Hadházy Ákos Vona Gábor új pártjáról: „Valódi pártoknak valódi választásokon van értelme indulni”

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 7.

Belpol

A független képviselő reagált a Második Reformkor párttá alakulására.

„Divatba jött a pártalapítás az ellenzéki oldalon” – írja posztjában Hadházy Ákos, aki sok sikert kíván mindenkinek, aki pártot alapít. „Lehet, hogy ha valódi demokrácia lenne Magyarországon és valódi, tisztességes választások, némelyik kezdeményezésnek lenne is helye a politika palettán. Sajnos azonban ez most nincs így, a játékszabályokat a Fidesz írja, annak jut hely a Nap alatt (és annak lesz plakátja az utcán), akinek a kormánypárt megengedi.” Szerinte a régi és az új pártoknak is azért kellene dolgozni, hogy kiharcolják ezeknek a játékszabályoknak a megváltoztatását.

„Valódi pártoknak valódi választásokon van értelme indulni”

– tette hozzá.

Hadházy szerint „a pártalapítási hullám egy válságtünet”, de felmerül a gyanú is, hogy „egyes szereplők csak zavaró repülést végeznek” – példaként Berki Krisztiánt és a „pornómilliárdos kalandort”, Gattyán Györgyöt hozta fel. Hozzátette: „a baj nem az ellenzéki pártok számával van, nem túl sok vagy túl kevés a szereplő. A gond az, hogy ezek mögött a pártok mögött – ide értve a parlamenti pártok egy részét is – nincs semmilyen szervezet, háttér és valódi támogatás. Az újonnan bejelentett pártok is inkább egyszemélyes produkciók, kérdéses, hogy így juthatnak-e valamire. Meggyőződésem, hogy a jelenlegi helyzetben nem újabb pártokra van szükség, hanem hálózatosodásra, szerveződésre.”

„Egy olyan hálózatra, amely jelen van mindenhol, a legkisebb falvaktól a legnagyobb városokig, a tanárok, a gyári munkások és a biciklis pizzafutárok közt is! Hatalmas feladat ez, ráadásul jó darabig egyáltalán nem látványos. De enélkül lehetetlen kiharcolni a tisztességes választás feltételeit, és legyőzni a Fideszt”

– írja Hadházy.

„És van egy ennél is nehezebb feladat is: új politikai kultúrát, egy ellenkultúrát kell létrehoznunk. Annak a hálózatnak, amiről én beszélek, nem csak az a feladata, hogy plakátot ragasszon és szórólapokat osszon (ezt ne nézzük le, hiszen mindennél fontosabb, hogy mindenhol legyen látható ellenzék). Hanem hogy létrehozza azt a politikai kultúrát, amire érdemes leváltani a Fidesz-rendszert, és amely képes hosszú távon is stabilitást biztosítani.”

A közelmúltban nem csak Vona Gábor pártja tűnt fel a porondon. Márki-Zay Péter is párttá alakította a Mindenki Magyarországa Mozgalmat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk