Török Gábor: „Orbán Európa sorsát befolyásoló politikus lett”

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 15.

Belpol

Orbán 21. századi királyságának legitimitását a választói akarat jelenti – állítja az elemző.

A nemzetállami-szuverenista gondolkodásnak egyfajta szimbólumává vált a magyar miniszterelnök Európában – állítja Török Gábor politikai elemző a hvg.hu-nak adott interjújában. „Amit a kormánymédia néhány évvel ezelőtt még erősen túlozva állított, az most bekövetkezett: Orbán Európa sorsát befolyásoló politikus lett.”

Arra a kérdésre, hogy az Orbán-kormány tényleg halálos veszélyt jelent-e az EU számára – mint ahogy Günther Oettinger költségvetési biztos fogalmazott –, Török kifejtette: „Orbán Viktornak és társainak a politikája a mélyebb integrációt szorgalmazók számára jelent politikai veszélyt, nem pedig az unió, különösen nem Európa számára.”

Török Gábor szerint az ellenzék még csak véletlenül sem veszélyezteti a kormány hatalmát. A Fidesznek egyébként is két erőforrása van: az egyik a kétharmad, amivel, ha szükséges, akár az utolsó pillanatban úgy szabhatja át a választás feltételeit, ahogy számára kedvező – utalt a következő önkormányzati választásokra, annak is Budapestet érintő részére –, míg a másik „maga az ellenzék, amelynek egy része, akár szándékosan, akár nem, azon dolgozik, hogy ne állhasson fel működőképes koalíció a Fidesszel szemben”.

Az elemző az LMP és a Jobbik helyzete mellett a Horthy- és Kádár-rendszerrel hasonlította össze a mai Orbán-kormányt. De királyságról és diktatúráról is szólt.

„A király legitimitása a középkorban Istentől eredt, Orbán 21. századi királyságáé a választói akaratra hivatkozik. Amíg ez megoldható a tömegdemokrácia keretein belül, márpedig ennek menedzselésében elég kreatív és hatékony az orbánizmus, addig nincs szükség diktatúrára vagy választási csalásra. Amikor pedig már nem, akkor már nem kivitelezhető és nem is lenne igazolható. Orbánnak nem az az ambíciója, hogy diktátorként vonuljon be a magyar történelembe.”

Figyelmébe ajánljuk