Dupláz a kormány: még egy kínai akkumulátorgyárat építenének Debrecenbe

  • narancs.hu
  • 2023. május 9.

Belpol

Szijjártó Péter szerint a város lakóinak nincs félnivalójuk, mivel szigorú környezetvédelmi eljárásokat fognak betartatni a gyártó céggel. 

A CATL után a világ kilencedik legnagyobb akkumulátorgyártó cége, a kínai Eve Energy is Debrecenben építhetné meg első európai akkumulátorgyárát, melynek termékei a BMW helyi üzemét látnák el - írja a Debreciner. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, a Kósa Lajos fideszes debreceni országgyűlési képviselő és  Papp László fideszes polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, a 400 milliárd forintos beruházásra a kormány 14 milliárd forintnyi vissza nem térítendő készpénztámogatást ad. Szijjártó elmondása szerint a BMW kérésére érkezett beruházás több mint ezer új munkahelyet teremt.

A külügyminiszter hangsúlyozta, tudja, hogy a helybéliek aggódnak az ipari tevékenység okozta környezeti károsodástól, ezért a gyárral szigorú környezetvédelmi szabályokat fognak betartatni. Ilyen például, hogy a beruházás vízigényének 95 százalékát tisztított szennyvízből és felszíni vízből biztosítanák, valamint hogy a cég a technológiai szennyvíz egy részét is már a helyszínen újrahasznosítaná. Szijjártó azt is elmondta, a beruházás miatt 108 milliárd forint értékben korszerűsítik a város vízi közműrendszerét.

 
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a kínai Eve Energy beruházásáról tartott sajtótájékoztatón Debrecenben 2023. május 9-én
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A politikus szerint azért van szükség minél több akkumulátorgyárra az országban, mivel 2030 után csak az elektromosautó-gyártás lesz az Európai Unióban, így tízszeresére fog nőni az akkumulátorok iránti kereslet. "Elektromos autók nélkül nem lehet sikerre vinni az európai zöld megállapodást, márpedig elektromos autók nincsenek elektromos akkumulátorok nélkül. Akkor egyszerűen elveszett a környezetvédelem ügye és elveszett az a harc, amelyet a globális klímaváltozás ellen folytatunk. Az az ország, amely magához tudja vonzani az elektromos akkumulátorgyárak építését, hosszú távú garanciát kap arra, hogy a gazdasága növekedni fog" - mondta a sajtótájékoztatón Szijjártó az állami hírügynökség tudósítása szerint. Hozzáfűzte, hatalmas a verseny a szektor beruházásaiért, és az országok mindent megtesznek ezek elnyeréséért.

"Amikor azt mondjuk, hogy mindent megtesznek, ebben bizony benne vannak korrekt eszközök és nem korrekt eszközök is. Nem korrekt eszköz például az emberek félrevezetése, az alaptalan félelemkeltés. Nyilvánvaló, hogy az embereknek saját lakóhelyük biztonsága a legfontosabb. Ez teljesen jogos érzés, azonban ezt kihasználni tisztességtelen módon már nem helyes és nem is tolerálható.

Ezért szeretném itt leszögezni, hogy a debreceni embereknek az elektromos akkumulátorgyárak építése miatt semmi félnivalójuk nincsen.

Magyarországon ugyanis az európainál jóval szigorúbb környezetvédelmi előírásokat alkalmazunk" - közölte.

Szijjártó Péter azt is kiemelte: "Aki nem vállalja ezeknek a szabályoknak a betartását, az egész egyszerűen nem építhet gyárat Magyarországon."

Arról, hogy az Eve Energy gyára a város mely részén épülne, egyelőre nincs információ.

Debrecenben a CATL betelepülésének tavalyi bejelentése után komoly civil ellenlállás bontakozott ki a kínai üzemmel szemben. Viharos lakossági fórumok, tiltakozóakciók követték egymást, ellenzéki pártok pedig népszavazást kezdeményeztek az akkugyárról. Arról, hogy milyen a városban a hangulat, illetve mit eredményezett, hova vezetett a CATL-gyár betelepülése, ebben a riportunkban írunk részletesen:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.