Megbénulhat a baleseti ellátás az országban: a kormánynak kell lépnie

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 27.

Belpol

Ultimátumot adtak a traumatológusok: 68-an adhatják be a rendkívülis felmondásukat október 1-én.

Régóta próbálják elérni a traumatológia helyzetének javítását, ám eddig semmi nem történt - így ultimátumot adtak a traumatológusok a kormánynak. A Népszava értesülései szerint ez azonban már nemcsak azt jelenti - ahogy eddig tudni lehetett -, hogy az ország mind az 54 traumatológiai ellátóhelyén felmondhatják az önkéntes túlmunkaszerződésüket.

A jelenlegi információk szerint az országos baleseti intézet 68 orvosa október 1-én beadja rendkívüli felmondását, ha nem kezdődik meg belül az érdemi egyeztetés a helyzet javításáról.

A beszámolók ugyanis kritikus szakember- és eszközhiányról szólnak, amelyek szinte ellehetetleníti a betegek ellátását. Az orvosok pedig már nem hajlandóak vállalni a betegeket veszélyeztető helyzetet.

A traumatológusok már többször jelezték a problémát, őszig adtak lehetőséget az illetékes szerveknek, hogy rendezzék a helyzetet, de egyelőre senki nem lépett, a kormány nyár végére ígért válasza elmaradt.

"Nagy megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy sem 2019. szeptember 1-jén, sem azt követően semmi nem történt, a Magyar Traumatológus Társaság az ígéretektől eltérően még csak értesítést sem kapott, ráadásul egyetlen kérdésünkre sem érkezik érdemi válasz. A fentiek elmaradása esetén komoly megfontolás tárgyává tesszük, jogviszonyunk rendkívüli lemondással való, tömeges megszüntetését 2019. október 1. napjával. Ebben az esetben a baleseti intézet, mely a budapesti traumatológiai ellátás 30-40 százalékát biztosítja, működése október elsejétől várhatóan le fog állni. Az ebből adódó betegellátási katasztrófa az ügyben illetékes döntéshozók felelőssége lesz. A fentieken túl előrelépés nélkül az MTT 2019. szeptember 27-i országos közgyűlésen előterjesztjük az önkéntes túlmunka felmondásnak, azonnali hatályú és országos szinten történő alkalmazását. Kérjük, a fenyegető válsághelyzet elhárítása érdekében haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a Magyar Traumatológus Társaság delegátusával.”

A Péterfy Kórház-Rendelőintézet és a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 68 traumatológusa aláírásával kelt levelet számos képviselőnek eljuttatták, és természetesen Orbán Viktor, Kásler Miklós és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is magkapta még szeptember 13-án. Válasz egyelőre sehonnan nem érkezett.

Orvoshiány, pénztelenség, káosz: összeomlás szélén a traumatológia

Alulfinanszírozás, szervezetlenség - ezek a jelzők lassan az egészségügy bármely területére igazak lesznek. Ezúttal a traumatológia került az összeomlás szélére, az orvosok azonnali intézkedéseket várnak a kormánytól, különben nem vállalják a felelősséget a biztonságos betegellátásért. „A legnagyobb probléma nem is a finanszírozás és az átszervezések, hanem az, hogy már a traumatológus is hiányszakma.

Figyelmébe ajánljuk