Hírhamisításon kapták a HírTv-t

  • narancs.hu
  • 2023. július 18.

Belpol

Brit szurkolókkal illusztrálta a kormánypárti csatorna a Kercsi-híd felrobbantására adott ukrán reakciókat. Szép. 

A 2016-os futball Európa-bajnokság angol szurkolóival ábrázolták az orosz-ukrán háború egyik 2023. július 17-i eseményének fejleményeit a kormánypárti hírcsatornán, a HírTv-n – írja a Media1

Az Oroszország által annektált Krím-félszigetre vezető híd ellen hétfő hajnalban elkövetett támadást a HírTv egész nap ezzel a szalagcímmel közölte: „győzelmi mámorban úsznak az ukránok a Kercsi-híd felrobbantása után.” A hír forrása a HírTv kárpátaljai tudósítója, Dunda György volt, aki ezt a HírTv Napindító című reggeli műsorában állította.

A HírTv ezután az összes Híradójában megismételte a tudósító jelentését, és leadott egy olyan összeállítást a híd elleni támadásról, amiben szó szerint az hangzik el, hogy „felrobbant a Kercsi-híd, borzasztó az oroszok védelme – énekelték ünnepelve az ukránok egy kocsmában.” Az anyagot készítő külpolitikai szerkesztő narrációja közben egy olyan videóbejátszást mutattak, amelyben éneklő tömeg ünnepel egy szórakozóhelyen, a falon kivetítők is látszanak.

A HírTv weboldalán visszanézhető videóban jól hallatszik (1 perc 07 másodperctől 1 perc 17 másodpercig), hogy a felvételen nem ukránul, hanem angolul énekelnek. Mégpedig a brit futballszurkolók egyik népszerű rigmusát, a Will Grigg’s on Fire-t, ami egy északír válogatott labdarúgóról szól. 

A Media1 meg találta a YouTube-on az eredeti felvételt, amin angol szurkolók énekelnek 2016-ban, miközben a kocsmában a futball Európa-bajnokság egyik mérkőzését nézik. Ebből vágta ki a HírTV az ominózus 10 másodperces részletet, hogy azzal a tudósításaikban az orosz narratívát képileg is alátámaszthassák.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mégsem lesznek luxusbungalók a Pilis legszebbnek tartott tavánál

A kivitelező elállt a tizenkét tóparti „VIP-faház” felhúzásától. A környezetvédő helyi civilek tiltakozását ugyan alaptalannak minősítették, de azzal indokolták visszavonulásukat, hogy váratlanul kiderült, a szomszéd településről durva bűz árad, ami arra is utal, hogy a szennyvízszennyezést a luxusházak helye, a Határréti tó is elszenvedi.