Handó Tünde hazugsággal és "összejátszással" vádolja az őt ellenőrző testületet

  • narancs.hu
  • 2019. február 8.

Belpol

Erről egy minden bíróhoz eljuttatott levélben írt.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) szerdai ülésén február 22-ig adott határidőt Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, hogy válaszoljon az általuk felvetett törvényességi aggályokra, elsősorban a szabálytalan bírói és bírósági vezetői kinevezésekre.

Ha ez elmarad, az OBT levonja a következtetéseket, és megteszi a szükséges intézkedéseket.

Befenyítette Handó Tündét a Bírói Tanács

Ha hónap végéig nem reagál az észrevételeikre, „megteszik a szükséges lépéseket". A Handó Tünét felügyelő Országos Bírói Tanács (OBT) már 2018 májusában kifogásolta, hogy az OBH elnöke rendszeresen szabálytalanul nevez ki bírókat, és hogy a bírói álláspályázatok elbírálása átláthatatlan módon történik. Handó minderre érdemben nem reagált, csake az őt felügyelni hivatott bírói tanácsot illegitimnek, nem törvényesen működőnek nevezte.

Handó Tünde egy valamennyi bírónak megküldött levélben reagált, amelynek tartalmát a hvg.hu ismerteti.

Handó szerint az OBT április vége óta törvénytelenül működik, tagjai "valótlanságokat állítanak, illetve valós tényeket hamis színben tüntetnek fel."

Azt is írja, "összejátszásra" utal, hogy az OBT közleményéről nem sokkal annak megszületése után több portál is beszámolt, ráadásul mindez időben majdnem egybeesett Keviczki István kiugrott bíró Válasz Online-os interjújának megjelenésével.

Amennyiben Handó és az OBT között nem enyhül az ellentét, a Tanács elvileg kezdeményezheti Handó felmentését az országgyűlésnél, ahol a képviselők kétharmadának kellene ezt megszavaznia.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.