Határozati javaslatot nyújt be a Párbeszéd a családon belüli erőszak visszaszorításáért

  • narancs.hu
  • 2020. február 15.

Belpol

Szabó Tímea társelnök szerint nem elég a büntetést szigorítani, meg kellene előzni az erőszakot: a kormánynak "hatalmas összegeket" kell áldoznia arra, hogy a családon belüli erőszakot visszaszorítsa, az egész intézményrendszert, a jelzőrendszert erősítse.

Szabó Tímea közlése szerint attól, hogy a kormány szigorítja a feltételes szabadságra bocsátás követelményeit és felülvizsgálni tervezi a bírói joggyakorlatot, nem lesz kevesebb a családon belüli erőszak. A Párbeszéd társelnöke szerint a kormány az igazságszolgáltatásra, a bíróságra kíván terhelni minden felelősséget.

Szabó Tímea hangsúlyozta, a feltételes szabadságra bocsátás szigorítása pozitív, de nem elégséges lépés.

Nem elég a büntetést szigorítani, meg kellene előzni az erőszakot: a kormánynak "hatalmas összegeket" kell áldoznia arra, hogy a családon belüli erőszakot visszaszorítsa, az egész intézményrendszert, a jelzőrendszert erősítse – tette hozzá

Ezért .határozati javaslatot nyújt be a Párbeszéd a családon belüli erőszak visszaszorításáért – jelentette be az ellenzéki párt társelnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A Párbeszéd határozati javaslatával elsődlegesen a jelzőrendszert, az iskolapszichológusok jelenlétét és a családsegítőkben dolgozók képzését erősítené meg, és "masszív béremelést" szorgalmaz a szektorban – mondta.

Az ellenzéki párt országos, átfogó rendőrségi képzést is javasol. Szabó Tímea kiemelte, a statisztikák szerint évente tizenkétezer bejelentés érkezik családon belüli erőszak miatt a rendőrséghez, de ezeknek csak a töredékében intézkednek, mert számos esetben "nem tudják, hogy pontosan mit kell csinálni".

Emellett szükségesnek látják az anyaotthonok és a családok átmeneti otthonainak kapacitásbővítését, továbbá az oktatási tananyagba beépítenék a nők és a gyermekek elleni erőszak visszaszorításának ügyét.

Szabó Tímea hozzátette, a Párbeszéd követeli, hogy kormány ratifikálja az isztambuli egyezményt.

Figyelmébe ajánljuk