Hónapok óta halogatja a főváros a rendkívüli patkányirtást, most meg megy a kapkodás a közegészségügyi helyzet súlyossága miatt

  • narancs.hu
  • 2019. április 24.

Belpol

Több százmilliós szerződésmódosítással kezdődhet meg a budapesti patkányirtás, ha még nem késő.

Szerda délelőtt tárgyalja a Fővárosi Önkormányzat közbeszerzési bizottsága, zárt tárgyaláson persze azt a szerződésmódosítást, amely alapján a Budapesten tavaly nyáron megbízott patkányirtó RNBH Konzorciumnak jelentős pluszforrás fejében azonnali, rendkívüli patkányirtást kell végeznie, méghozzá a helyzet közegészségügyi súlyossága miatt mihamarabb – értesült az Index.

A lap birtokába került előterjesztés szerint a múlt decemberben megszavazott 650 milliós keretből még csak most, bő 5 hónappal később fizetne ki 300 milliót a Főpolgármesteri Hivatal egy rendkívüli budapesti patkányirtásra. A titkos, de azonnali intézkedést szorgalmazó javaslat minden, a fővárosi patkányinváziót érintő balsejtelmet igazol. Súlyos közegészségügyi veszélyre hivatkozva pedig az azonnali intézkedés felelősévé Tarlós Istvánt nevezik ki.

Az extra keretből eddig nem került felhasználásra pénz, csak alapszolgáltatások vannak érvényben.

Az Index szerint mindez azért is igen furcsa, mert az illetékes fővárosi kormányhivatal népegészségügyi főosztálya már tavaly októberben arra figyelmeztetett: annyira megsokasodtak a patkányok, hogy irtásuk célzott és megnövekedett hatású intézkedést igényel.

A helyzet úgy tudni, a I., V., VI., VII., VIII., IX., XIII., XIV., XIX., XX. kerületekben a legsúlyosabb.  Az előterjesztés szerint az országos tisztifőorvos is megerősítette a hivatalnak, hogy a fertőzöttség mértéke „alaposan meghaladja” az elvárt mentes állapot mértékét.

Mint ismert, 47 éven keresztül a Bábolna Bio végezte a rágcsálóirtást, a főváros azonban nem teljesen világos milyen okból, váltott, de a megbízott vállalat enyhén szólva nem ura a helyzetnek.

Jelenleg az áll az előterjesztésben, olyan sürgős irtásra van szükség, hogy nincs idő a szerződés felbontására, és más irtócég bevonására.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.