Orbán: Ha a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor lehet elkezdeni a nyitást

Belpol

A jelenlegi korlátozásokat még egy héttel hosszabbítja meg a kormány, a húsvéti szabályokról a jövő héten döntenek. 

Változatlan formában fennmaradnak a hatályban lévő korlátozó intézkedések hétfőtől számítva még egy hétig - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel szokásos rádióinterjújában a Kossuth Rádióban. 

Orbán úgy fogalmazott, hogy rekordokat döntöget a járvány, és ismertette a friss számokat is: elhunyt újabb 213 fertőzött, kórházban, nem lélegeztetőgépen több mint 9000-en vannak, 1174-en viszont lélegezetetőgépen. Mint mondta, a szakemberek szerint ez nem az a pillanat, amikor az érvényben lévő intézkedéseken lazítani lehetne. 

Arról, hogy a kórházi kapacitásokból van-e elég, Orbán azt mondta, van szabad ágy "még bőségesen", további covidágyból több mint 10 ezer van, és lélegeztetőgépes ágyból is van még 1618, elmondása szerint így még a kapacitások felét sem használták ki. 

Azt is mondta, hogy videokonferenciákat tartott a kórházigazgatókkal, amely számára megnyugtató volt, ezen volt szó ágyszámokról is. Mint fogalmazott, "kár, hogy nem hallotta mindenki", a kórházigazgatók tapasztaltak, "nincs köztük zöldfülű", és bár mindenkinek vannak gondjai - ápoló-, orvoshiány vagy rosszul elhelyezett intenzív osztály -, de Orbán szerint nincs olyan, amit ne tudnának megoldani központi segítséggel.  

Az orvosokról azt mondta, a rezidenseket "már javarészt beoltottuk és vezényeltük is", most a végzős medikus hallgatók következnek, az ő vezénylésüknek már van jogszabályi alapja is, de "a szívükben is úgy állnak, hogy ha menni kell, akkor mennek". 

Orbán elmondta, hogy az operatív törzs ülésén arról volt szó, hogy várható-e az oltások növekedésétől a járvány lasulása, mert mint fogalmazott, "több korlátozó intézkedéseket már nem visel el az ország".

Ez utóbbiról azt mondta, a mostani helyzet megviseli a családokat, de azt kérte tőlük, hogy támogassák a védekezést, mert "jó esély van arra, hogy az iskolákat újra tudjuk majd nyitni"; a fiatalok legyenek türelemmel, és támogassák a védekezést, és akkor jó esély van arra, hogy szabad nyaruk lesz; a legnehezebb helyzetben pedig a vállalkozók, a szolgáltatószektor van, a szépségipar, a boltosok, nekik azt üzente, hogy igyekeznek bértámogatást és újraindulási gyorskölcsönt adni, újraindítják a gazdaságot, a következő pedig egy bőséges év lesz. 

Orbán megemlítette azt is, hogy úgy tűnik, van összefüggés a betegség súlyos lefolyása és a cukorbetegség-gyanú és a túlsúly között, de azt mondta, összességében az operatív törzs úgy látja, hogy

az oltások számának növekedése jelenti a legfontosabb eszközt a védekezésben.

Azt mondta, minden héten 4x-5x több embert oltanak be, mint akik megbetegednek, és minél több embert oltanak be, annál előbb csökken majd az új betegek száma.  

Elmondta azt is, hogy lezárták a nemzeti konzultációt, állítása szerint a konzultációt kitöltők a fokozatos nyitás mellett döntöttek, ezért az operatív törzset megbízta azzal, hogy készítse el az újraindítási tervet, és mivel az oltás a kulcselem, ez álljon a terv középpontjában, tehát legyen arról terv, hogy mi történjen, ha az oltottak száma elérte a 2,5 millió, a 3 milliót, a 3,5 milliót, 4 milliót.

"Akkor tudjuk megtenni az első újraindítási lépést, amikor minden 65 év feletti, aki regisztrált, be lett oltva"

- mondta, majd ezt tovább pontosította, mivel a regisztrálók száma is változik, ezért szerinte ez akkor fog eljönni, amikor 

"amikor a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor jutunk el oda, hogy minden 65 év feletti regisztrált be van oltva, az lesz az a pillanat, amikor az oltások számának alakulásának függvényében el tudjuk kezdeni a nyitást". 

A további korlátozásokról azt mondta, azért csak egy hét hosszabbításról döntöttek most, mert a "húsvét az húsvét, megint felkerekedik mindenki, lányokat asszonyokat meglocsoljuk", ezért a húsvét egészen más járványkezelést igényel, erről jövő héten döntenek csak. 

Elmondása szerint a beoltott emberek száma ma fogja meghaladni a 1,5 milliót, erről oltási igazolványt kapott már 1,260 ezer fő, az állítása szerint a nemzeti konzultációt kitöltők pedig amellett foglaltak állást, hogy a fokozatos nyitás azt jelenti, hogy akinek van igazolványa, az kapjon több lehetőséget.

Mivel a fertőzésen PCR-teszttel igazoltan átesettek száma körülbelül fél millió, ezért így az oltottakkal mintegy 2 millió védett ember van  nagyjából, emellett lehet, hogy valaki tünetmentesen esett át a fertőzésen, az is kaphat védettségi igazolást. Orbán azt mondta, erre buzdít is mindenkit, mert ha valaki úgy érzi, hogy átesett, "be tud menni egy laborba" - hogy milyenbe, azt nem részletezte -, és ha ezt igazolják, akkor egy igazolást ő is kap.

Azt mindenesetre megerősítette, hogy

a nyitás tervében a konzultáció alapján lesz olyan időszak, amikor egyes szolgáltatásokat a védettségi igazolvánnyal lehet majd csak igénybe venni. 

Orbán mindenkinek azt üzente, hogy tartson ki, az ellenzéknek pedig azt, hogy a baloldal azzal tudna leginkább hozzájárulni a védekezéshez, ha "abbahagyná az oltásellenes kampányát" és csendben maradna. 

Szót ejtett az uniós beszerzésről is, erről azt mondta, lemondtak a beszerzés jogáról az Európai Bizottság bizottság javára, de "ma már bánjuk", "verném a fejemet a falba", mert elszúrták a beszerzést, és most másokra mutogatnak. Orbán úgy fogalmazott, hogy "ez a második nagy csalódásunk a közös európai politikát illetően", az első a migráció volt, amikor "álltunk és nem értettük, hogy hogy lehet, hogy behívják a migránsokat ahelyett, hogy megállítanánk őket", a másik pedug ez, amikor élet-halál kérdésről van szó, mégis ez történik. Orbán ebből azt a következtetést vonta le, hogy a nemzetállamok felett nem járt el az idő. 

Elmondta, hoyg AstraZeneca vakcinából 500 ezerrel kevesebb adag érkezik a következő hónapokban, mint amiről megállapodtak, ezért Szijjártó Péter külügyminiszterrel azon dogloznak, hogy két hónap alatt 500 ezerrel több keleti vakcinát tudjanak szerezni.

"Újabb vakcinák vizsgálatát is elrendeltük, jó esély van, hogy a kiesettet tudjuk pótolni kínai és orosz vakcinával" 

- mondta.

Az uniós vakcinaútlevél terveiről azt mondta:

"Brüsszelből most vakcinát várunk, és nem útlevelet." 

Kifejtette, hogy aki most végignéz Európán, az ennyi boldogtalan embert még nem látott, ideértve a magyarokat is, mert az elszigetelődés, bizonytalanság lelkileg most midnenkit megvisel, ezért "újra kell indítani majd az országot lelkileg is, a derűt, a kiegyensúlyozottsgt, optimizmust", úgy, hogy közben sokan meghaltak. Szerinte ez meghaladja a politikusok feladatát, ezért "itt a művészetre, kultúremberekre, egyházakra lesz szükség", és Brüsszelnek is inkább ilyen kérdésekkel kellene foglalkoznia. 

Az egyes polgármesterek oltóponttal kapcsolatos ajánlatairól Orbán azt mondta, rengeteg az egymásnak ellentmondó hír, de mindenkit arr akért, hogy ne üljön fel senki semmilyen álhírnek, hanem hallgassanak a kormányra. "Nem árulok zsákbamacskát, azért vagyok itt, hogy elmondjam, mi a valóságos helyzet", a valóság pedig szerinte az, hogy sok ezer oltóponton adnak be oltásokat.

"Nem oltópontból van kevés, hanem oltásból"

- mondta, hozzátvée, hogy most alapvetően háziorvosoknál oltanak, amelyik háziorvos azt gondolja, hogy nem alkalmas a helyszín, oda kimennek a kormányhivatal emberei, emellett vannak kórházi oltópontok is, azok is működnek, és ha szükség lesz rá, akkor azokat is bővíteni fogják. 

A Fidesz távozásáról az Európai Néppártból Orbán azt mondta:

"jó volt, szép volt, elég volt".

Elmondta, hogy a kapcsolat első megroppanása a migrációs válság idején volt, bár korábban is voltak viták, nem kaptak ugyanis egyértelmű támogatást a rezsicsökkentésre, vagy a bankok és multik megadóztatására, mert nagyrészt néppárti országokból való cégeket adóztatták, de most, hogy beesett a világjárvány, ahelyett, hogy támogatnák a védekezést, "folytatják a nyüstölést", szabályt módosítanak, ez Orbán szerint méltatlan  és célszerűtlen. 

Hozzátette, hogy most Lengyelország, Olaszország és Magyarország megpróbálja újraszervezni az európai jobboldalt, ez ügyben hamarosan találkozni is fognak. 

Figyelmébe ajánljuk