Hétvégén a gyalogosoké lesz a pesti alsó rakpart

  • narancs.hu
  • 2020. május 14.

Belpol

Fokozatosan újraindul az élet. „Az, ami jár a vidéki települések polgárainak, az jár a budapestieknek is” – mondta a polgármester.

A hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak. A városvezetés újranyitási politikájának részeként így bővítenék a kikapcsolódásra használható közterületeket – számolt be Karácsony Gergely főpolgármester csütörtöki online sajtótájékoztatójáról az MTI.

Budapest újranyitása érdekében, a kiindulópontként meghozandó intézkedések célja, hogy a zsúfoltságot a lehető legkisebbre csökkentsék, és ennek megfelelően már ezen a hétvégén elkezdik megvalósítani a Budapest Restart program egyik fontos elemét, azaz átadják a hétvégére a gyalogosoknak a rakpartot – mondta a főpolgármester megjegyezve, hogy a Margitsziget és az Óbudai-sziget is az előző hétvégéhez hasonlóan látogatható lesz.

Karácsony hangsúlyozta: el kell indítani a nyitást Budapesten, megfelelő óvatossággal, lépcsőzetesen.

„Az ami jár a vidéki települések polgárainak, az jár a budapestieknek is. Semmi nem indokolja azt, hogy a budapestieket büntesse a kormány, akár politikai szándékból, akár csak egyszerűen politikai gyávaságból” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Ezt követően szólt arról is, hogy szerinte a kormány manipulatív módon hozza nyilvánosságra a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatokat, és ez nehezíti a hatékony védekezést.

A nyitást elmondása szerint a kormánnyal együttműködve szeretné végigvinni.

A főpolgármester beszámolt arról is, hogy reményei szerint hamarosan be tudják mutatni azt az applikációt, amely egyfajta segítséget nyújt majd a zsúfolt közterületek elkerülése érdekében a fővárosiaknak.

Karácsony Gergely szólt arról, hogy azok a polgármesterek, akikkel beszélt – kormánypártiakat is beleértve – mindenki az újranyitás pártján állt.

Figyelmébe ajánljuk