5000 kollégiumi férőhely kell az Eucharisztikus Kongresszus résztvevőinek, de mi lesz az egyetemistákkal?

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 17.

Belpol

Van, aki szeptember közepéig kiszorul a kollégiumából.

Az elmúlt napokban számos fővárosi egyetem kollégista hallgatója szembesült azzal a ténnyel, hogy a szeptember közepi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) miatt nem költözhet be időben a kollégiumába, írja a Telex.

A lap olvasói a hét elején azt írták, hogy: "A félévkezdés elején az egyetem kollégistáit haza akarják küldeni a NEK miatt. Erről sem a kollégistákat, sem a HÖK-öt, és semmilyen hallgatói képviseleti szervet sem értesítettek a bejegyzés megjelenéséig." Majd azt is hozzátették, hogy aki nem gólya, vagy a nyár folyamán nem lakott a Schönherzben vagy a Kármánban, az szeptember 12-e előtt nem költözhet be. "Aki viszont gólya vagy a nyár folyamán bent lakott a Schönherzben vagy a Kármánban, az maradhat / beköltözhet ezekbe a kolikba. Erről semmilyen előzetes egyeztetés nem történt. Egyszer csak ez lett az eredmény. Ez felháborító."

Kedden a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is reagált a hírre, közeléményük szerint "múlt hét hétfőn érkezett a felsőoktatási intézmények felé az a kormányzati kérés – az évkezdéshez képest szerencsétlenül közeli időpontban – miszerint több mint 5000 kollégiumi férőhelyre van szükség a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sikeres lebonyolításához."

Hétfőn az ELTE-n és a BME-n is bejelentették, hogy a NEK vendégeinek szobákat adnak át az esemény idejére:

  • az ELTE maximum 2200 vendég elszállásolását ígérte meg, előreláthatólag az egyetem az Ajtósi Dürer sori, Damjanich utcai és Kőrösi Csoma Sándor kollégiumaiban,
  • a BME szintén nagyjából 2000 főre tett ígéretet, ez a Kármán Tódor és a Schönherz kollégiumok kivételével minden BME-s kollégiumot érint.

Az ELTE biztosította diákjait arról, hogy azok az elsősök, nemzetközi hallgatók, nyári bentlakó és szeptemberi férőhellyel is rendelkezők, vagy azok, akiknek egyéb körülményeik miatt szükséges a kollégium, valahogy szobához fognak jutni. Ennek a kidolgozásába bevonták a Hallgatói Önkormányzatot is. A BME-n azonban nem így történt. 

"Ötletem sincs, hova mehetnék, két hétre nem fogok hazaköltözni. Felvettek a kollégiumba, nem számoltam azzal, hogy hirtelen nem tudok hova menni. A cuccaimat még talán le tudom tenni ismerősöknél a fővárosban, vagy el tudok menni vidékre a nagyszüleimhez, de végső eshetőségnek marad az út széle" - mondta egy kollégista a hvg.hu-nak.

A HÖOK egyébként arról is beszámolt, hogy Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár egyeztetést kezdeményezett a HÖOK delegációjával, ahol a HÖOK elnöke és a négy leginkább érintett budapesti egyetem hallgatói önkormányzati elnöke vett részt és az alábbi kéréseket fogalmazták meg:

  • az érintett hallgatóknak az egész hónapra nem kell kollégiumi díjat fizetniük;
  • elsőéves hallgatók kollégiumi férőhelyét nem érintheti a bekért kapacitás;
  • nem érintheti továbbá azon hallgatók helyeit, akik a nyár folyamán (és így jelenleg is) a kollégiumban tartózkodnak és az őszi félévre is sikeresen pályáztak;
  • azon hallgatói csoportok, akik a veszélyhelyzet ideje alatt kollégiumi lakhatási (rektori) méltányosságban részesülhettek, kerüljenek elhelyezésre;
  • azon hallgatók számára, akik emiatt csak később tudnak beköltözni a kollégiumi szobájukba, biztosítani kell az online oktatást, hiányzás nem adható ez idő alatt;
  • a kormány által az intézményeknek fizetett összeget csakis kollégiumi fejlesztésre/hallgatói szolgáltatásfejlesztésre lehet felhasználni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk