Cseh repülőgépgyárat vesz állami hitelből Szalay-Bobrovniczky Kristóf

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 14.

Belpol

A volt londoni nagykövet, aki a kormányszóvivő Szentkirályi Alexandra férje, 53 milliárd forintra kap állami kezességet.

A hvg.hu írta meg, hogy egy augusztus 13-ai kormányhatározatból kiderül, a kormány állami készfizető kezességet vállal egy védelmi ipari fejlesztéshez szükséges hitelfelvételhez. A hitel összege 150 millió euró (nagyjából 53 milliárd forint) az állami kezesség az ebből eredő tőkekövetelés 80 százalékára vonatkozik. A hitelt az  MFB Magyar Fejlesztési Bank nyújtja a HSC Aerojet Zrt.-nek.

A HSC Aerojet Zrt.vezérigazgatója Szalay-Bobrovniczky Kristóf, volt londoni nagykövet, aki nem mellesleg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje. A cég a Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt. leányvállalata, ennek vezérigazgatója szintén Szalay-Bobrovniczky, aki egyedüli részvényese is a vállalatnak, írja a hvg.hu.

A lap értesülései szerint a repülőgépgyárat birtokló Penta csoport megelégelte a veszteségeket, és a repülőgépgyártással és -fejlesztéssel foglalkozó cégre végül talált is vevőt. Egy korábbi terv szerint a cseh fegyvergyáros Richard Hava cége, az Omnipol összeállt volna a Habony-közeli milliárdossal, Tombor Andrással, aki a NER elitképzőjének, a Mathias Corvinus Collegiumnak is az alapítója. Ám Tombor nem tudta időben előteremteni a szükséges összeget, így új befektető után kellett nézni, ekkor került képbe a szintén Habony Árpád köréhez tartozó  Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Jelen állás szerint az általa birtokolt Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt. veheti meg a cseh Aero Vodochody repülőgépgyárat.

Ahogy a hvg.hu írja, Szalay-Bobrovniczkynek nem ez lesz az első államilag támogatott közlekedési biznisze. A Transmashholding Hungary (TMH) Kft. melynek felerészben az orosz Transzmas-csoport (illetve annak Svájcban bejegyzett tagja, a TMH International AG), felerészben a Magyar Vagon Zrt a tulajdonosa, tavaly 7,9 milliárd adózott nyereséget ért el a cég beszámolója szerint. A társtulajdonos Magyar Vagon Zrt egyedüli tulajdonosa Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A TMH Kft. egy nagy üzlet kellős közepén van, fogalmaz a hvg.hu: a Transzmas-csoport tagjaként összesen 1300 vasúti kocsit szállít le Egyiptomnak. Az üzlet a cégnek 58 milliárd forint árbevételt hozott 2020-ban. A biznisz értéke összesen egymilliárd euró, a fedezetet a magyar és az orosz exportfinanszírozási bankok együtt biztosítják az egyiptomi félnek. Az arab országba szállított vasúti kocsikat részben a Dunakeszi Járműjavítóban szerelik össze. Az üzem 90 százalékos tulajdonrészét a magyar állam (a MÁV és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő) 2020 tavaszán adta el a TMH Hungary Invest Zrt-nek, melynek tulajdonosi köre megegyezik a TMH Kft.-ével: fele Szalay-Bobrovniczky Magyar Vagonjáé, fele a Transzmasé.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk