Ingatlanügy miatt szakadhat tovább az ellenzéki együttműködés Szigetszentmiklóson

Belpol

Fideszes szavazatokra lesz szüksége az ellenzéki összefogás polgármesterének a képviselő-testületi döntéshez, a DK és a Momemtum ugyanis aggályosnak tart egy ingatlanátsorolásról szóló előterjesztést.

Szigetszentmiklósón szerdán egy 60 hektáros ingatlan belterületbe vonásáról dönt a képviselő-testület. A Nagylaposi dűlőt a Leshegy Vállalkozás Szervező Kft. kérésére minősítenék át, hogy a mezőgazdasági területeken ipari parkot hozzanak létre az M0-mentén.

Szigetszentmiklóson 2019 őszén sikerült átvenni a város irányítását a Fidesztől, ezért nem nézik jó szemmel ellenzéki képviselők, hogy az előző városvezetéshez kötődő személyek érdekeltségében lévő cégnek akar kedvezni a döntéssel a polgármester. Nagy Jánost független jelöltként, MSZP-támogatással választották a város vezetőjének, az idei ellenzéki előválasztáson viszont már a Jobbik jelölte, élvezve az MSZP, LMP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatását. A polgármester 2019 februárjában még az Összefogás helyi képviselőjeként beszélt arról a Narancs.hu-nak, nem támogatják akkor egy ugyanilyen ügyben, egy 35 hektáros terület belterületbe vonását, mivel a kamionok komoly környezetterhelést okoznak majd a dugóktól egyébként is sújtott városban.

Ahogy a 2021-es, a 2019-es döntés sem volt mentes fideszes érdekeltségtől, ugyanis

a Kövér Lászlóval is baráti viszonyba került Szabó József polgármester egyik ingatlanját érintette.

Ami a 2021-es belterületbe vonást illeti, a Leshegy Kft.-t egyik tulajdonos-ügyvezetője a volt fideszes, de jelenleg is önkormányzati képviselő Becz Péter. Becz korábban egy másik helyi fideszes politikussal vezette a csődig a helyi futballklubot működtető céget, a sportegyesülettel való közös munkájuk országosan ismert mementója lett a félbe hagyott futballstadion. Másfél milliárd forint veszett oda, a torzót elárverezték. A Leshegy Kft. hasonlóképpen lefele ívelő pályán halad, három éve nulla forint bevételre képes, tavalyi vesztesége 77 millió forint volt.

Résztulajdonosa a cégnek Papp István, aki 2019-ig volt a Fidesz képviselője a helyi önkormányzatban hosszú éveken át, valamint az a Szarvas Tibor, aki a Szövetség Szigetszentmiklósért Egyesülettel korábban részt vett a Fidesszel való közös koalíciós városirányításban.

Az egyébként is zsúfolt, közlekedési dugóktól telített Csepel-sziget északi részén a következő két évben összesen 120 hektár korábban mezőgazdasági művelésű területen épülhetnek ipari csarnokok, üzemek, miközben a beruházói hozzájárulások csökkennek. A Fidesz által 2019-ben előterjesztett 35 hektáros fejlesztéshez a beruházó 3,5 milliárd forint értékű közlekedési fejlesztést vállalt, ebből egy új felhajtó és lehajtó, és két körforgalom készült el eddig. 2020 decemberében – már az ellenzéki vezetésű város – egy újabb, ehhez kapcsolódó telektömböt vont belterületbe. Ennek során 20 hektárért cserében 600 millió forintos felajánlást kapott Szigetszentmiklós. A mostani, minden eddiginél nagyobb, 60 hektáros beruházásért viszont csak 900 millió forintos felajánlás szerepel az előterjesztésben szennyvíztelep kapacitásnövelésére, ami egyébként az ipari park ellátásához alapból szükséges, további 360 millió forint pedig a környék közlekedésének fejlesztésére.

Jószai Attila, a DK képviselője szerint ebben a formában ezt az előterjesztést be sem lett volna szabad nyújtani: „Minden ipari fejlesztést támogatni kell, mert ezek adóbevételt hoznak a városnak, azonban nem mindegy milyen következményekkel jár együtt egy beruházás a városra nézve. Korábban itt is nagyobb ívű közlekedésfejlesztési elképzelésekről volt szó. A pandémia időszaka alatt a polgármester tárgyalásai során aztán ezek többsége kikerült a megállapodás-tervezetből. Hiányolom a Magyar Közút Nonprofit Zrt. állásfoglalását az előterjesztésből” - mondta lapunknak a helyi politikus.

Jószai, aki összehozta az ellenzéki összefogást, 2019-ben Nagynak is fegyvertársa volt. Egészen az év elejéig, amikor

Nagy leváltotta őt alpolgármesteri tisztségéből, ami ellen a DK mellett a Momentum és az MSZP is tiltakozott.

Nagy János néhány nappal azt követően váltotta le Jószait, hogy felesége bejelentette indulását az előválasztáson, akit most a DK mellett a Momentum  támogat. Az ellenzéki együttműködés ugyanakkor már 2020 nyarán repedezni kezdett: a DK és a Momentum átlátható és demokratikus önkormányzati működést szeretett volna elérni az ellenzék közös választási programja alapján, ennek az ambíciónak azonban eddig nem tudtak érvényt szerezni.

A Nagylaposi dűlőre tervezett beruházást a cseh érdekeltségű CTP Management Kft. fogja elvégezni, amennyiben kedvező döntés születik szerdán a képviselő-testületben. Jelenleg 8-6 arányban vannak többségben az ellenzéki képviselők; ha a DK és a Momentum nem szavazza meg, csak fideszes támogatással tudják elfogadni az előterjesztést.

(Címlapképünk illusztráció, a 2019-es döntésben érintett földterületet ábrázolja)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.