Meglepő fordulat: elállt Mészáros volt embere a 10 milliárdos parkolási bulitól

Belpol

Mészáros Lőrinc agrárcégének korábbi vezetője visszavonta az elbukott 10 milliárdos ferencvárosi parkolási megbízás miatti fellebbezését.

A volt fideszes képviselő és elszámoltatási kormánybiztos Papcsák Ferenc ügyvédi irodája által menedzselt IX. kerületi parkolási tender végképp lezárult.

A tíz évre szóló 10 milliárd forint értékű megbízást bukó 4 Green Parking Zrt. (4GP) – amelynek tulajdonosa korábban Mészáros Lőrinc agrárcégét igazgatta –, visszavonta a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz beadott panaszát.

Furcsa körülmények

A volt fideszes agrárállamtitkár, Poprdády Géza cége decemberben sajátos körülmények között nyerte el a IX. kerületi önkormányzat parkoló automatáinak felújítási és üzemeltetési pályázatát.

Mészáros Lőrinc volt embere milliárdokat kaszálhat a parkoláson Ferencvárosban

10 milliárd forintos buliról van szó. Poprády Géza és az önkormányzati cég parkolási közbeszerzését intéző ügyvéd, Papcsák Ferenc idén januárban még cégtársak voltak. Poprády Géza cége, a 4 Green Parking Zrt. lett a befutó a IX. kerületi önkormányzat parkoló automatáinak felújítási és üzemeltetési pályázatán.

Mint megírtuk, a tendert az önkormányzat vagyonkezelő cége, a FEV IX Zrt. írta ki, a 4GP győzelméről szóló hirdetmény azonban egy nappal azt követően jelent meg, hogy a ferencvárosi önkormányzat képviselő-testület ülésén Baranyi Krisztina független képviselő kezdeményezésére (papíron a javaslatot egy fideszes képviselő nyújtotta be) forráshiányra hivatkozva érvénytelennek nyilvánították a közbeszerzést.

Poprdády Fazekas Sándor idején a Födművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, ahonnan 2014-ben távozott.

2016-ban Mészáros Lőrinc frissiben vásárolt herceghalmi cége, az Agrosystem Zrt. vezérigazgatója lett fél évre.

 

A FEV IX-et azonban ez nem zavarta, kihirdette az eredménnyel zárult eljárás győztesének nevét. Erről szóló cikkünk megjelenését követően a FEV IX. korrigált, publikálta az eredménytelen eljárás hirdetményét, a 4GP pedig a Közbeszerzési Döntőbizottságnál jogsértésre hivatkozva támadta meg a képviselő-testület döntését.

A jogorvoslati kérelmet azonban hiányosan adták be, a hiánypótlásnak nem tettek eleget, sőt a beadványt visszavonták, így január 22-én a közbeszerzés jogerősen eredménytelenül zárult.

Mégse vihette el a 10 milliárdos parkolási bulit Mészáros Lőrinc volt embere

Cikkünk után visszalépett a jogszerűtlen közbeszerzés nyertesének megbízásától a ferencvárosi önkormányzat vagyonkezelő cége. December 16-án írtuk meg, hogy a volt agrárállamtitkár, Poprády Géza cége, a 4 Green Parking Zrt. (4GP) futott be a IX. kerületi önkormányzat parkoló automatáinak felújítási és üzemeltetési pályázatán. Poprády 2014-ben távozott a Földművelésügyi Minisztériumból, 2016-ban Mészáros Lőrinc frissiben vásárolt herceghalmi cége, az Agrosystem Zrt.


A tendert a FEV IX. megbízásából a Papcsák Ferenc ügyvédi iroda egyengette, ami azért érdekes, mert Poprády Wolgupo Agroconsulting Termelő Kft.-jében 2017. október és 2018. január között éppen Papcsák volt a társa.

Ferencvárosi látkép

Ferencvárosi látkép

Fotó: MTVA/Váli Miklós

 

Az eljárás további érdekessége volt, hogy a 4 Green Parking három vetélytársának pályázatát a FEV IX. bírálóbizottsága érvénytelennek minősítette, ezután sikerült sikerült kiválasztani Poprády tavaly áprilisban alapított, referenciákkal nem rendelkező parkolási cégét. Ha megbízást kapott volna, akkor 8450 kerületi és 325 fővárosi ferencvárosi parkolóhelyet kezelhetett volna havonta bruttó 90 millióért.

A végösszeg a teljesítés végén meghaladta volna a 10 milliárd forintot.

Újra leszavazták

Baranyi Krisztina szerdán a ferencvárosi képviselő-testület ülésén szerette volna elérni, hogy az új parkolóhely üzemeltetési tendert a kormányzat által támogatott intelligens városfejlesztési programhoz igazítva írják ki, erről szóló határozati javaslatát azonban nem vették napirendre.

A ferencvárosi Ráday utca

A ferencvárosi Ráday utca

Fotó: MTVA/Váli Miklós



Új üzemeltetőre mindenképpen szükség lesz, mivel a képviselő-testület 2017 decemberében döntött arról, hogy megszünteti a Fer-Park 2010 Kft.-vel kötött előnytelen szerződést, (ez a cég szintén a megbízás évében alakult, csakúgy, mint a 4GP) 2018 júliustól másra bízza a parkolóhelyek és automaták működtetését.

Az már csak hab a tortán, hogy a parkolóhelyek ellenőrzését szolgáló szoftver használatát tulajdonosa decemberben visszavonta.

Figyelmébe ajánljuk