A terézvárosi polgármester megunta a kihasználatlan, mocskos telefonfülkéket

  • narancs.hu
  • 2023. július 18.

Belpol

Soproni Tamás és csapata gerillaakciójukkal azt állítják, hogy a Telekom a felelős a városképet csúfító fülkékért.

"Több éve levelezünk a Telekommal és az NMHH-val, hogy eltűnjenek végre a minősíthetetlenül ronda, mocskos, többségében használhatatlan belvárosi telefonfülkék. Vagy legalább takarítsák őket" - írja Soproni Tamás kerületi polgármester a Facebookon.

A polgármester azt írta, leveleztek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal, akik meghatározhatják, hogy mennyi telefonfülkét kötelező fenntartani egy településen, ám miután a kilométernyi hosszú Teréz körúton 100 méterenként áll egy ilyen bódé – ez a szám a fülkék állapotától függetlenül is teljesen indokolatlan.

Soproni szerint a fülkékkel egyedül a Telekom jár jól:

„De kinek az érdeke, hogy álljanak ezek a fülkék? Nem a budapestieké, hiszen szinte senki sem használja őket. Nem a budapestieké, hiszen csúfítják a városképet. Egyetlen fél profitál belőle: a Telekom. Ugyanis akár működik a készülék benne, akár nem, akár kártyás, akár érmés, akár vécének használják egyesek, akár szemetesnek, az oldalán lévő hirdetések jól jövedelmezhetnek.”

A terézvárosi testület júniusban úgy szavazott, hogy módosítja a településkép védelméről szóló rendeletet, és – ha az állami főépítész vagy más állami szerv közbe nem szól –, a telefonfülkék utcabútornak fognak minősülni, melyeken tiltott a reklámok elhelyezését, és előírják, hogy „az utcabútorok esztétikus megjelenéséről, fenntartásáról, tisztításáról a tulajdonos köteles gondoskodni, ha pedig ezt elmulasztja, akár 2 millió forintig bírságolható.”

Több éve levelezünk a Telekommal és az NMHH-val, hogy eltűnjenek végre a minősíthetetlenül ronda, mocskos, többségében...

Posted by Soproni Tamás on Tuesday, July 18, 2023

Ezzel együtt arra kérik a jogalkotókat és az NMHH-t, hogy vegyék ki a telefonállomásokat az egyetemes szolgáltatások sorából, és zárkózzanak fel ezzel a 21. századhoz. „Ahogy ezt megtették pl. Csehországban már 2020-ban, úgy Magyarország is megteheti 2023-ban.”

Másrészt felszólítják a Telekomot, hogy azokat a fülkéket, amelyekben nincs, vagy használhatatlan a telefonkészülék (pl. telefonkártyás) azonnal bontsa el, végezze el a fülkék graffiti-mentesítését, a szerkezeti javításokat, festést, és napi szinten biztosítsa a fülkék ellenőrzését, takarítását.

Soproni Tamás azt is felemlíti, hogy a szomszédos Erzsébetvárosban hasonlóval próbálkozik a Színes Erzsébetváros civil szervezet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk