Hernádi Zsolthoz került Szalay-Bobrovniczky repülőgépgyára

  • narancs.hu
  • 2022. július 6.

Belpol

A vagyonnyilatkozata alapján úgy tűnik, a miniszter a hadiipari érdekeltségeitől tényleg megszabadult. 

Felkerültek a kormány honlapjára az új miniszterek és államtitkárok vagyonnyilatkozatai, ezekből az derül ki, hogy mind Csák János, mind Nagy Márton, mind Szalay-Bobrovniczky Kristóf igen vagyonos emberek – írja összesítésében a hvg.hu. 

Csák János innovációs és kulturális miniszternek a harmadik kerületben, Óbudán van felerészben egy 400 négyzetméteres háza, amit 2000-ben vásárolt, emellett Szigligeten egy 126 négyzetméteres, Badacsonytomajon egy 212 négyzetméteres nyaralója, végül szintén Óbudán egy 193 négyzetméteres lakóháza, ami szintén felerészt az övé.

A jövőminiszter állampapírban 71 millió forintot, befektetési alapkezelőnél 90 millió forintot, takarékbetétben pedig 25 500 eurót (jelen árfolyamon 10,4 millió forint) és további nyolcmillió forintot tart. Csáknak a Mobilnet Kft.-ben van jelenleg 58 százalékos tulajdonrésze, amelyen keresztül 93 százalékban részesül az osztalékból. Csák emellett könyvet is ír az MCC Pressnek, ezért 372 ezer forintot kap. 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek Buda legelőkelőbb részén vannak lakásai: 2014 óta van egy 89 négyzetméteres II. kerületi lakása 12 négyzetméteres terasszal, 3/10 arányban egy 49 négyzetméteres XII. kerületi lakása.

Vagyonnyilatkozata szerint Nagy Mártonnak nagy értékű ingósága nincs, értékpapírokban azonban kisebb vagyont halmozott fel: magyar állampapírban 90 millió forintot, készpénzben hárommillió forintot, hitelintézeti számlakövetelésként pedig nyolcmillió forintot, devizában pedig tízezer eurót tart a miniszter.

Nagy azt is feltüntette, hogy miniszterként havi ötmillió forintot keres, a Mol felügyelőbizottsági tagjaként pedig további 4000 eurót, jelen árfolyamon több mint 1,6 millió forintot. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kormány egyik leggazdagabb tagja: 

  • fele részben tulajdonol egy XII. kerületi 102 négyzetméteres és egy 85 négyzetméteres lakást, egyedüli tulajdonosként pedig egy további 74 négyzetmétereset, van egy háza és szőlője Badacsonytomajban, emellett pedig a Felcsúthoz közeli Tabajdon van gazdasági épülete és erdői is vannak, összesen több mint 88 ezer négyzetméternyi; illetve Gyulakeszin van részben egy 6745 négyzetméteres szőlője.
  • befektetési alapban több mint 50 millió forintot tart, de a számláján is több mint egymilliárd forint parkol forintban, és további 86,5 millió forintnak megfelelő összeg devizában. 

A legérdekesebbek azonban Szalay-Bobrovniczky cégei, ugyanis korábban felmerült, hogy mi lesz a korábbi hadiipari érdekeltségeivel. A mostani vagyonnyilatkozatában ezek nem szerepelnek, csak a London Capital Zrt. nevű cége (amely 100 százalékban az övé), a V4NA Ltd.-ben meglévő 3 százalékos részesedése, a VBPS Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Kft. (amelyben szintén 100 százalékban részvényes), és az Új Clinic Zrt. nevű egészségügyi vállalkozása (ennek is egyedüli tulajdonosa). 

Megnéztük, mi lett a hadiipari cégeivel: 

  • repülőgépgyára Hernádi Zsolt Mol-vezér érdekeltségében landolt: az Opten céginformációs adatbázis szerint a HSC Aerojet tulajdonosától, a Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt.-től  június elején szabadult meg a miniszter, a cég ekkor a 2021-ben létrehozott SI 13 Aero Zrt. tulajdonába került, amely idén március óta egy Hernádi Zsolt érdekeltségébe tartozó céghez tartozik, a 4Z Investments Zrt.-hez. 
  • a Dunakeszi Járműjavítóban lévő érdekeltsége szintén kimaradt a vagyonnyilatkozatból: a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt.-ben Szalay-Bobrovniczky korábban egyedüli részvényes volt, a cég székhelye idén júniusban pedig ugyanarra a címre változott, mint a Hernádi-féle 4Z Investments. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk