Ingatlanügy miatt szakadhat tovább az ellenzéki együttműködés Szigetszentmiklóson

Belpol

Fideszes szavazatokra lesz szüksége az ellenzéki összefogás polgármesterének a képviselő-testületi döntéshez, a DK és a Momemtum ugyanis aggályosnak tart egy ingatlanátsorolásról szóló előterjesztést.

Szigetszentmiklósón szerdán egy 60 hektáros ingatlan belterületbe vonásáról dönt a képviselő-testület. A Nagylaposi dűlőt a Leshegy Vállalkozás Szervező Kft. kérésére minősítenék át, hogy a mezőgazdasági területeken ipari parkot hozzanak létre az M0-mentén.

Szigetszentmiklóson 2019 őszén sikerült átvenni a város irányítását a Fidesztől, ezért nem nézik jó szemmel ellenzéki képviselők, hogy az előző városvezetéshez kötődő személyek érdekeltségében lévő cégnek akar kedvezni a döntéssel a polgármester. Nagy Jánost független jelöltként, MSZP-támogatással választották a város vezetőjének, az idei ellenzéki előválasztáson viszont már a Jobbik jelölte, élvezve az MSZP, LMP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatását. A polgármester 2019 februárjában még az Összefogás helyi képviselőjeként beszélt arról a Narancs.hu-nak, nem támogatják akkor egy ugyanilyen ügyben, egy 35 hektáros terület belterületbe vonását, mivel a kamionok komoly környezetterhelést okoznak majd a dugóktól egyébként is sújtott városban.

Ahogy a 2021-es, a 2019-es döntés sem volt mentes fideszes érdekeltségtől, ugyanis

a Kövér Lászlóval is baráti viszonyba került Szabó József polgármester egyik ingatlanját érintette.

Ami a 2021-es belterületbe vonást illeti, a Leshegy Kft.-t egyik tulajdonos-ügyvezetője a volt fideszes, de jelenleg is önkormányzati képviselő Becz Péter. Becz korábban egy másik helyi fideszes politikussal vezette a csődig a helyi futballklubot működtető céget, a sportegyesülettel való közös munkájuk országosan ismert mementója lett a félbe hagyott futballstadion. Másfél milliárd forint veszett oda, a torzót elárverezték. A Leshegy Kft. hasonlóképpen lefele ívelő pályán halad, három éve nulla forint bevételre képes, tavalyi vesztesége 77 millió forint volt.

Résztulajdonosa a cégnek Papp István, aki 2019-ig volt a Fidesz képviselője a helyi önkormányzatban hosszú éveken át, valamint az a Szarvas Tibor, aki a Szövetség Szigetszentmiklósért Egyesülettel korábban részt vett a Fidesszel való közös koalíciós városirányításban.

Az egyébként is zsúfolt, közlekedési dugóktól telített Csepel-sziget északi részén a következő két évben összesen 120 hektár korábban mezőgazdasági művelésű területen épülhetnek ipari csarnokok, üzemek, miközben a beruházói hozzájárulások csökkennek. A Fidesz által 2019-ben előterjesztett 35 hektáros fejlesztéshez a beruházó 3,5 milliárd forint értékű közlekedési fejlesztést vállalt, ebből egy új felhajtó és lehajtó, és két körforgalom készült el eddig. 2020 decemberében – már az ellenzéki vezetésű város – egy újabb, ehhez kapcsolódó telektömböt vont belterületbe. Ennek során 20 hektárért cserében 600 millió forintos felajánlást kapott Szigetszentmiklós. A mostani, minden eddiginél nagyobb, 60 hektáros beruházásért viszont csak 900 millió forintos felajánlás szerepel az előterjesztésben szennyvíztelep kapacitásnövelésére, ami egyébként az ipari park ellátásához alapból szükséges, további 360 millió forint pedig a környék közlekedésének fejlesztésére.

Jószai Attila, a DK képviselője szerint ebben a formában ezt az előterjesztést be sem lett volna szabad nyújtani: „Minden ipari fejlesztést támogatni kell, mert ezek adóbevételt hoznak a városnak, azonban nem mindegy milyen következményekkel jár együtt egy beruházás a városra nézve. Korábban itt is nagyobb ívű közlekedésfejlesztési elképzelésekről volt szó. A pandémia időszaka alatt a polgármester tárgyalásai során aztán ezek többsége kikerült a megállapodás-tervezetből. Hiányolom a Magyar Közút Nonprofit Zrt. állásfoglalását az előterjesztésből” - mondta lapunknak a helyi politikus.

Jószai, aki összehozta az ellenzéki összefogást, 2019-ben Nagynak is fegyvertársa volt. Egészen az év elejéig, amikor

Nagy leváltotta őt alpolgármesteri tisztségéből, ami ellen a DK mellett a Momentum és az MSZP is tiltakozott.

Nagy János néhány nappal azt követően váltotta le Jószait, hogy felesége bejelentette indulását az előválasztáson, akit most a DK mellett a Momentum  támogat. Az ellenzéki együttműködés ugyanakkor már 2020 nyarán repedezni kezdett: a DK és a Momentum átlátható és demokratikus önkormányzati működést szeretett volna elérni az ellenzék közös választási programja alapján, ennek az ambíciónak azonban eddig nem tudtak érvényt szerezni.

A Nagylaposi dűlőre tervezett beruházást a cseh érdekeltségű CTP Management Kft. fogja elvégezni, amennyiben kedvező döntés születik szerdán a képviselő-testületben. Jelenleg 8-6 arányban vannak többségben az ellenzéki képviselők; ha a DK és a Momentum nem szavazza meg, csak fideszes támogatással tudják elfogadni az előterjesztést.

(Címlapképünk illusztráció, a 2019-es döntésben érintett földterületet ábrázolja)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól Csató Kata lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.