"Hazaváró Irodákat" nyit a kormány külföldön

  • narancs.hu
  • 2023. július 14.

Belpol

Úgy próbálnák segíteni a külföldön élők hazatelepülését, hogy egy helyen el tudják intézni az ehhez szükséges dolgokat.  

Interjút adott AzÜzlet nevű portálnak Kövér László, a parlament elnöke, aki amellett, hogy méltatta a kormány Kárpát-medencei Gazdaságfejlesztési Programját, stratégiai célnak nevezte a nemzet határok feletti egyesítését és arról beszélt, hogy a fiatal nemzedék számára sok esetben a cserkészet jelenti az egyetlen kapcsolatot a magyarsággal, így a cserkészközösségeket is kiemelten támogatják, azt is közölte, hogy "Hazaváró Irodákat" nyit a kormány külföldön. 

Kövér úgy fogalmazott, hogy "fontos, hogy minden magyar, éljen a világ bármely pontját itthon érezze magát Magyarországon, és tudja, hogy bármikor hazatérhet. Ennek kapcsán egy új lehetőséget is nyitunk a diaszpórából hazaérkezők számára: Hazaváró Irodákat nyitunk azok számára, akik ideiglenesen vagy véglegesen haza kívánnak települni. Ezeknek az irodáknak a kialakítása, melyek a kormányablakokhoz kapcsolóan működnek majd az ország több pontján, már folyamatban van. A lényege, hogy egyablakos ügyintézést biztosít majd minden hazatelepüléshez szükséges ügyben. Ez is egy eszköz a nemzet újraegyesítésének megvalósításában."

Rákeresve a kifejezésre kiderült, hogy nem új ötletről van szó: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már tavaly novemberben is bejelentette a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén, hogy erről született döntés egy kormányülésen, ő akkor azt mondta, a "Welcome Office (Hazaváró Iroda)" létrehozásával azokat kívánják segíteni, akik úgy döntenek, véglegesen vagy átmenetileg hazatelepülnek Magyarországra. Az irodában intézik majd például a nyugdíjfolyósítással, diplomahonosítással, jogosítvánnyal összefüggő ügyeket. 

November óta semmit nem lehetett hallani a dologról, végül néhány nappal ezelőtt Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára egy londoni eseményen beszélt ugyanerről. Ő akkor azt mondta, a "Hazaváró Irodák" célja nem a Kárpát-medencei, hanem a diaszpórában élő magyarság megszólítása, valamint az adminisztratív akadályok közös leküzdése és a magyarországi érvényesüléshez szükséges információk átadása.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk