Háromezer milliárdos ígérettel igyekszik megnyerni a kormány Budapestet

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. március 18.

Belpol

Fürjes Balázs bejelentése már alighanem a jövő évi választási kampány része.

A kormány a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén azt javasolja, hogy a következő években az állami költségvetésből és uniós forrásokból háromezer milliárd forint extra támogatás jusson Budapesti fejlesztésekre – mondta az MTI beszámolója szerint Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a közmédiának a tanács ülése előtt.

Fürjes hangsúlyozta: sikeres Budapest nélkül nincs sikeres Magyarország, a kormány a városvezetéssel együtt a főváros sikerében érdekelt, ezért a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésére a kormány ötpontos javaslattal érkezik.

Az államtitkár kijelentette, a támogatást elsősorban a fővárosi egészségügy, kórházak, rendelők felújítására, új kórházak építésére, az eszközpark korszerűsítésére fordítanák, valamint a budapesti egyetemeket, a fővárosi oktatást bővítenék és fejlesztenék, emellett javítanák a fővárosi közlekedést és új parkok létrehozásával „zöldítenék” Budapestet.

Fürjes Balázs a konkrét fejlesztéseket firtató kérdésre elmondta: Tarlós István korábbi főpolgármesterrel közösen az elmúlt tíz évben befejezték a 4-es metrót, felújították a 2-es metrót és most folyik a 3-as metró felújítása, ehhez a kormány biztosítja a forrásokat. Hozzátette: „a HÉV-ek vannak mostoha helyzetben”, hozzá kell látni a felújításukhoz, a hálózat bővítéséhez.

Ez utóbbi kijelentése annál is inkább figyelemreméltó, hiszen éppen csütörtökön számolt be róla a Direkt36, hogy „visszavonja és újraindítja a magyar kormány a tavaly ősszel megkezdett több mint 200 milliárd forint értékű HÉV-járműbeszerzést”, amivel a korábban a versenyből kiesett, bizonyos feltételeket ugyanis nem teljesítő Transmashholding, Oroszország legnagyobb vasúti gépgyártó cégcsoportja is újra versenybe kerülhet. A tender mintegy 200 milliárd forintról szól.

Ehhez a hírhez az is némi adalékot szolgáltathat, hogy szerda este Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán jelentette be, rendőrségi feljelentést tett a Fővárosi Közgyűlés többségét adó frakciók nevében a városvezetés a 3-as metró felújított szerelvényeinek ügyében.

Fürjes Balázs mindeközben a csütörtöki sajtótájékoztatón hangsúlyozta: bíznak abban, hogy megkapják Karácsony Gergely főpolgármester támogatását a kormányzati programokhoz és ahhoz a szándékhoz, hogy a kormány állami költségvetési és uniós forrásokból több ezer milliárd forintot fordítson Budapest fejlesztésére a következő években is.

Csakhogy a nagy bejelentés előtt elfelejtettek egyeztetni a budapesti városvezetéssel – ez derül ki Karácsony Gergely főpolgármester Fürjes szavaira reagáló mai Facebook-bejegyzéséből.

„Én Budapest jövőjét, és a kormányzást is komoly dolognak tartom. A komolyság pedig azt követelné meg, hogy előbb tárgyaljunk és csak utána tartsunk sajtótájékoztatót. A kormány ma másként járt el, lelkük rajta” – írta a főpolgármester. Majd hozzáteszi: „Bejelentették, hogy 3000 milliárd jut uniós pénzből a fővárosra. Remek. Mi azt képviseljük a tárgyaláson, hogy ezt a pénzt olyan fejlesztésekre költsük, amire a budapestiek 2019 októberében felhatalmazást adtak, ne másra. Hónapok óta kérjük, hogy egyeztessenek a fővárosiak által megválasztott önkormányzattal az uniós források felhasználásáról.”

Én Budapest jövőjét, és a kormányzást is komoly dolognak tartom. A komolyság pedig azt követelné meg, hogy előbb...

Posted by Karácsony Gergely on Thursday, March 18, 2021

Figyelmébe ajánljuk