A város, amely valamiért a fideszes polgármester földjein fejlődik

Kis-Magyarország

Szigetszentmiklóson ipari park épül. A beruházással a fideszes polgármester és családja ismét jól jár.

Szigetszentmiklóson, ha nagyobb ingatlanfejlesztés kezdődik, abból ritkán marad ki a fideszes városvezetés.

Így van ez idén is, amikor az M0 lehajtója övezte földeken mintegy 35 hektáron ipari park létesül. A mezőgazdasági területek szerencsés eladói közé a város polgármestere, Szabó József is bekerült.

Szerencsés, mivel a föld megművelve harmadannyi hasznot hoz, mint ha építenek rá: míg szántóként Szigetszentmiklóson négyzetmétere 2-3 ezer forintot ér, ám ha gazdasági területről van szó – például úgy, hogy átminősítik a telket –, akár 8-20 ezer forintot is ér fekvéstől függően. A szigetszentmiklósi képviselő-testület meg is lépte ezt átminősítve a maradék szántókat is a fent említett szektorban – köztük a polgármester területeit is.

Belecsaptak a lecsóba

A mezőgazdasági gépészmérnök végzettségű Szabó erős szálakkal kötődik a városhoz. Családja a város egyik legnagyobb földbirtokosa, nagyapja már a Horthy-rendszerben is a település vezetője volt, egészen 1944-ig.

Íme az araynat érő telkek Szigetszentmiklós határában

Íme az aranyat érő telkek Szigetszentmiklós határában

 

 

Édesapja a Kádár-rendszerben a helyi TSZ népszerű elnöke volt. Helyi forrásaink szerint komoly szerepe lehetett abban, hogy a rendszerváltozás után a földprivatizációban Szigetszentmiklóson és környékén kinek hol, mennyi föld jusson. Fia, szinte dinasztikusan folytatja Szigetszentmiklós irányítását, 2006 óta a Fidesz polgármesterként. Szabó József a 1990-es években Szigetszentmiklósra költöző Kövér Lászlóval is baráti kapcsolatba került.

A Szabó-családnak már 2002-ben sikerült belecsapni az ingatlanos lecsóba, amikor különféle helyi beruházásokhoz adtak el telkeket. A cikkünk elején említett, közel 35 hektáros ipari park fejlesztése a Sáméhegyen 2017 májusában startolt. A kezdő lökést maga a polgármester adta meg azzal, hogy beterjesztette a Csepeli út – közigazgatási határ – Csepel-sziget gerincút – Halásztelki ág – M0 autóút által határolt területre vonatkozó szabályozási terv elkészítéséről szóló javaslatát felhatalmazva magát arra is, hogy az ezzel kapcsolatos településrendezési szerződést előkészítése.

A Narancs.hu megkérdezte Szabót, összesen hány négyzetméternyi szántót adtak el ő, illetve családtagjai a sáméhegyi projektcégnek, de kitérő választ adott, meg nem nevezett közhiteles nyilvántartásokhoz irányítva. Rákérdeztünk az eladott földek értékére is, de erre sem válaszolt. Helyi földtulajdonviszonyokat ismerő forrásaink ugyanakkor 200-800 millió forintra becsülték azt. Természetesen megkérdeztük a vevőt is ugyanerről, akitől semmilyen reakció nem érkezett.

Ködszurkálás

Az ipari park beruházást a projekt indulásának évében, 2017-ben alakította és nulla forint bevételt produkáló Sziget Industrial Kft. végzi. A baloldali pártokból és civilekből álló Összefogás-frakció tagjai meg is kérdezték novemberben, honnan futja majd a cégnek az 1,3 milliárd forintos ingatlanfejlesztésre.

Szabó József és Kövér László a városi sportcsarnok 2012-es átadásakor

Szabó József és Kövér László a városi sportcsarnok 2012-es átadásakor

Fotó: MTI/Kovács Attila

 

A település megbízott főépítésze azt hangoztatta, nem a tőke, hanem szakemberek jelentik a referenciát, akik egy másik ipari parkot fejlesztették ott korábban. Pongrácz Gábor kiállására azért érdemes egy mondatot szentelni, mert elvi szinten legalább is felveti az összeférhetetlenség kérdését. Pongrácz ugyanabban a budapesti Rómer Flóris utcai házban ipari parkok létrehozásával foglalkozó állami cégekben dolgozik, ahol a sáméhegyi projektcég 2017-18-ban működött, amely számára szigetszentmiklósi főépítészként végzett hatósági, engedélyeztetési munkát.

A Sziget Industrial Kft. első székhelye megegyezik a Nemzeti Ipari Parkokat Fejlesztő és Üzemeltető Zrt. (NIPÜF) és projektcégei székhelyével, ezekből kettőben Pongrácz is érdekelt.

Aggódó lakosok

Mivel a fejlesztők kiléte és pénzügyi helyzete ismeretlen, az ellenzéki képviselők több alkalommal kérdezték a polgármestert, aki érdemben nem válaszolt.„Pillanatnyilag nagyon keveset tudunk az ügy hátteréről. Jó lenne, ha erről korrekt tájékoztatást nyújtana a polgármester. Nagyon komolyan aggódik a város lakossága amiatt, hogy még tovább fog romlani a kamionforgalom miatt Szigetszentmiklós elérhetősége” – mondta a Narancs.hu-nak Nagy János képviselő az Összefogás-frakcióból.

A beruáházás hátteréről eddig egyetlen alkalommal a Sziget Industrial ügyvezetője, Ladvenszky Levente csepegtetett információkat, amelyeket azonban a valós tények nem igazoltak vissza. A baloldali képviselők kérdésére a novemberi testületi azt állította, a beruházást az Euro Property holding végzi, az előszerződéseket és megállapodásokat a tulajdonosokkal a több százmilliós árbevételű Euro Property Invest Kft. intézte, amely 2018-ban milliárd felett fog teljesíteni.

Ugyanazok a földek más szemszögből

Ugyanazok a földek más szemszögből

 

 

Ennek az állításnak viszont nyoma sincs a cégnyilvántartásban. Az elmúlt négy évben az Euro Property Invest árbevétele az 5 millió forintot alig haladta meg, 2017-ben félmillió forint veszteséggel zárt. Ladvenszky biztosítékként a Sziget Alapkezelő bejegyzését ígérte a képviselőknek, amely garanciát jelent majd arra, hogy lesz pénz a beruházásra.

A képviselők erről azóta se kaptak tájékoztatást, tehát továbbra sem tudható, ki áll hátterében, az viszont igen, hogy a Ladvenszky által hivatkozott holding megtestesítője, a 2017-ben szintén nulla árbevételű Euro Property Holding Kft. által alapított Euro Property Üzemeltető Zrt.-ben (EPÜ) Ladvenszky mellett feltűnik egy Varga Mihály pénzügyminiszterig futó szál.

Összeérnek a szálak?

Az EPÜ igazgatósági tagja Offenbecher László, aki 2013-2015 között vezette az International Construction Company Zrt.-t. Ez a társaság nem más, mint a néhai Bazalt-Kő Kft. utódja, amelyet a pénztárgép bizniszben hoztak helyzetbe.

Az L. A. Pénztárgép nevű Kft.-jével 2014-ben foglalkozott a Népszabadság, amikor úgy ütötte ki a nyeregből az addig online kasszákat szállító céget, hogy a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal váratlanul visszavonta forgalmazási engedélyét. A zöld utat kapó L. A. Pénztárgép Kft.-t Varga Mihály egyik közeli ismerőseként számon tartott Horváth László L. A. C. nevű holdingja alapította. További érdekesség, hogy a Bazalt-Kő másik érdekeltsége éppen a Varga szülővárosban Karcagon működő Karcagi Gépösszeszerelő Kft. volt, amelyet 2016-ban Horváth holdingja vett meg.

Figyelmébe ajánljuk