Tüntetés volt a Mol-toronynál az új hulladékgazdálkodási rendszer miatt

  • narancs.hu
  • 2023. július 14.

Belpol

13 pontos petíciót adtak át az Energiaügyi Minisztériumnak és a Mol-nak is. 

Fémkereskedők tüntettek péntek délután a Mol-székháznál, ahonnan egy 150 fős menet átvonult az Energiaügyi Minisztériumhoz – számolt be a Telex.

A demonstrációt a Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesülete szervezte, hogy tiltakozzon a 35 évre a Mol egy leányvállalatának kiszervezett hulladékkoncesszió egyes pontjai ellen. A lap beszámolója szerint a mintegy 100-150 demonstráló közül többen alumínium sörösdobozokat kötöttek össze és ezeket húzták magukkal, nagy zajt csapva, járművekkel dudáltak, füttyögtek, és kondérokat ütögettek.

Szlávik Mónika, az egyesült elnöke a Telex munkatársának elmondta, a szervezet tagjai remélik, hogy a mai tüntetés után lesz érdemi párbeszéd mind a jogalkotóval, mint a koncesszorral, ugyanis

a fémkereskedők jelenleg bizonytalan helyzetben vannak, mert nem tudják, hogy mi a koncessziós fémhulladék és mi nem.

Ezután Szlávik felolvasta az egyesült 72 tagvállalatának követeléseit, amit hangos dobolás, sípszó és füttyögés fogadott. 

A tiltakozók a Mol-székháztól gyalog vonultak a Energiaügyi Minisztériumhoz, ahol Szlávik Mónika átadta a követeléseket a tárca munkatársának, közben többen azt kiabálták, hogy menjünk be, ám erre végül nem került sor. Ezután a menet visszament a Mol székházához, hogy a cégnek is átadják a petíciót, a Mol részéről Györkös Péter, a cég Anyag és Termékáram vezetője át is vette a követeléseket.

A Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) feladata az EU-s 65 százalékos újrahasznosítás célértékek teljesítése, jelenleg ez a szám Magyarországon alig tübb mint 30 százalék. A MOHU közlése szerint a jövőben is számít a fémtartalmú hulladékok gyűjtésében, szállításában és előkezelésében jelenleg is résztvevő cégek, vállalkozók együttműködésére, ennek érdekében már mintegy 70 céggel állapodott meg az együttműködésről, de a G7.hu július eleji összesítése szerint Nyugat-Magyarország például nagyrészt kimaradt ebből, ráadásul nemcsak kevés helyen, hanem esetenként meglepően kevés pénzért akarja a Mol-cég megvenni a magánemberektől a fémhulladékot. 

A rendszer egy másik problémája, hogy a gyártóknak jóval többet kell fizetni azért, hogy az általuk gyártott termékek begyűjtését és újrahasznosítását a MOHU majd elvégezze, ezzel pedig a G7.hu szerint Európa legdrágább hulladékkezelési rendszerét sikerült bevezetni. 

A fémkereskedők szerint ráadásul a fémhulladékok átvétele és felvásárlása általánosan nem tartozik a hulladékgazdálkodási koncesszióhoz, ezt azonban mégsem tükrözi a jogszabály.

A tiltakozók írtak egy 13 pontból álló listát, amelyben követelik, hogy a kormány kezelje partnerként a szakmát, biztosítsák a piaci verseny fenntartását a hulladékkezelők közt, valamint kérik, hogy a minisztérium felelősen gondolja át a lomtalanításból élő társadalmi réteg helyzetét is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?