondd, hogy mit lehetne ezellen tenni.

  Nekünk kellene tennünk (esetleg odaállnunk valaki(k) mögé, ehelyett megy a folyamatos fanyalgás, amit szerintem a fidesz gerjeszt szépen hátulról.

  Ha a Gyurcsány-féle sajtó hibáit előre sorolod, akkor azt ne Gyurcsány, hanem a körülötte levők nyakába varrd. Sokadszor mondom el: Gyurcsány legnagyobb hibája a körülötte felbukkanó szűk-mag nyomulása, és a csapatépítési képesség hiánya. Mert ő aztán nem akar maga körül szektát. Ha láttad már kicsit tágabb körben, akkor érted, miről beszélek.

  Tegnap egyébként túlsúlyban voltak a dk-sok a tüntetésen, annak ellenére is, hogy a több tucat lufival érkező momentumos (nem csatlakozunk, csatlakozunk, de nem, de igen - a tüntetés idejéig) azonnal szétosztotta a lufikat a tüntetők között, hogy úgy tűnjön, minha..., szóval ennyit arról, hogy Gyurcsány többet visz, mint amennyit hoz.
 4. 23
  rworse
  2018. szeptember 17., hétfő 07:24
  szegedi789, 21

  Erről van szó, egy helyesbítéssel. Megint Gyurcsányról, akit amúgy a hátam közepére se, de bizonyos területen kénytelen vagyok védeni. Ő jellemzően nem volt benne a 70-30-as kiegyezésekben, lásd Őszöd, lásd új, lekötelezettségektől mentes párt alapítása.
  Hát persze, óhatatlanul vezérpárt. Gyurcsánnyal, Gyurcsányért, illetve az általa hangoztatott programért mentek bele a többiek. Hogy mi lenne a DK-ból Gyurcsány hátrébblépésével...? De legalább a saját levükben főnek, nem a Fideszében, mint az MSZP.

  A hiányzó tagság ügyéről. Úgy tűnik, a Momentum ezt is megcsinálja, még lehet belőlük valami, ha kitartanak. Addig persze megy az ország tovább lefelé az ellenzék szétforgácsoltsága miatt. És a Momentum is, ha nagy párt akar lenni, kénytelen lesz politikai irányzatot választani, jobbközép vagy balközép. Enélkül kis párt maradnak.
 5. 22
  yoyo
  2018. szeptember 16., 22:38
  rworse

  "elvileg"

  hogy ki mekkora gyíknak látszott, ki kinek mit kajált meg, az pusztán sajnálatos, privát hiedelemvilág.

  az a nagyon szomorú helyzet, hogy mindenki - karácsonytól gyurcsányon át, ulmann mónikáig (ungár péterig?) a nagyon büdös tornacsukáját rakta ki a választók elé.

  aki 2014 után prondon maradt a hazugságaival az még bele is szart.

 6. 21
  szegedi789
  2018. szeptember 16., 22:23
  Hogy lennének rezsimbontók, akiket rezsim előzményeinek szennyes ügyei terhelnek.

  Gy. és emeszpé miként tudna pl. fellépni Polttal szemben, ha anno még ők is kiegyeztek vele?

  Puch ? Aki még arra se volt képes, hogy legalább felháborodottan kikérje magának, miszerint OV lerendelte magához a birtokára, hogy utasítsa Nészava megvételére ! ! !

  Mennyire fog működésbe lépni a fideszes idegen test a maszopban, ha lenne előremozdulás? Botkánál láttuk, pedig az nem is volt sikeres projekt...

  Mennyivel jobb a katasztrófába fulladt médiakormányzása után Gy. , amikor Kálmán Olgát barchobáztatta az ún. OV titkos svájci (?) számláiról ? Mennyire hiteles a volt kormányfő energetikai ügyekben, putyini nyomulás kérdéskörében ??????

  Korábban írtam, az is lényeges milyen minőségben beszél valaki a rezsim jellegéről. Gy. egy szűk körű rajongótábornak beszél. Ez a szekta-fíling nem javít a helyzetén. Neki sem. Ebből milyen cselekvés lesz?????

  Vagy kapaszkodjunk Czeglédy Csaba mártíromságába...??????
 7. 20
  szegedi789
  2018. szeptember 16., 22:11
  Rworse, azért legyünk annyiban korrektek, hogy említsük meg a két (?) párt előzetesen kötött egy olyan deal-t, amit finoman szólva is nezézkessé tette a későbbi manőverezést. Erre jött különutas elempés vakondok/ fidesz által koordinált elempé. A népszavazási kezdeményezé óta nulla, de nagyarcú momentum, plusz még kétfarkúak. Igaz utóbbiaknál legalább kétely nélkül kijelenthető, azok szavaztak rájuk , akiknek mindenki elmehetett a búsba. Idő kérdés tényleg kulcs mozzanat volt, ráadásul ránehezedett a vásárhelyi csodavárás hangulat.

  Egyébként abba félve gondolok bele, hogy ezek a fenti ilyen -olyan pártok t.képpen mekkora szervezetek is. Narancs cikke pár száz elempésről írt. Kérdéses , azóta ki maradt, ki ment fegyelmi bizottság elé, satöbbi. Nem látom a többieket se olyan acélosnak. Persze filozófiai kérdés, örökké lehet-é zsugorodni...

  Média kibaszottul fontos lenne. Persze nincs zsé, val'szeg elég ember se. És egy kicsit kekeckedő is legyek. Dékás média birodalom miben lenne más, mint fideszes? Pont nem a déká , aki kicsinyítve hozza vezér-párt fílinget? Akik képesek ugyanolyan vérmesek, agresszívek, csőlátásúak lenni, mint bizonyos esetekben a (túl)hangsúlyozott demokraták...

 8. 19
  rworse
  2018. szeptember 16., 21:21
  Mindenesetre úgy tűnik, Gyurcsány most esélyt lát, hogy a hosszú karantén (Kiégett Kabalák Szigete) után most visszatérjen a politikai porondra Gyurcsányként. Tegyük fel, át tudná beszélni magát az iránta évek óta erősödött-erősített ellenszenven, ha volna hozzá médiája. De nincs. Szerintem az átbeszéléshez és a tömeges utcára vitelhez szüksége lenne folyamatosan eljutnia a médiában rengeteg emberhez élőben, orbányzati kommentár nélkül.

 9. 18
  rworse
  2018. szeptember 16., 21:16
  szegedi789, 15

  Gyurcsány (és aktuális pártja) 2014 előtt is, 2018 előtt is szóba hozogatta az előre elcsalt parlamenti választás bojkottálását. Mivel nem jött létre általános ellenzéki bojkotthelyzet, persze, a DK se bojkottált önállóan. Nehéz ám Prokrusztész-ágyban gúzsbakötve táncolni! :)
 10. 17
  rworse
  2018. szeptember 16., 21:10
  yoyo, 11
  "a két párt annyi helyen visszalépett a másik javára, hogy ezután nem maradt annyi hely további visszaléptetésre, csak úgy, ha más pártok 1-1 helyeikért szinte az összes többi választókerületben visszalépnek."

  Elvileg van ebben igazság, de gyakorlatilag milyen "más pártok". Az MSZP és a DK volt az "egyetlen", akik hajlandóak voltak és akartak is egyeztetni (meg a Párbeszéd, de az most mindegy). A "21. századi pártok" nem és nem és nem voltak hajlandóak egyeztetni a "20. századi pártokkal" - legfeljebb az utolsó napokban, pánikban, egy-két helyen, az LMP-nél aztán szép botrány lett abból is. Nem voltak "más pártok", akik hajlandóak lettek volna egyeztetni, szövetkezni. A két szoci párt hajlandó volt és akart. Még időben.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Kis-Magyarország

Kultúra