Így repült rá a Mi Hazánk az összeesküvés-elméletekre

Belpol

A Fidesz az elmúlt egy-másfél évtizedben sikerrel ­vette át a népszerű szélsőjobbos toposzokat az idegengyűlölettől a nyílt homofóbián át azon tézisig, mely ­szerint a liberálisok fel akarják számolni a büszke nemzeteket, kevertté tenni a tiszta vérvonalat. Azért a virtigli szélsőjobb is él és virul.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk a Magyar Narancs 2023. november 30-i számában jelent meg. Most ezt az írást ebből a lapszámunkból széles körben, ingyenesen is hozzáférhetővé tesszük.

Részben azért, mert fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerkedjenek a tartalmával, részben pedig azért, hogy megmutassuk, érdemes a Narancsot megvásárolni is, hiszen minden számban hasonlóan érdekes cikkeket találhatnak – és a lap immár digitálisan is előfizethető, cikkei számítógépen, okostelefonon és tableten is olvashatóak.

magyarnarancs.hu-n emellett a továbbiakban sem csak fizetőfal mögötti tartalmakat találnak, így mindig érdemes benézni hozzánk. 

Visszavárjuk!

A szerk.

A néppártosodó Jobbikból kivált szélsőjobbos Mi Hazánk egy olyan közegben jött létre, amikor a jól ismert nemzeti radikalizmus kezdett kimenni a divatból, hogy átadja a helyét a polgáribbnak tűnő alt-rightnak; a Harcos feliratú pólók slim-fit ingekre cserélésével pedig még az antiszemitizmust is lecserélték a muszlimok gyűlöletére. Ráadásul a szélsőjobboldal nem egy slágertémáját lenyúlta a ­Fidesz – aminek következtében a határ is elmosódott a szélső- és az ún. mérsékelt jobboldal között. A Mi Hazánk ezért a szélsőjobb ötletek gyakorlati megvalósítását kezdte számon kérni a Fideszen. Az LMBTQ-ellenes kampányt tulajdonképpen a párt képviselője, Dúró Dóra indította be, a szegregált roma diákok ügyét is a Mi Hazánk adta át felmelegítve a nagy testvérnek, vagy a Nemzeti Múzeum éléről L. Simon Lászlót is Dúró rúgatta ki végső soron, amikor egy hazug állításra hivatkozva a Fidesz homofóbtörvényének helyes értelmezését követelte.

Az utóbbihoz hasonló produkciók lényege, hogy a Mi Hazánk a rendszert egy percre sem megkérdőjelezve a kormányoldal általában slendriánul megfogalmazott törvényeinek betartására biztatja a Fideszt. Persze, az is meglehet, hogy mindössze egy jól megkomponált összjáték tanúi vagyunk. Mindenesetre a két párt között akkora az egyetértés, hogy a nemzeti radikálisok egy része simán a Fidesz mögé állt 2022-re. Vagy éppen lazán közlekedik közöttük, mint például az a Pál Márton, aki 2008-ban még demonstratíve levizelte Budapesten a szovjet hősi emlékművet, tavaly Vlagyimir Putyint ábrázoló pólóban jelent meg a Fidesz eredményváróján, hogy aztán ugyanő idén októberben újra a Mi Hazánk rendezvényén emlékezzék meg az ’56-os forradalomról. A terrorcselekményért elítélt Budaházy György pedig már 2019-ben elismerte egy beszélgetés során, hogy „a Fidesz segíti a Mi Hazánk Mozgalmat”.

Új utakon

A Mi Hazánk támogatóiról a hvg360-on ismertetett friss Medián-felmérés szerint annyi tudható biztosan, hogy többnyire férfiak, általában nem Budapesten élnek, és az átlagnál több közöttük a magas jövedelmű, diplomás ember.

Főleg az utóbbi tény készteti a kívülállót értetlen pislogásra, hiszen a Mi Hazánk rendezvényein rendre felvonuló skinheadekről sok minden eszébe jut az embernek, az viszont éppenséggel nem, hogy magasan kvalifikáltak lennének. Általában nem is azok, de a fehér cipőfűzős kopaszokból álló magszavazók mellett a Mi Hazánk körül szép csendben megjelent egy egészen másik kör is, nagyjából egy időben azzal, hogy a párt a korábbiakhoz képest kissé takarékra állította a cigányozást és zsidózást. A Mi Hazánk felfedezett ugyanis egy új területet: az összeesküvés-elméletekre fogékonyak, azokban hívők világát.

A radikális jobboldali közeg persze mindig is vevő a különféle konteókra, főleg az Elhallgatott Tényeket felfedő, és a világ működését azok ismeretében tökéletesen megmagyarázó elméletekre (népességcserék, új világrend, háttérhatalom, miegyebek). A koronavírus-járvány viszont egy ideológiákon túlnyúló jelenséget hívott életre ebben az univerzumban: pártállástól függetlenül látható méretű tömegek érezték úgy ilyen-olyan okokból, hogy a védőoltással „valami baj van”. Bár a közmeg­egyezés szerint az összeesküvés-elméletek ­rajongói általában magányos bolondok, akik a chemtrail elleni tüntetésekre járnak, most ezek mellett megjelentek olyanok is, akik a védőoltásban különféle (ál)tudományos okok miatt nem bíztak, vagy akik járványszkeptikusok, esetleg a távol-keleti orvoslás doktorai, hívei voltak, és a sort hosszan lehetne folytatni. Olyan emberek, akik alusisak nélkül amúgy teljesen normálisnak tűnnek. Ezt a közeget felszívhatta volna akár a híres gyógyszerész-sarlatán és kamupárt-halmozó Gődény György is, de neki sem ambíciója, sem tényleges pártszervezete nem volt erre.

A Mi Hazánk 2021-ben jó ütemben kezdett el – először nagyon óvatosan – a teljes spektrumhoz beszélni. A párt legfontosabb arcai (Toroczkai László, Dúró Dóra, Novák Előd) indításként a „Covid-diktatúra” kialakulásától óvtak, s fontosnak tartották kiemelni, hogy nem a védőoltásokkal, csak a védőoltások kötelezővé tételével van problémájuk, egyúttal a korlátozások azonnali feloldását követelték. A legszélsőségesebb konteókkal nyíltan soha nem álltak elő, de megfelelő kommunikációval (azaz rafinált áthallásokkal) azokat is a párt felé irányították, akik tényleg attól tartottak, hogy Bill Gates csipjeit ülteti beléjük az oltással a háziorvosuk. Gates a Covidhoz kapcsolódó konteók állandó főgonosza, a volt Microsoft-vezér neve többször felbukkan; róla azóta Toroczkai László pártelnök egy beszélgetésben azt állította, hogy „génbázisú vakcinával mérgez”. A párt hivatalos közleményeiben viszont finomabban, „kísérleti vakcinaként” jellemezték a Covid elleni védőoltásokat.

Toroczkaiék tehát elkapták a fonalat, és ezzel sokak számára vállalhatóvá tették a pártjukat: ezt jól mutatja, hogy a 2020-ig a Fidesz kultúrideológusai közé tartozó Szakács Árpád is itt kötött ki (előadásain természetesen a Bill Gates-féle érdekkörök pénzelte Európai Bizottságról és a Covid-diktatúráról regélt), de a magát baloldaliként definiáló egy­kori LMP-elnök, Schiffer András is olyan jó viszonyba került a párttal, hogy rendszeres vendégévé vált a Mi Hazánkhoz köthető portál, a Magyar Jelen beszélgetős műsorainak, egy ideje pedig az elismerő vélemények mellett minimális összegért jogi tanácsokat ad a párt parlamenti frakciójának.

A Mi Hazánk fáklyás tüntetése a Sándor-palota előtt

 
 
Magyar holdutazást!
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Régi panel új köntösben

Egzakt módon nyilván nehéz kimutatni, de ha összetesszük azt a két tényt, hogy a Poli­tical Capital 2021-es felmérése szerint a magyar lakosság nagyjából 20 százaléka elvi ­alapon oltásellenes, a párt pedig 2022-ben 5,88 százalékkal hat képviselőt küldhetett az Országgyűlésbe, akkor talán kijelenthető: a projekt sikeres volt. A Mi Hazánk rátalált a maga útjára, és becsatornázta azok jó részét, akiknek a Soros György által titokban irányított háttérhatalomról szóló mese már lerágott csont, ennél „mélyebb”, „megvilágítóbb erejű” elméletekre vágynak. Persze, a párt hívei cigányozni sem felejtettek el, beszélnek továbbra is cigánybű­nözésről, de az igazán fontos téma már más: egyrészt fellépés az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tervezett diktatúrája ellen, másrészt a davosi Világgazda­sági Fórumon formálódó világ­uralmi tervek leleplezése, harmadrészt a készpénzhasználat alkotmányos védelmének elérése.

E konteók meglepően részletesek, de alapvetően ugyanahhoz a Great Reset névre hallgató elmélethez tartoznak, amelyről Toroczkai László maga is nagyon szeret beszélni a fórumain. Az elmélet szerint az új világrendben a Világgazdasági Fórum pénzügyi elitje – amelynek termé­szetesen tagja Bill Gates, de például Jack Ma, a kínai Alibaba vezére is – még egyet csavar az államok önállóságán, hogy totalitárius diktatúrát alakítson ki. Ebben a diktatúrában a ­digitális pénzen vagy a közösségi hálózaton keresztül központilag nem csupán mindent ellenőrizni, de immáron szabályozni és irányítani is lehet: senkinek nem lesz magántulajdona, minden vagyon a világot uraló szűk elit kezében összpontosul.

A három nagy összeesküvés-elmélet annyiban persze összefügg egymással, hogy mindennek az origója a davosi Világgazdasági ­Fórum, ahol a Mi Hazánk álláspontja szerint titokban tervelik ki az új világrendet. Erről ­nehéz többet mondani annál, mint hogy ez a hatalmas titok akkora, hogy az egész fórumot élőben közvetítik online is, a fórum pedig olyan őrületesen fontos, hogy a nagyhatalmak vezetői évek óta a lábukat sem teszik be oda. Legutóbb – januárban – főleg az orosz–ukrán háborúról beszélgettek a megjelent ­különböző politikusok és üzletemberek, és bár valószínűsíthető, hogy a dohányzóban megszületett pár nagy biznisz, azt igazán nem lehet állítani, hogy a mind jelentéktelenebbé váló világfórumon hallott víziók alakítanák az életünket.

A WHO-t azzal gyanúsítják, hogy egy pandémiaszerződés keretei között a világjárványok kezelését a nemzeti kormányok hatásköréből a gyógyszeripari cégeknek adná át. ­Vagyis e cégek kötelezhetnék védőoltásra a magyar embereket, miközben akadályoznák a homeopátiát a Big Pharma-összeesküvés szereplőivel (ez a nagy gyógyszergyárakat takarja). Ebből annyi igaz, hogy a WHO a koronavírus-járvány alatt értelemszerűen tárgyalt arról, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a járványok elleni védekezést a jövőben, az eredmény pedig nagyjából az, hogy általánosan elfogadott elvek alapján, gyorsabb adatcserével kéne dolgozni, illetve az oltóanyagok igazságosabb elosztását kellene elérni. Kötelező oltásokról, hatáskörök elvételéről és az ENSZ katonáin keresztüli utasítgatásról szó nincs sehol, leszámítva persze az internet legsötétebb szegleteit, illetve a Mi Hazánk petícióját. A WHO-nak jelenleg egészségügyi iránymutatások, tájékoztatások és ajánlások megtételén túl semmiféle hatásköre nincs, ennek ellenére aláírást is gyűjt a párt tiltakozásul, illetve a már említett Szakács Árpád több előadást is tartott Mire készül a WHO a magyar emberek ellen? címmel, ahol mellesleg az oltástagadást áltudományos maszlaggal leöntő könyvet is lehetett vásárolni.

A legújabb őrület a készpénzhasználat, amelynek alkotmányos védelméért szintén aláírást gyűjt a párt.

A magyar internetre is eljutott az a tévhit, hogy a magyar kormány, az Európai Unió, a Világbank, az IMF és sokan mások be akarják tiltani a készpénz használatát; mindezt azért, hogy a bankkártyaadatok alapján mindenkit megfigyelhessenek, ellenőrizhessenek és ha kell, irányíthassanak. ­Persze, ez a konteó is kitermeli a maga ironikus báját: a Mi Hazánk által támogatott ­Fizesskészpénzzel.hu oldalon támogatói termékeket is lehet vásárolni – természetesen kizárólag bankkártyával.

A bankkártyák miatti „modern jobbágyság” témája annyira erős, hogy a kormánypárti Hír Tv beszélgetős műsoraiba is beszivárgott, sőt a kormánytagok közül Szijjártó Péter és Gulyás Gergely is megjegyezte, hogy előnyben részesíti a készpénzhasználatot, sőt egy videó tanúsága szerint Orbán Viktor se bánja, ha van egy köteg cash nála.

Nagy újdonság azért nincs, és azért az old school széljobberek sem érezhetik magukat elveszve: az új konteókban emlegetett titkos vezetők mögé nyilván nem nehéz elképzelni a bankárokat, a pénzembereket, érthető náci nyelven fogalmazva, a zsidókat. És a világ már­is (újra) kerek.

Ausztriában a Szabadságpárt (FPÖ), a németeknél az AfD megerősödése mutatja, mire juthat a szélsőjobboldal, ha a fókuszt ­inkább a közösségi média miatt soha nem ­látott mértékben terjedő konteókra helyezi: jelenleg mindkettő a második-harmadik legnagyobb párt a maga országában. A Mi Hazánk a legtöbb mérés szerint az ország harmadik-negyedik legnépszerűbb pártja a maga 6–7 százalékra mért támogatásával. Nem mellesleg

a Mi Hazánk az egyetlen olyan párt jelenleg, amely ellen a Fidesz még nem vezényelt lejáratókampányt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk