Intelligence Online: Orbán Balázshoz kerülhet a külügy, Pintér Sándor hamarosan visszavonulhat

  • narancs.hu
  • 2023. május 9.

Belpol

Kormány: fake news!

A hírszerzési témákra specializálódott Intelligence Online oldal információi szerint hamarosan kettéválhat a Külgazdasági és Külügyminisztérium. 

A cikk szerint – amit a Telex szemlézett – a minisztériumot vezető

Szijjártó Péter a jövőben a kereskedelemért, a külgazdaságért felelne, míg Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs kapná meg a diplomáciai terület vezetését. 

Az Intelligence Online kiemeli, Orbán Balázs a közelmúltban egyre nagyobb befolyásra tett szert a magyar külpolitikai körökben. Múlt hónapban például kiderült, az ő felügyelete alá kerül a Magyar Külügyi Intézet, amely a miniszterelnök külpolitikai stratégiai döntéshozatali munkáját segíti. A portál azt is megjegyzi, a külföldi hírszerzésért felelős Információs Hivatal tavaly májusban kikerült a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alól, és a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodához került át. 

A lap értesülései szerint még egy nagy változás várható a magyar kormány összetételét illetően:

információik szerint a 74 éves Pintér Sándor belügyminiszter ugyanis visszavonul, ez pedig Rogán Antal még nagyobb térnyerését jelentené.

Ezek alapján úgy tűnik, a jövőben Rogán Antal és Orbán Balázs kerül a stratégiai döntéshozatal középpontjába, Orbán Viktor pedig arra számít, hogy bizonyos fokú rivalizálás lesz közöttük, ami megakadályozza, hogy bármelyikük is túl nagy befolyásra tegyen szert a miniszterelnök szűk belső körén belül. 

Az Intelligence Online értesüléseire hírekre a Kormányzati Tájékoztatási Központ úgy reagált: „A sajtó egy része által terjesztett hír kamu, fake news!”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?